Türkiye, Birleşmiş Milletlerden yara aldı

Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan’ın sık sık eleştirdiği Birleşmiş Milletlerde Türkiye bir darbe daha yedi. Türkiye’nin de aday olduğu 2015-2016 dönemi BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği seçimleri  üçüncü tur oylamasında 60 oy alarak Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilemedi. İspanya ise 132 oy alarak Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçildi.
Yeni Zelanda 145 oy alarak Konsey’e seçilen ilk ülke olurken, 121 oy alan İspanya ile 109 oy alan Türkiye arasında ikinci tur oylaması yapılmıştı. İkinci tur oylamasında Türkiye 73, İspanya ise 120 oy almış, bu sonuçlarla oylama üçüncü tura kalmıştı.
Bu arada Asya Pasifik bölgesinden Malezya 187, Afrika bölgesinde Angola 190 ve Latin Amerika ve Karayipler bölgesinde de Venezuella 181 oy alarak Konsey’e iki yıllığına geçici üye olmaya hak kazandılar.
BM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada bir ülkenin Güvenlik Konseyi’ne seçilebilmesi için grubunun tek adayı bile olsa kullanılan oyların en az üçte ikisini alması gerekiyor. 193 ülkenin tamamının oy kullanması halinde seçilebilmek için en az 129 oy alınması şart.
Türkiye, 2008’de yapılan oylamada 2009-2010 dönemi BMGK geçici üyeliği için 151 oy almıştı.
15 üyeli BM Güvenlik Konseyi’nin beş koltuğunu daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa dolduruyor. Geçici 10 üye ise beşerli gruplar halinde iki yılda bir seçiliyor. Bugünkü oylamada görev süreleri dolacak olan Arjantin, Ruanda, G. Kore, Avustralya ve Lüksemburg’un yerine, bu ülkelerin grubunda yer alan beş yeni üye seçilecek. Seçimlere Afrika grubundan Angola, Asya-Pasifik grubundan Malezya, Latin Amerika ve Karayipler grubundan Venezuela tek aday olarak giriyor.
Oylamada Türkiye kazanırsa, 1 Ocak 2015’te göreve başlayacak olan Güvenlik Konseyi’nde ilk defa beş İslam ülkesi birden; Türkiye, Malezya, Çad, Nijerya ve Ürdün yer alacak.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Birleşmiş Milletler’in, üye ülkeler arasında güvenlik ve barışı korumakla yükümlü, en güçlü organı. Birleşmiş Milletler’in diğer organları sadece tavsiye kararı alabilirken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararları, tüm üye ülkeler açısından bağlayıcılık taşımaktadır. Bu bağlayıcılık, üye ülkelerin tamamına yakını tarafından imzalanmış olan Birleşmiş Milletler Tüzüğü’nde açık bir şekilde belirtilmiştir.

Bir yanıt yazın