Tarihi Kentler Kayseri’de buluştu

“Kültür Öncelikli Kalkınmada Kayseri Modeli” temasıyla yapılan Tarihi Kentler Birliği Kayseri Buluşması, Hilton Otel’deki toplantıyla başladı. Büyükşehir Belediyesi; büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanları, ÇEKÜL Vakfı üyeleri ve çok sayıda bürokrattan oluşan yaklaşık 500 davetliyi Kayseri’de ağırladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, tarih ve kültür bilincinin yerel yönetimlerin de katkısıyla 2000’li yıllardan itibaren oluşmaya başladığını söyledi.

Tarihi Kentler Birliği Kayseri Buluşması’nın açılışı iki ayrı sergiyle yapıldı. Toplantının yapıldığı Hilton Otel’de “Kayseri Kümbetleri” ve “Kayseri’nin Yeraltındaki Medeniyeti” adıyla iki ayrı sergi açıldı. Başkan Mehmet Özhaseki açılışa eşi Neşe Özhaseki ile birlikte katıldı. Davetliler her iki sergiyi de ilgiyle takip etti. Sergi sonrası Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Daire Başkanı Hamdi Elcüman, Cumhuriyet Meydanının güzel manzarası eşliğinde meydandaki tarihi eserler hakkında davetlileri bilgilendirdi.  

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TELGRAF GÖNDERDİ

Toplantıda açılış konuşmalarından önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın toplantı için gönderdiği telgraf okundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış, adeta bir açık hava müzesi olan bu toprakların tarihi değerlerinin korunması ve yaşatılmasına yönelik çalışmalarınızı takdirle izliyorum” ifadelerini kullandı. Toplantıya, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve çok sayıda bakan da telgraf gönderdi.

Tarihi Kentler Birliği Kayseri Buluşmasına ev sahipliği yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Tarihi Kentler Birliğinin tarihi ve kültürel değerlere sahip çıkmak adına bir araya gelmiş bir grup olduğunu söyledi. Geçmişte bilinç oluşmaması ve modern mimarinin gelmesi adına tarihi eserlerin yok edildiğini dile getiren Başkan Özhaseki, 2000’li yılların başında tarihi eserlere yerel yönetimlerin sahip çıktığını ve yüzlerce insanda bu bilincin oluştuğunu kaydetti. Davetlilere Kayseri hakkında da bilgi veren Özhaseki, onlarca medeniyetin kurulduğu Kayseri’de ticaret geleneğinin yüzyıllardır sürdüğünü, günümüzde de hakim bir ticaret kültürü bulunduğunu belirtti.

Başkan Özhaseki’den sonra kürsüye gelen Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı ve Çekül Vakfı Başkanı Metin Sözen de konuşmasına, bir Kayseriliden sonra konuşmanın çok zor olduğunu belirterek başladı ve “Çünkü Kayserililer akıllı insanlardır” dedi. Kültür öncelikli yeni bir dünya isteklerini dile getiren Sözen, geçmişin gücüyle geleceği tasarlamak istediklerini söyledi. Prof. Dr. Metin Sözen, toplantıyı Kayseri’de yapmalarının gerekçesinden de bahsederek, “Yeni belediye başkanı seçilen arkadaşlar için büyük bir deneyim olması için Kayseri’yi seçtik” dedi.

Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise, Kayseri’nin ev sahipliğinden ötürü Başkan Özhaseki’ye teşekkür etti. Yılmaz, Kayseri’deki toplantı ve gezinin eğitsel bir konferans olacağını dile getirdi.

Kayseri Valisi Orhan Düzgün de konuşmasında, toplantının Kayseri’de yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Tarihi eserlerimize sahip çıkacak yeni bir anlayışın ortaya çıktığını ifade eden Vali Düzgün, bu anlayışın ortaya çıkmasında Tarihi Kentler Birliği’nin önemli rol oynadığını kaydetti.  

BAŞKAN KAYSERİ TÜRKÜSÜNE EŞLİK ETTİ

Açılış konuşmalarının ardından Türk Halk Müziğinin ünlü sesi Gülşen Kutlu ağırlıklı olarak Kayseri türkülerinden oluşan bir konser verdi. Ünlü sanatçı, Kayseri türküsü Gesibağları’nı söylerken Başkan Mehmet Özhaseki’den de eşlik etmesini istedi. Başkan Özhaseki, Gesibağları ve Mihriban adlı türkülere eşlik etti. Ünlü sanatçı, Vali Orhan Düzgün, Garnizon Komutanı Tümgeneral Ali Demiral, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın başta olmak üzere bazı davetlilere de mikrofon uzatarak türkülere eşlik etmelerini istedi.

 

 

Bir yanıt yazın