Yabancı Öğrenciler, Osmanlı Kaftan ve Gömlekleri Yaptı

Moda Tasarımında Gençlik ve Kültür Çizgileri temalı gençlik değişimi projesi kapsamında İtalya, Romanya, Estonya ve Hırvatistan’dan Kayseri’nin Develi İlçesi’ne gelen lise öğrencileri, 20 gün çalışarak Osmanlı padişahlarının giydiği kaftan ve gömlekleri üretti.

Develi Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü uygulama sorumlusu ve giyim üretim teknolojisi öğretmeni Nuriye Atelge İtalya, Romanya, Estonya ve Hırvatistan’dan gelen 25 öğrencinin katılımıyla üretilen bin 500 kaftan ve gömleğin Avrupa’da sergilenip, daha sonra satılacağını belirterek şunları söyledi:

“Gençlik değişim projesi kapsamında Develi’ye gelen yabancı uyruklu öğrencilerle birlikte ürettiğimiz Osmanlı padişahlarının giydiği kaftan ve gömlekler, öğrencilerimizin geldiği ülkelerde sergilenip daha sonra satışa çıkartılacak. Osmanlı gömleklerine ağırlık verdiğimiz bu çalışma sonucu bin 500 gömlek ve kaftan dikimi yaptık. Osmanlı padişahlarının giyiiği gömlekler, nazardan ve bazı hastalıklardan koruduğuna inanıldığı için ‘tılsımlı gömlek’ olarak da adlandırılıyor. Bu tip gömleklerin padişahları koruduğuna inanılıyor. Biz de bu tür gömleklerin aslına sadık kalarak, renk ve desenlerini kullanarak üretim yaptık.”

TILSIMLI GÖMLEKLER

‘Tılsımlı Gömlek’ olarak adlandırılan gömlekler, belin altına kadar inen çoğunlukla pamuklu kumaştan yapılıyor. Osmanlı padişahlarıın ve sultanlarının giydiği gömleklerin üzeri ayet, hadis ve sembollerle süsleniyor. Osmanlı padişahlarının savaşta galip gelmek, nazardan korunmak ve şifa bulmak için giydikleri tılsımlı gömleklerin üzerindeki harf ve rakamlar sır olarak saklandığı için anlamları büyük ölçüde bilinmiyor

Bir yanıt yazın