VARİS SADECE ESTETİK BİR SORUN DEĞİLDİR

varis [640x480]

Daha çok kadınların korkulu rüyası olan varis hastalığı sadece estetik bir sorun olarak görülmemelidir. Sağlık açısından da önlem almayı gerektiren, mutlaka tedavi edilmesi gereken son derece ciddi sıkıntılar oluşturabilecek yaygın bir hastalıktır.

Vücudun en çok basınç altında kalan bölgesi olan bacakların alt kısımlarında görülen varisler, sadece bacaklarla alakalı bir hastalık gibi gözükürken, pıhtılaşma reaksiyonları ile akciğer damarını tıkayarak ölümcül pıhtı atması durumuna neden olabilir.

Varisi olan kişinin tedavisi için mutlaka bir kalp ve damar cerrahisi uzmanına başvurması gerektiğini belirten Acıbadem Kayseri Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr.Tansel Türkoğlu varis hastalığı ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı:

”1) Varis Nedir?

Bacaklarımızdaki toplardamarların uzamış, genişlemiş, kıvrılmamış, kapakçıklarının yetersiz hale gelmesine varis denir. Varis vücudumuzdaki tüm yüzeyel toplardamarlarda olabilir, ancak varis deyimi sadece bacak toplardamarları için kullanılmaktadır.

Bacak toplardamarları yüzeyel ve derin toplardamar sistemleri ile bu iki sistemi bağlayan birleştirici (kominikan) toplardamarlardan oluşur. Toplardamarlar kanın kalbe geri dönüşünü sağlayan bir sistemdir. Temiz kan kalbimizin pompa etkisi ile atardamarlar aracılığı ile vücuda kolayca yayılır, ancak kirli kanın toplanması daha pasif bir sistemle olur ve bu sistem en çok bacaklarımızda zorlanır. Bu sistemin en önemli elemanı bacak kaslarının kasılmasıdır. Ayrıca toplardamarların içindeki kapakçık sistemi ve atardamar basıncının kılcal damarlara yansıması da kanın geri dönüşünü kolaylaştırır. Bu nedenle hareket, toplardamarların boşaltılmasında en önemli faktördür.

2) Varis neden olur?

Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, varis oluşumunda şu nedenlerin rol oynadığı belirtilmektedir.

Yaş: Yaş ilerledikçe özellikle 40 yaşın üzerinde, toplardamarların ve kapakçıklarının zayıflamasına bağlı olarak daha sık varis görülür.

Cinsiyet,kalıtım, gebelik, şişmanlık ve kişinin mesleği.

3)Varis vücuttaki hangi sorundan kaynaklanıyor? 
Vücuttaki kirli kanı taşıyan toplardamarların içindeki kanın yerçekimini yenerek kalbe dönebilmesine yardımcı olan ven kapakçıklarının yetersizliği, ven duvarlarının zayıflığı ve doğuştan damar hastalıkları varisin yapısal nedenlerinin temelini oluşturur. Başka bir deyişle vücudumuzda kullanıldıktan sonra toksik maddelerle kirlenen, oksijenini yitiren kanı kalbe taşıyan damarlar olan toplardamarların,  taşıyıcı görevini yapamaması sonucu damarlar genişler, deforme olur ve bazen ciltte daha belirgin hale gelerek bazen de görsel bir belirti vermeden sadece bazı yakınmalara yol açarak varis ortaya çıkar.

4) Variste ne tip şikayetler olur?

Cilt altında çeşitli büyüklüklerde kıvrılmış, uzamış solucan tarzı toplardamarların görünümü nedeniyle varisleri tanımak kolaydır. Bazen de örümcek ağı tarzında çok küçük damar genişlemeleri şeklinde ortaya çıkabilir.

Varis hastalığında, bacaklarda ağırlık hissi, gece krampları, bacaklarda ödem, bacaklarda yanma hissi, kaşıntı,iyileşmeyen yaralar gibi şikayetler görülebilir.

5)Variste Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

HİRUDOTERAPİ, Tıbbi sülüklerle yapılan tedavidir. Günümüzde çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Doğal bir tedavi yöntemi olup hiçbir yan etkisi yoktur.

SKLEROTERAPİ, Varislerin az ve küçük çaplı olduğu durumlarda uygulanabilecek bir tedavi yöntemidir. Toplardamarların içine şırınga ile büzücü bir maddenin verilmesi esasına dayanır.

İLAÇ TEDAVİSİ, Varise bağlı bacaklarda şişlik, ağrı, gece krampları olan hastalarda, toplardamar duvarını güçlendiren ilaçlar belli dönemlerde faydalı olabilmektedir.

CERRAHİ TEDAVİ, Bölgede açılan kesiler ile özel mikroskopik gözlükler yardımıyla varisli damarları çıkarıp alınmasıdır.

Varisten kaynaklanan şikayetleri azaltmak ve hastalığın ilerlemesini geciktirmek için yapılabilecekler ise şu şekilde sıralanabilir;

*Fazla kilolarınızdan kurtulun

*Sigarayı bırakın, bırakamıyorsanız olabildiğince azaltın

*Günlük 2-5 km yürüyüş yapın

*İstirahat halindeyken ayaklarınızı yukarıda tutun

*Sabit şekilde ayakta durmayın kısada olsa tur atın

*Sauna gibi yüksek sıcaklıklardan korunun

*Kemeri fazla sıkmayın

*Hamileliğin baskısından korunmak için varis çorabı giyinin

*Ikınmamak için kabızlığı engelleyin

*Yatkınlığınız varsa fazla ağırlık taşımayın

*Hamilelikte doktorunuza danışınız

*Tedavinizi ertelemeyin(erken dönemde yapılırsa ilerleyemez ve yenileri oluşamaz)”

Bir yanıt yazın