SİGARA, BİLİNEN EN ÖNEMLİ HASTALIK ve ERKEN ÖLÜM NEDENİDİR

Sigara, bilinen en önemli hastalık ve erken ölüm nedenidir. Dünyada yaklaşık 1,5 milyar, Türkiye’de  ise 17 milyon kişi sigara içmektedir. Dünyada 5 milyon, Türkiye’de ise 100.000 kişi yılda yaşamını sigaraya bağlı bir nedenden dolayı kaybetmektedir.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nevin Fazlıoğlu  sigarada vücut için zehirli, tahriş edici, kanser yapıcı ya da kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı 4000’den fazla kimyasal madde bulunduğunu, bunlardan en az 81 tanesinin doğrudan kansere neden olduğunun ispatlandığını belirtiyor. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütüne üye ülkelerde ve ülkemizde 1987 yılından bu yana her yıl ‘9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü çeşitli etkinliklerin düzenlenmesiyle, halkın sigaranın neden olduğu hastalıklara karşı bilinçlendirilerek etkili mücadele edilebilmesi amacını taşıyor.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nevin Fazlıoğlu sigaranın zararlarını şu şekilde anlatıyor:”Sigaranın sadece içen değil yanında dumanı soluyanlar için de sağlık tehdidi oluşturduğu kanıtlanmıştır. Her yıl 10.000 ila 15.000 kişi çevresel tütün dumanı nedeniyle hayatını kaybetmektedir.

Erkeklerde tüm kansere bağlı ölümlerin %35’inin, kadınlarda ise %15’inin nedeni sigaradır. Akciğer kanserine bağlı ölümlerin %90’ının nedeni sigaradır. 20 yıl boyunca günde 1 paket sigara içen kişinin akciğer kanserine yakalanma riski içmeyenlere göre 36 kat daha fazladır. Sigara kronik bronşit ve amfizem gibi nefes darlığı yapan akciğer hastalıklarının en önde gelen sebebidir.

Zararları konusunda kuşkuya yer vermeyen bilimsel araştırma sonuçları, sigara ile mücadeleyi zorunlu kılmaktadır. Bu mücadelenin bir ayağını toplumu bilinçlendirmek ve özellikle gençlerin sigaraya başlamalarını önlemek, diğer ayağını ise sigara içenlere bu alışkanlığı bırakmalarında destek olmak oluşturmaktadır.

SİGARAYI BIRAKMANIN YARARLARI

* 20. dakikada nabız, kan basıncı ve vücut ısısı normale döner,

* 24. saatte kanda karbonmonoksit gazı hızla azalır,

* 2 hafta – 3 ay sonra efor kapasiteniz artar

* Öksürük varsa azalır, 3 ay içinde kaybolur, balgam varsa 2 haftada yarı yarıya azalır,

* Soluk alıp vermeniz kolaylaşır,

* Koku ve tad alma duyularınız iyileşir,

* Bağışıklık sisteminiz güçlenmeye başlar ve kendinizi daha dayanıklı ve güçlü hissetmeye

   başlarsınız,

* Diş ve parmaklarınızdaki sarı lekeler kaybolur.

* 1.yılda KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) gibi solunum yetmezliğine yol açabilen

   akciğer hastalıklarının ortaya çıkması engellenir, varsa ilerlemesi durur.

* Kalp krizi geçirme riskiniz ilk günlerden itibaren azalmaya başlar, 1 yılın sonunda risk %50

   azalır.

* Yine 1. yılda beyin kanaması ve bacaklardaki damar hastalığı (Buerger) riski %30-50 azalır.

* 5. yılda ağız, gırtlak, yemek borusu, idrar torbası kanseri riski yarı yarıya azalır.

* 10. yılda akciğer kanseri, ağız, gırtlak, yemek borusu, idrar torbası, böbrek, pankreas

  kanseri riski azalmaya devam eder.

* Felç olma riskiniz 5-10 yıl içinde hiç sigara içmemiş olanlarla aynı düzeye iner.

Günümüz tıbbı, sigara bağımlılığını tedavi edilebilir, kronik bir hastalık olarak kabul etmektedir. Son yıllarda geliştirilen tedavi yöntemleri ile sigara içenlerin sigarayı bırakmasına yardım edebilmektedir. Tıbbi tedavi motivasyonel destek tedavisi ile birlikte uygulanırsa sigarayı bırakma başarısı artmaktadır.”

Bir yanıt yazın