Üreticilere destek ödemesi, ‘uzman eller projesi’, OGM’ye atama, sosla aldatma önlemi

BUGÜN ÜRETİCİLERE 331 MİLYON 637 BİN LİRALIK DESTEK ÖDEMESİ YAPILACAK

 Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, “Arıcılık, Yem Bitkileri ile Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Destekleme Ödemeleri” ne ait açıklamalarda bulunmuştur.

” Arıcılık Desteği, Yem Bitkileri Desteği ile Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Desteği ödemeleri yetiştiricilerimize bugün  (6 Mart) saat 18:00’dan sonra tek seferde ödenecektir.

Arıcılık Desteklemeleri çerçevesinde,

51 bin 64 işletmemize 6 milyon 461 bin 390 koloni için 97 Milyon TL

Yem Bitkileri Desteği çerçevesinde:

19 ilde 84 bin 420 üreticiye 234 milyon TL

Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Desteği çerçevesinde:

11 ilde 125 üreticiye 637 bin TL ödenecek.

Bu desteklemeler kapsamında toplam 331 milyon 637 bin lirayı bugün üreticilerimizin hesabına yatırmış olacağız. Tüm üreticilerimize hayırlı olsun.”

KIRSAL KALKINMAYA İVME KAZANDIRACAK “UZMAN ELLER PROJESİ”NE 238 BAŞVURU

Tarım ve Orman Bakanlığınca köyden kente göçü önlemek için hayata geçirilen ve kırsal kalkınmaya ivme kazandırması beklenen Uzman Eller Projesi’ne, ziraat ve bitkisel üretim, orman ve orman ürünleri, su ürünleri ve gıda alanında 238 başvuru geldi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Tarım ve Orman Şurası’nın ilk somut adımlarından birisi olarak gördüğünü ifade ettiği Uzman Eller Projesi ile tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri alanlarında girişimciliğin desteklenmesi hedefleniyor.

Meslek yüksekokulu veya üniversitelerden mezun olanların, kırsal alanda istihdamına katkı sağlanması amacıyla yürütülen projeye başvuranlardan uygun görülenlere 100 bin liraya kadar hibe desteği verilecek.

Bu kapsamda, 2019-2020 döneminde pilot il seçilen Amasya, Düzce, İzmir ve Mardin’de başvurular alındı. Söz konusu illerden toplam 238 başvuru yapıldı.

En çok başvuru Mardin’den geldi. Mardin’de 97, Düzce’de 51, İzmir’de 49 ve Amasya’da 41 proje hazırlandı. Hayvancılık, hayvan sağlığı ve veterinerlik konuları en fazla ilgi gösterilen alanlar olurken, bu çerçevede 157 başvuru yapıldı. Ziraat ve bitkisel üretim alanında 73, orman ve orman ürünlerinde 4, su ürünlerinde 3 ve gıda alanında 1 proje sunuldu.

UZMAN ELLER PROJESİ’NİN BÜTÜN İLLERDE UYGULANMASI PLANLANIYOR

Profesyonel üretim şekillerinin gelişimine katkı sağlamanın da amaçlandığı Uzman Eller Projesi’nde destek ödemesi yapılacaklar, illerde vali yardımcısı başkanlığında oluşturulacak “proje değerlendirme komisyonu” aracılığıyla belirlenecek.

Bu kapsamda destek almaya hak kazananlarla 18-24 Mart tarihlerinde sözleşme imzalanacak.

Gerekli kaynak, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi kapsamında temin edilecek ve Ziraat Bankası aracılığıyla ödeme yapılacak. Bakanlık tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olarak gerçekleştirilmeyen ve belgelendirilemeyen satın alma giderlerine hibe desteği verilmeyecek.

Bu yılın ikinci yarısında, destek verilecek işletmelerin kar-zarar durumu ve faaliyetleri yakından takip edilecek. Olumlu etkileri görüldüğünde projenin 2021-2023 yıllarında bütün illerde uygulanması planlanıyor.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Orman Genel Müdürlüğünde istihdam edilecek olan bin 150 Orman Mühendisi ve 2 bin 700 Orman Muhafaza Memurunun atama törenine katıldı.

‘2023 HEDEFİMİZ 7 MİLYAR FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURMAK’

Türkiye’nin, orman varlığını artırabilen nadir ülkelerden biri olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, ”Uygun alanlar üzerinde çok maksatlı ağaçlandırma ve toprak muhafaza çalışmaları gerçekleştirilmiş, böylece bir yandan orman alanları artırılırken, bir yandan da erozyonun ve rüsubat taşınımının önlenmesi, yeni rekreasyon, ekoturizm alanlarının, karbon yutaklarının, oksijen kaynaklarının teşkili sağlanmıştır. Bununla birlikte, özellikle gelir getirici türler kullanılarak yapılan ağaçlandırmalarla da yöre halkı ekonomisine katkıda bulunulması sağlanmıştır. Tabi bunlarla yetinmiyoruz, yetinmeyeceğiz! 2023 yılı hedefimiz ise; orman varlığımızın 23,4 milyon hektara çıkarılarak, % 30 olan dünya ortalamasına ulaşılmasıdır. Yine 2023 yılı sonuna kadar da, inşallah toplam 7 milyar fidanı toprakla buluşturarak, dünyada yaşayan her bir insan için bir fidan dikilmesini hedeflemekteyiz” dedi.

OGM’YE 1.150 ORMAN MÜHENDİSİ VE 2.700 ORMAN MUHAFAZA MEMURU ATANDI

Yurt genelinde ağaçlandırma çalışmalarının aralıksız süreceğini belirten Bakan Pakdemirli, 2023 yılı için orman endüstrisine dair odun üretim miktarı hedefini de 37 milyon 840 bin metreküp olarak açıkladı.

YANGINA MÜDAHALE SÜREMİZ 12 DAKİKA

Akdeniz iklim kuşağında yer alan Ülkemizde coğrafi konumu itibariyle, ormanlarımızın büyük bir bölümünün yangın tehdidi altında bulunduğu belirten Bakan Pakdemirli,

”Toplam ormanlık alanın %60’ını, birinci ve ikinci derece yangına hassas alanlar oluşturmaktadır! Bu nedenle orman yangınları; ülkemiz ormancılığının öncelikli konuları arasında yer alıyor!” dedi.

Orman yangınları ile mücadele konusunda da önemli bir başarıya ulaşıldığını belirten Bakan Pakdemirli, ”Orman yangınlarının çıkmasına ve yayılmasına mani olmak için her türlü fiziki ve beşeri tedbiri almak, orman yangınlarıyla mücadele tekniklerini geliştirmek ve güçlendirmek, yangına müdahale süresini daha da kısaltarak yangın zararlarını en aza indirmek ve orman yangınlarında görev alan personeli eğitmek, bizim için öncelikli ve önemli faaliyetlerimiz arasında yer almaktadır. Tabi iyi haber:

Artık 2019 yılsonu itibariyle; yangına birinci derecede hassas bölgelerde ilk müdahale süresi 12 dakikadır! Bu da Orman Genel Müdürlüğümüzün başarısıdır” diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, düzenlenen törenle atamaları da gerçekleşen Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde yer alacak, bin 150 Orman Mühendisi ve 2 bin 700 Orman Muhafaza Memuruna yeni görevlerinde başarılar dilerken, ormanların bir ülke için stratejik önemde olduğunu hiçbir zaman unutmamaları nasihatinde de bulundu.

TÜKETİCİ SALÇA BENZERİ SOSLARLA YANILTILAMAYACAK

Tarım ve Orman Bakanlığı, salça benzeri yemeklik sos gibi ürünler nedeniyle tüketicilerin yanıltılmasını ve haksız rekabeti önlemek amacıyla hem bu ürünler için kriterler belirleyecek hem de katkı maddesi kullanımını yasaklayacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türk yemeklerinin vazgeçilmesi salçayla ilgili iki ayrı mevzuat düzenlemesi yapmaya hazırlanıyor.

Bu kapsamda, Türk Gıda Kodeksi Salça ve Püre Tebliği, salça benzeri ürünleri de kapsayacak şekilde düzenlenecek.

Tebliğin adı “Türk Gıda Kodeksi Salça ve Benzeri Ürünler Tebliği” olarak değiştirilecek.

Yeni tebliğle tüketicileri korumak ve haksız rekabeti önlemek amacıyla salça olmadığı halde salça izlenimi veren yemeklik sos, kahvaltılık sos, yemeklik karışım gibi isimlerle piyasaya arz edilen ürünler için de kriterler belirlenecek. Yeni düzenleme, domates salçası, domates püresi, biber salçası, biber püresi, karışık salça, domates veya biber bazlı olan yemeklik ürünleri de kapsayacak.

Tebliğ taslağında, domates püresinin ilave tuz hariç kuru madde miktarının en az yüzde 7, en çok yüzde 20, biber püresinin kuru madde miktarının ilave tuz hariç en az yüzde 9, en çok yüzde 15 olması öngörüldü.

SALÇA ALGISI VERECEK GÖRSEL DE OLMAYACAK

Taslakla domates-biber bazlı yemeklik ürünler de salçayla karıştırılmaması amacıyla ayrıca tanımlandı. Bu ürünler için “Ana bileşeni domates veya biber olan, domates salçası veya biber salçası ihtiva eden, tat, kıvam ve aroma geliştirmek amacıyla bitkisel yağ, baharat ve benzeri yenilebilir bileşenler ilave edilerek veya edilmeksizin üretilen, yemeklik karışım, sos ve benzeri isimlerle piyasaya arz edilen ürünler” tanımı yapıldı. Domates bazlı yemeklik ürünlerde likopen miktarının kilogram başına maksimum 250 miligram olması planlandı.

Tüketicinin yanıltılmaması için salça olmayan ürünlerin üzerinde salça ve domates resmi gibi bu ürün olduğu izlenimi verebilecek yazılı ve görsel bulunmayacak.

Salçada koruyucu kullanımını daha önce yasaklayan Bakanlık, salça benzeri ürünlerde de haksız rekabet olmaması için benzer bir düzenleme kararı aldı. Bu kapsamda Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği’nde değişiklik ve yemeklik ürünler için de katkı maddesi yasağı getirilecek. Hazırlanan yönetmelik taslağına göre, domates-biber bazlı yemeklik ürünler için koruyucular (Sorbik asit-potasyum sorbat, benzoik asit-benzoatlar) yasaklanacak.

Bir yanıt yazın