Vali, Sarıoğlan’da kitap fuarı açtı, incelemelerde bulundu

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Sarıoğlan ilçesinde kitap fuarının açılışına katıldı, Kaymakamlık ve Belediyeyi ziyaretinin ardından inceleme ve temaslarda bulundu.
Vali Düzgün’ü Sarıoğlan’a gelişinde Kaymakam Hasan Doğan, İlçe Garnizon Komutanı Üsteğmen Alparslan Bostancı, İlçe Emniyet Müdürü Doğan Şener, Sarıoğlan Belediye Başkanı Ali Osman Yıldız, daire müdürleri, kamu kurum ve k

uruluşlarının yöneticileri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri karşıladı.
İlk olarak, Kaymakamlıkça “Kumbaralar Açılıyor, Çocuklar Kitaplarla Buluşuyor” başlığıyla düzenlenen proje kapsamında hazırlanan Kitap Fuarı’nın açılışına katılan Vali Düzgün, öğrencilerle ve yazarlarla bir araya geldi.
Vali Düzgün, 25 yayınevi, 6 yazar ve 50 bin kitabın okuyucusuyla buluşmasını sağlayacak fuarın açılışında yaptığı konuşmada, 17 – 26 Ekim tarihlerinde Kayseri’de Kitap Fuarı düzenlendiğini hatırlatarak, olumlu tepkiler aldıkları bu fuarın ardından Sarıoğlan ilçesinde de Kitap Fuarı açılacak olmasının memnuniyetini yaşadığını söyledi.
Dünyada büyük medeniyetler kurmuş ülkelere bakıldığında bu medeniyetlerin çok büyük kütüphaneler kurduğunun görüldüğünü belirten Vali Düzgün, “Anadolu topraklarında büyük bir medeniyet kurmuş olan Roma Medeniyeti, günümüzden 2 bin yıl önce Efes’te Celsus Kütüphanesini oluşturdu ve o günün şartlarına göre el yazması 15 bin kitaba sahipti. Yine takip eden yıllarda Osmanlı Devleti’nin Süleymaniye Kütüphanesi, Beyazıt Kütüphanesi gibi kütüphaneler’in de günümüzde bile önemini koruyan kütüphanelere olduğunu biliyoruz. Dinimizin ilk emrinin de “oku” olması aslında okumanın bizim için ne derece önemli olduğunun açık bir göstergesidir” diye konuştu.
Türk Milleti’nin tarihinde okumaya verdiği önemin her mahallede oluşturulan kıraathanelerden de açıkça anlaşılabileceğini ifade eden Vali Düzgün, şöyle devam etti:
“Kıraathanelerde insanlar sohbet etmekle beraber kendi aralarında evlerinden getirdikleri ya da orada bulunan kitapları okuyarak vakitlerini değerlendirirlerdi ve oralardan toplumumuz için, milletimiz için çok önemli görüşler ortaya çıkardı. Ama maalesef son dönemlerde bu kıraathanelerin, kıraathane olmaktan çıkarak birer oyun salonuna dönüştüğünü üzülerek görüyoruz. İnşallah okumayı teşvik etmek adına açılan bu fuarların da çocuklarımıza okumanın sevdirilmesinde çok büyük bir fonksiyon ifa edeceğine inanıyorum. Çocuklarımızın kitaplarla buluşması, kitapların yazarlarıyla, şairleriyle tanışmaları onlar için güzel bir fırsat olacaktır. Ben çocuklarımıza günlerinin en azından yarım saatini, bir saatini okumaya ayırmalarını istiyorum. Çünkü bu yaşlarda hem vakit bakımından okumaya daha çok zaman ayırabilecekler, hem de okumuş oldukları kitaplardan edindikleri bilgilerden çok önemli bir kısmı hafızalarında yer edecektir. Bu nedenle Sarıoğlan Kaymakamlığımızın buradaki kurum ve kuruluşlarla, başta eğitim teşkilatımızla birlikte ortaklaşa hazırlamış olduğu bu kitap fuarının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca, ihtiyaç sahibi çocuklarımıza da kitap kuponu hediye edilerek onların da desteklenmesi, kitap alma imkânı olmayan çocuklarımıza da bu desteğin verilmesi son derece önemli.”
Sarıoğlan Kaymakamı Hasan Doğan da, ilçede ilk kez düzenledikleri kitap fuarının mutluluğunu yaşadıklarını, fuarı geleneksel hale getirmeyi amaçladıklarını ifade etti.
Genç nesilleri kitapla tanıştırmak ve okuma alışkanlığı olan bir nesil inşa etmenin en önemli vazife ve sorumluluklarından olduğuna işaret eden Kaymakam Doğan, “Bu inançla yola çıkarak öğrencilerimize kitap okuma alışkanlığının kazandırması amacıyla ‘Kumbaralar Açılıyor Çocuklar Kitaplarla buluşuyor” isimli projeyi hayata geçirdik. 2 bin 100 öğrenciye kumbara dağıtarak birikim yapmalarını teşvik ettik. 5 gün boyunca açık kalacak fuarda ilçemiz ve çevre ilçelerdeki öğrencilerimiz kitaplarla ve yazarlarıyla buluşacak” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Vali Düzgün ve beraberindekiler Kitap Fuarı’nın açılışını yaptı. Kitap Fuarı’na gelen öğrencilerin kumbarasını açan ve öğrencilerle birlikte kitap seçimi yapan Vali Düzgün, Kayseri’nin yetiştirdiği yazarların standını da ziyaret etti. Yazarla bir süre sohbet eden Vali Düzgün’e Kayserili Yazar Muhsin İlyas Subaşı kitabını imzalayarak hediye etti.
Vali Düzgün, açılışın ardından İlçe Müftülüğü’nün aşure etkinliğine katıldı. Vatandaşlara aşure dağıtan Vali Düzgün, Aşure gününün önemine değinerek, bu günlerin birlik ve beraberliğimizin, kardeşliğimizin pekişmesine vesile olmasını dileyere, Hazreti Hüseyin ve Kerbela şehitlerini rahmetle andıklarını ifade etti. Aşure dağıtımının ardından Pazar yerini gezerek, ayakkabı satışı yapan bir tezgâhta gördüğü ve vatandaşların “soğuk kuyu lastiği” diye tabir ettiği lastik ayakkabıları eline alan Vali Düzgün, kendisinin de çocukluğunda aynı ayakkabılardan giydiğini anlatarak, pazarcı esnafına hayırlı kazançlar diledi. Vatandaşların ilgisiyle karşılaşan ve bazı vatandaşların sorunlarını da dinleyen Vali Düzgün, aileleriyle birlikte bulunan bazı çocuklara oyuncak ve kitaplardan oluşan hediyeler verdi.
Vali Düzgün, daha sonra, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nca (YİKOB) yapımı sürdürülen 200 kişilik kız öğrenci yurdunun inşaat çalışmalarını yerinde inceledi. Havaların soğumasına rağmen çalışmaları sürdürülen yurdun daha fazla kız öğrencinin okumasına imkân sağlayacağını söylerek yurdun 2015’in son çeyreğinde tamamlanarak hizmete gireceğini açıkladı.
Sarıoğlan Kaymakamlığı’nı ziyaretinde Kaymakam Hasan Doğan’dan ilçenin genel durumu ile kamu kaynaklarıyla yürütülen önemli yatırımlar ve ihtiyaç duyulan hizmetler hakkında brifing alan Vali Düzgün, Sarıoğlan Belediye Başkanı Ali Osman Yıldız’ı da makamında ziyaret ederek, seçilmesinden dolayı tebrik etti.
Beraberindekilerle birlikte Şehit Hacı Bey Kaya Çok Programlı Lisesi Kız Öğrenci Yurdu’na geçen Vali Düzgün, buradaki kız öğrencilerle birlikte öğle yemeğini yedi. Öğrencilerin sorularını cevaplandıran ve eğitim durumları ile ilgili bilgiler alan Vali Düzgün, öğrencilere, yurtta kalmak, aile özlemi dışında planlı ders çalışılabilmesi için çok güzel avantajlar sunuyor. Sizler de bunu iyi değerlendirin” diye tavsiyelerde bulundu.
Vali Düzgün, Sarıoğlan Programı’nın devamında, sel afetine maruz kalan Karaözü Mahallesi’ni ziyaret ederek selden etkilenenlerle bir araya geldi. Mahalle Muhtarı Songül Muzaffer Özdemir ve mahalle sakinlerini dinleyen Vali Düzgün, sel afetinin ardından Sarıoğlan Kaymakamlığı ve Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi’nin bölgeye yardım eli uzattığını, ayni ve nakdi yardımlarda bulunulduğunu hatırlatarak, selin açtığı hasarlara yönelik çalışmaların ve yardımların devam edeceğini söyledi.

Selin uğrattığı yıkımı ve daha sonra yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Vali Düzgün, son olarak Tarihi Şahruh Köprüsü’nde incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgiler aldı.
Vali Düzgün’ün Sarıoğlan ziyaretinde İl Emniyet Müdürü İbrahim Kulular, İl Jandarma Komutanı Albay Halil Uysal, Orman Bölge Müdürü Ahmet Kara, Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, Aile ve sosyal Politikalar Müdürü Şerafettin Akyüz, İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Namık Güver ve diğer ilgililer de hazır bulundu.

Bir yanıt yazın