YENİ YIL GECESİ SAHTE İÇKİYE DİKKAT

Bilindiği gibi normal alkollü içkiler “etil alkol” içermektedir. Kaçak olarak hazırlanan içkilerde ise özellikle sahte rakılarda etil alkol yerine metil alkol daha ucuz olduğunda sık olarak kullanılmaktadır.

Metil alkol (özellikle kolonyada) yanlışlık sonucu da içilmiş olabilir. Bu durumda metil alkolün vücuttaki yıkım ürünü olan “formaldehit” sindirim kanalı, akciğerler ve özellikle gözde retina ve görme siniri üzerinde zedeleyici etkide bulunarak kalıcı ve geri dönüşü mümkün olmayan körlüğe neden olmaktadır.

Sahte içkilerin gözlerde yaptığı tahribatla ilgili açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr.Abdullah Özkırış şunları söyledi:” Sahte içkiler onarılması mümkün olmayan görme kayıplarına neden olmaktadır. Bu hastaların özellikle genç olması ve önlerinde uzun bir ömür beklemesi nedeni ile sonuçları çok dramatik olan, hem o kişiyi hem de yakınlarını derinden yaralayan yan etkilere neden olmaktadır. Metil alkol alımından 18 saat kSAHTE İÇKİ [640x480]adar sonra bulantı, kusma, iştahsızlık, baş ağrısı, baş dönmesi, akciğer ödemi, solunum güçlüğü, karın ağrısı gibi bozukluklar gelişir. Ağır vakalarda ise havale nöbeti, bilinç bozuklukları ve koma meydana gelebilir. Zehirlenmiş kimselerin gözün retina tabakasındaki ganglion hücrelerinde ve optik sinirde ciddi geri dönüşü mümkün olmayan hasarlar gelişir. Bu dejenerasyonlar görme alanında bölgesel ya da bütün körlüğe neden olurlar.

Bu tür üretimler özellikle alkol tüketiminin fazla olduğu yılbaşı gecelerinde piyasaya daha sık sürülmekte ve maalesef birçok genç vatandaşımızın kalıcı körlük tehlikesi ile karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır.”

 

Bir yanıt yazın