TÜRKİYE’NİN VE KAYSERİ’NİN GURURU BİLİM MERKEZLERİ

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Erciyes Üniversitesi bünyesinde kurulan Genetik ve Kök Hücre Merkezi ile Nanateknoloji Araştırma Merkezi ve İlaç Geliştirme Merkezi’nde incelemelerde bulunarak, “Uluslararası alanda söz sahibi, Türkiye’nin alanında en büyük araştırma merkezlerinin Kayseri’de kurulup çalışmalarına başlaması hem kentimiz hem de ülkemiz açısından bizleri gururlandırıyor” dedi.

Vali Düzgün, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur’un ev sahipliğinde Garnizon Komutanı Hv. Plt. Tümgeneral Ali Demiral başta olmak üzere kentin üst düzey yöneticileri ve sivil toplum kuruluşlarının başkanları ile birlikte bilimsel çalışmalarına başlayan Genetik ve Kök Hücre Merkezi ile Nanateknoloji Uygulama Merkezi ve İlaç Geliştirme Merkezi’nde incelemelerde bulundu.

İlk olarak hayırsever Betül-Ziya Eren çifti tarafından binasının yapımı üstlenilen Genom ve Kök Hücre Merkezi’ni (GENKÖK) ziyaret eden Vali Düzgün, genetik ve kök hücre alanında faaliyet gösteren ve aynı çatı altında yaşam bilimleri alanında 10 farklı bölümü barındıran Türkiye’nin en büyük araştırma merkezi hakkında Doç. Dr. Servet Özcan’dan bilgiler aldı.

Merkezde yer alan Doku Kültürü Ünitesi, Embriyonik Kök Hücre Ünitesi, Gen ve Kök Hücre Ürünleri Üretim Ünitesi ve Bitki Biyoteknoloji Ünitesi’ni ayrı ayrı inceleyen Vali Düzgün, bilim insanları tarafından yürütülen kök hücre çalışmasına mikroskoptan bakarak gözle görülmesi mümkün olmayan kök hücrenin 4-5 bin adetini aynı anda mikroskop altında inceleyerek, konu hakkında detaylı bilgiler aldı.

Son derece modern bir şekilde yapılan ve uluslararası tam akrediteye sahip Türkiye’deki tek merkez konumunda olan GENKÖK’teki çalışmaları büyük bir ilgiyle inceleyen Vali Düzgün, burada çalışmaları yürüten bilim insanları ile de sohbet ederek bilim dünyasına katkılarından dolayı teşekkür etti.

Vali Düzgün, burada yaptığı kısa değerlendirmede, gördüklerinin kendisini ve heyette yer alan herkesi son derece memnun ettiğini ve gururlandırdığını söyledi.

Merkezde görev yapan bilim insanlarının yurt içi ve yurt dışında çok ciddi eğitim almış kişilerden oluştuğunu, binanın yapımının ve donanımının ise amacına uygun son derece hassas bir şekilde gerçekleştirildiğini belirten Vali Düzgün, şöyle konuştu:

“Yaşam için gerekli olan her şey burada son derece titiz bir şekilde ele alınıyor. İnsanlarımızın yaşam kalitelerinin ve yaşam sürelerinin artırılması, hastalıklarına bağlı tedavilerinin gerçekleştirilebilmesi için buradaki laboratuarlarda çok ciddi çalışmalar yürütülüyor. Uluslararası alanda söz sahibi, Türkiye’nin alanında en büyük araştırma merkezlerinin Kayseri’de kurulup çalışmalarına başlaması hem kentimiz hem de ülkemiz açısından bizleri gururlandırıyor. Ayrıca, bu tür merkezlerin bilim dünyasına kazandırılmasında yine Kayserili hayırseverlerimiz destek vermiş durumda. Binasının yapılmasından, cihazlarının alınmasına hatta yurt dışından alınan danışmanlık ücretlerinin karşılanmasına kadar destek olan hayırseverlerimize teşekkür ediyorum”

Vali Düzgün, bu tür merkezlerin kurulması kadar yaşatılmasının da önemli olduğuna değinerek, başta bilim camiası olmak üzere bu konuda herkese önemli görevler düştüğünü hatırlattı.

Daha sonra, Nanateknoloji Araştırma Merkezi’ne geçen Vali Düzgün, burada Merkez Müdürü Doç. Dr. Mehmet Hançer’den bilgiler aldı. Nano Üretim Laboratuvarı’nda ki çalışmaları yerinde gören Vali Düzgün, 1 milimetrenin milyonda birinin 1 nano metre olarak tanımlandığı nano ölçümler hakkında bilgiler aldı. İncelemeleri sırasında nanateknolojinin artık hayatın bir parçası haline geldiğini vurgulayan Vali Düzgün, parçacıkların nano boyuta indiği zaman hiç göstermedikleri özelliklerin bu sayede öğrenilebildiğine dikkati çekti. Vali Düzgün, “Hepimizin kurşun kalemden dolayı bildiği karbon, nano teknoloji sayesinde nano boyuta indirgenince çelikten 6 kat daha sağlam bir hale gelebiliyor. Bu örnek bize nanoteknolojinin önemini gösterdiği gibi böyle bir merkeze sahip olmamazın da ne kadar önem taşıdığını açıkça gösteriyor” diye konuştu.

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştermur da, üniversite bünyesindeki araştırma merkezlerinin tam anlamıyla çalışmaya başlamasını “Türkiye ve Kayseri adına önemli bir gelişme” olarak niteledi.

Özellikle GENKÖK Merkezi’nde çok hassas bir çalışma yürüttüklerini, 2010 yılında başlayan proje çalışmalarının 2 yıl sürdüğünü, bu alanda uluslararası danışmanlık hizmeti aldıklarını anlatan Keleştemur, “Proje aşamasında ince eleyip sık dokuduğumuz için merkezimiz alanındaki en önemli merkezlerden biri olmuştur. En ufak bir titreşim bile merkezdeki çalışmaları etkileyeceği için alan seçiminde bile çok hassas davranıldı. Merkezin olduğu alan üniversitenin titreşim açısından en az riskli alanıdır. Binanın yapımında da buna çok dikkat edildi.” dedi.

Beyin göçünü tersine çeviren, yurt dışına gitmek durumunda kalan bilim insanlarının tekrar memleketine dönmesini sağlayan merkezin bu noktaya gelmesinde hayırsever katkısının son derece önemli olduğuna vurgu yapan Rektör Keleştemur, duygularını, “Kayseri’deki toplumsal dayanışma örneğini bir başka genkök (1) [640x480] genkök (2) [640x480] genkök (3) [640x480]yerde bulamazsınız” sözleriyle özetledi.

Vali Düzgün, beraberindekilerle birlikte İlaç Geliştirme Merkezi ile hayırsever Müjgan – Mustafa Boydak çifti tarafından yaptırılan kreş ve Karamancı Bilim Sitesi’nde de incelemelerde bulundu.

-“ÜNİVERSİTE – ASKER İŞBİRLİĞİ”

Vali Düzgün’ün gerçekleştirdiği inceleme gezisinde Erciyes Üniversitesi ile 2. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı arasında bir işbirliği anlaşması da imzalandı.

Garnizon Komutanı ve 2. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanı Hv. Plt. Tümgeneral Ali Demiral ile Rektör Prof. Dr. Fayrettin Keleştemur’un imzalarını attıkları işbirliği anlaşmasına göre; üniversite bünyesindeki Sivil Havacılık Yüksekokulu, bazı uygulamalı eğitimlerini 1926 yılında kurulan ve Türkiye’nin ilk uçak üreten merkezi olarak tarihe geçen 2. Hava İkmal Bakım Merkezi’nde gerçekleştirebilecek. Uçuş ve uçak parçaları anlamında her iki tarafın mühendisleri bilgi ve malzeme paylaşımında bulunabilecek.

Bir yanıt yazın