SOĞUK ALGINLIĞI VE GRİP

Havalar soğuyor grip ve soğuk algınlığı yine gündeme gelecek. Bizler hep bu iki hastalığı bir birine karıştırıyoruz. Hem de yanlış bir kanı ile antibiyotik tedavisine hemen başlıyoruz. Oysa her ikisi de virüslerle oluşan antibiyotik tedavisinin yani bakterilere karşı kullandığımız ilaçların hiç faydası olmayacağı rahatsızlıklardır. Birbirinden basit farklılıkları olan, ama çok yakın benzerlikleri vardır. Ayrıca 48 saat içinde teşhis edilirse antivirüs tedavisi uygulanabilir.  Yine evde yapılacak destekleyici tedaviler ile semptomlar azaltılabilir.

Her iki hastalıkta virüslerle meydana gelir. Soğuk algınlığını oluşturan 100’e yakın virüs vardır. Grip ise inf virüsleri ile oluşur.

Soğuk Algınlığı ile grip arası farklar şunlardır.

1. Soğuk algınlığında ateş çoğunlukla nadir iken, gripte ateş yüksek olup 38 derece veya üstüdür.
2. Soğuk algınlığında boğaz ağrısı bazen olurken gripte boğaz ağrısı sıklıkla görülmektedir.
3. Soğuk algınlığında baş ağrısı nadir veya az görülürken gripte genel baş ağrısı sıklıkla görülür.
4. Genel vücut ağrısı, kas ağrısı gibi şikâyetler de soğuk algınlığında daha az görülürken

Gripte daha sık görülür.
5. Yorgunluk hissi soğuk algınlığında hafifken, gripte ise uzun süreli ve ağır yorgunluk görülmektedir.
6. Burun tıkanıklığı soğuk algınlığında sık görülürken, gripte ise burun tıkanıklığı sık değildir.
7. Hapşırık da aynı şekilde soğuk algınlığında sıkça görülürken gripte nispeten nadirdir.
8. Öksürük de grip ve soğuk algınlığında farklı seyreden bir klinik bulgudur. Soğuk algınlığında öksürük nadir iken, gripte genellikle öksürük görülür.
9. Soğuk algınlığından kaynaklanan komplikasyonları sinüzit ve otit gibi nispeten hafif iken gripte zatürree ve bronşit gibi kimi zaman ölümcül de olabilen ciddi komplikasyonlar görülmektedir.
10. Soğuk algınlığını önlemek için aşı yoktur, ancak hepimizin de bildiği gibi grip aşı ile önlenebilmektedir.

Görüldüğü üzere soğuk algınlığı gribe nazaran daha hafif seyirli bir enfeksiyondur. Yetişkin ve çocuklarda çok sık olarak görülür. En çok kış mevsiminde daha toplu halde yaşanması, güneş ışınlarının daha az oluşu, bu mevsimde stresin daha fazla olması burundaki koruyucu mukazanın soğuması ile virüslerin hızla çoğalması sonucu olarak görülen stres bağışıklık sistemini baskılayarak enfeksiyon etkenlerinin üremesini kolaylaştırır. Bulaşma, hastaların mikrop içeren burun veya ağız salgılarıyla bulaşmış elleri ve eşyaları ile havadaki küçük veya büyük parçacıklar içeren virüslerin solunması ile olabilir. Bulaşma şekilleri ve belirtiler griple de benzer ancak kas ağrısı ve baş ağrısı ve ateş daha ön plandadır. Grip ülkeler ve kıtalar arası yayılabilir ve ciddi akciğer sorunlarına neden olabilir.

Gripten korunmak için influenza aşıları mevcuttur. Eylül-Aralık aylarında tek doz uygulanır. Astım, KOAH, Kalp, Şeker, Böbrek hastalığı, Kan hastalığı olanlar 65 yaş üzeri olanlar gebeler ve sağlık personeli, toplu olarak kapalı yerlerde çalışanların aşılanması gereklidir.

Unutulmaması gereken en önemli nokta antibiyotik tedavisinin kesinlikle yerinin olmamasıdır.soğuk (1) [640x480] soğuk (2) [640x480]

Bir yanıt yazın