Sigara yasağı ve mangal kültürü..(Köşe yazısı-11.11.2014 Kayseri Star Haber)

DAVUT GÜLEÇ
GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ

Kapalı alanda sigara yasağı denetimleri yetersiz.
Bu ülkede yeterli olan ne ki?
Toplum olarak yasaklara alerjisi olan bir milletiz.
Güya sigara yasak.
Ben 55 yaşındayım. Bu yaşa kadar sigara, diğer deyimle tütün ve tütün mamüllerini hiç ağzıma almadım. Zaman zaman, değişik yer ve mekanlarda yanımda sigara içenlere tepkimi de herkes bilir.
Ama o tüm okul kapıları, kamu kurum ve kuruluşların kapıları, işyerlerinin kapılarının önü sigara içenlerle dolu.
Okullarda sigara yasağı var. Ama, örnek olması gereken öğretmenler çaylarını alıp okulun giriş kapısında sigarasını tüttürüyor.
Sigaranın, açıkta satılması, işyerlerinde görünmeyecek şekilde pazarlanması, kapalı mekanlarda, kamusal alanlarda yasaklanma nedeni, toplum sağlığı. Sağlıklı, bilinçli nesillerin yetişmesi. Bütçeden sağlık harcamalarını azaltma.
Hatta sigaranın üzerine konular, zararlarını anlatan resimler bile, gençler arasında ‘Özenti’, ticaret yapanların ‘insafını’ engellemiyor.
Peki okul kapısında sigarasını içen öğretmen, yasak uyguladığı öğrencisine böyle örnek olabilir mi?
Bu nasıl öğrencisine örnek olmaksa? Okullarda sigara nasıl yasaksa anlamadım gitti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Esenler’de kapalı bir mekânda sigara içen vatandaşa tepki göstermesi, sigara yasağı denetimlerdeki eksiklikleri gösterdi.
Yeşilay, sigara yasağı ihlallerine dikkat çekmek için ‘Hava mı bozma’ etiketiyle bir sosyal medya kampanyası başlattı. Yeşilay’ın açmış olduğu etiket kısa zamanda Türkiye ve Dünya gündeminde TT oldu.
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, 2008 yılında uygulamaya konan kapalı mekânlarda sigara içme yasağının denetimlerindeki eksiklikler nedeniyle kapalı alanların da giderek sigara içilebilir hale geldiğine dikkat çekti. Denetimin iyi yapılmamasının yasayı ihlal edenlerin cüretini artırdığını belirten Karaman, “Türkiye sigara yasağı uygulamasıyla dünyaya örnek olmuştu. Ancak bu durum yavaş yavaş değişiyor. Sigara bağımlıları, sigara kullanmayan pasif içicilerin haklarını ihlal ediyor. Kendisi sigara içmeyen birinin sigara dumanına maruz kalması, istek dışı olarak gerçekleştiğinden bu bir insan hakkı ihlalidir. Sigara içen kişinin sigara dumanından pasif içiciler ciddi zarar görmektedir. Denetimlerin yerine getirilmesi, kapalı alanda sigara içilmesinin engellenmesi için sorumlulara gidişin kötü olduğunu ve yapılması gerekenleri hatırlatmayı vazife sayacağız. Aynı zamanda vatandaşların da bu işin denetimine sahip çıkmasını, kendi sağlıkları için bu tür ihlalleri yetkililere bildirmeleri gerektiğini önemle vurgulamak istiyoruz.”
Son düzenlemeler ile açık alanlara da sigara yasağı geldi. Yeni yasak paketi hastane bahçesi, okul bahçesi, park, cafe, restoranların açık bölümlerini kapsıyor. Nargile kafeler dahil, tüm yiyecek içecek hizmeti veren mekanların açık alanlarında, sigara içmek kısmen yasaklandı. Açık alandaki masaların sadece 4’te 1’i sigara içenler için ayrılıyor. 4’te 3’lük bölümü sigara içmeyenlere tahsis edilmesi yasal zorunluluk haline geldi.
Ama siz bu yasağın tam ve ilgili kişilerin denetimi ile uygulandığına inanıyor musunuz?
Ben inanmıyorum.
Öyle ki, eskiden sigara ve alkol içme yasağının giderek küçüldüğüne dikkat çekerdik.
Günümüzde sigaranın yerini uyuşturucu aldı.
Uyuşturucu yüzünden, küçük yaşta bedenleri satılanlarda.
Küçük yaşta okuldan kopan, suça karışan, cezaevine giren, ailesinden kopan, koparılan, parçalanan, mezara giden çocukların sayısıda dikkat çeker hale geldi.
Okul, kurs, etüt merkezi ya da kafeteryalarda bu işin ticaretini yapanlara karşı ciddi önlemler alınmalı. Özellikle ortaokul ve lise çağındaki çocuklara tek tek sigara satan çay ocakları, bakkal, market ve benzeri yerler gerekirse en ağır şekilde cezalandırılmalı.
Sigara içen öğretmenlerin, okullarda öğrencilere yönelik ‘sigara yasak’ aramaları da sona ermeli.
Bence, sigara, uyuşturucu ve çocukların karıştığı diğer olayların önlenmesi için, eğitim kurumları da, eğitimcilerde, ilgili kişi ve kuruluşlarda siyasetten arınıp, görevini hakkıyla yapmalı, aldığı maaşını hak etmeli. Kanunlar adamına göre uygulanmamalı. Bu konularda taviz vermemeli, kendini bilende aracı olmamalı. Eğitim, güvenlik, sağlık konusunda da sık sık yasalar değişmemeli.
Sigara yasağı ile mangal kültürünün ne farkı var.
Güya insanlar dinlenmeye, biraz temiz hava almaya, ailesi, arkadaşları ile yeşilin tadını çıkarmaya gidiyor. Ama bir dengesiz mangal yakıyor önce dumanı ile sonra pişirdiklerinin kokusu ile herkesi huzursuz ediyor.
Ben sadece sigara değil, havayı lastik, plastik, yanık yağ, mangal, sigara, eksoz gazı, atıkların, çöplerin yakılması gibi her ne şekilde kirletiyor ve kirleten varsa hemen hakkında işlem yapılmasını istiyor, bu konuda vatandaşlarında sorumluluğunu yerine getirmesini istiyorum.
İşte, Yeşilay’ın sosyal bir sitede ‘Hava mı bozma’ adıyla başlattığı kampanyaya gönderilen mesajlardan bazıları.
-Nerede Olduğunu Unutma. Sağlıklı Nefes Alma Özgürlüğümü Kısıtlama.
-Kendinizi düşünmüyorsanız yavrularınızı düşünün! Sigara içmeyin ,
-Kardeşlerim lütfen Sigara içerek bebeklerin hastaların hayvanların ve tüm canlıların oksijenimizi azaltma, nefesimizi kirletme
-Özellikle körpecik ciğerlere sahip olan çocuklarımız pasif içicilikten en fazla etkilenen gruptur.
-Senin özgürlüğün benim özgürlüğümü ihlal ettiğin yerde bitiyor. Kapalı alanlarda sigaraya hayır.
-Sigara içip #HavamiBozma kendi sağlığını da bozma… Sağlık her şeydir.
-Sigara içmeyenlerin de durakta otobüsünü rahat rahat bekleme hatta yolda yürürken bile rahatsız olmama hakkı olduğunu unutmasanız.
-#HavamiBozma sigara kanınızı yavaşlatan, hayatınızın kalitesini fark edebileceğinizden çok daha fazla düşüren berbat bir bağımlılık.

Bir yanıt yazın