Yavuz Selim ilkokulu öğrencileri Atatürkevi ve Konağı gezdi

Bu yılın ilk on ayında yaklaşık 15 bin yerli ve yabancı turistin gezdiği Atatürkevi’ni son olarak Kocasinan Yavuz Selim ilkokulu öğrencileri ziyaret ederek, bilgiler aldı.
Yavuz Selim İlkokulu üçüncü sınıfında okuyan yaklaşık 180 öğrenci, sınıf öğretmenleri Ali Selman, Fikret Leke, Muzaffer Özer, Tezcan Akyol, Rabia Dadandı, Mustafa Evcil nezaretinde Atatürkevine geldi. Burada önce tarihi binanın dışını gezen öğrenciler, ardından Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı yıllarında Kayseri’ye gelerek bir gece kaldığı İmamzade Raşiti Ağa’nın şimdiki adıyla Atatürkevinin iç kısmını ve büyük önderin kullandığı eşyaları, odaları görme fırsatı buldu. Tabi bu arada merak ettikleri soruların yanıtlarını da aldı.
Öğrenciler Atatürkevi’nden sonra öğretmenleri nezaretinde Etnoğrafya müzesi olarak da kullanılan hemen yakınındaki eski Kayseri evi olan Güpgüpoğlu Konağını, içindeki tarihi eşyaları ve odaları gezdi. Gezide öğrencilerin meraklı olmaları, sürekli sorular sormaları ve disiplinleri dikkat çekti.
ATATÜRK EVİNİN TARİHİ
Kayseri Atatürk Evi müzesi, Cumhuriyet Mahallesindeki Raşit Ağa Konağında 1986 yılında düzenlenerek ziyarete açılmıştır.
Anadolu’da Milli Mücadeleyi başlatmış olan Atatürk, Sivas Kongresinden sonra (Anadolu ve Rumeli Müdafaa-ı Hukuk Cemiyeti Heyet-i Temsiliye’sini Ankara’ya nakletmeyi kararlaştırmış, yanında Mazhar Müfit (Kansu) Hüsrev, (Gerede), H. Raf (Orbay), Dr. Refik (Saydam) Hakkı Behiç, A. Rüstem, Şeyh Fevzi Efendi, Yaverleri Cevat Abbas (Gürer) Muzaffer (Kılıç), Bedri ve başkaları olduğu halde, soğuk bir kış günü 19 Aralık 1919 da Kayseri’ye gelmişlerdir. Kayserililer. Çifte Kümbetler’e kadar yolun sağını ve solunu doldurmuş yüzlerce atlı, onu uzaklardan karşılamak üzere yollara dökülmüştü. 19 Aralık 1919 Cuma günü akşama doğru arabası ve yanında arkadaşları ile görünen Atatürk’ü Kayserililer coşkun gösterilerle karşılamış o günler Kayseri’nin en gösterişli konağı olan İmamzade Raşiti Ağa’nın evinde misafir etmişlerdir.
Geceyi bu evde geçiren Atatürk, ertesi günü Kayseri ileri gelenleriyle görüşmeler yapmıştı. O gece de Konakta kaldı. 21 Aralık 1919 sabahı da Kayseri’den ayrılmıştır.
Atatürk’ün Konuk olduğu ev yaklaşık 1898 yıllarında, iki katı olarak yaptırılmıştır. Tavanı ahşap işlemelidir. Atatürk’ün kaldığı oda ikinci katta ve evin güney doğusundadır. Odanın tavanının ortasında yıldızlı bir göbek süslemesi doğ duvarına yaslanan bir sediri vardır. Evin bu katında ayrıca bir hol, dört oda ve banyo bulunmaktadır. Atatürk’ün kaldığı odanın duvarına şu plaka asılmıştır. (Atatürk, Heyet-i Temsiliye Reisi olarak 20. 12. 1919 da Kayseri’ye teşriflerinde bu evde misafir kalmışlardır. 20. 12. 1964). Ev, Gayri Menkul Eski Eserlere ve Anıtlar Yüksek kurulu’nun aldığı bir kararla koruması gerekli eski eserlerden sayılmıştır.

Bir yanıt yazın