Sarıkamış Şehitleri anıldı

105 yıl önce gerçekleşen ve Türk tarihinin destanları arasına giren Sarıkamış Şehitleri için Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki KAYMEK tarafından bir anma programı düzenlendi. Kar yağışı altında yapılan anma programına Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç ve eşi Dr. Necmiye Büyükkılıç da katıldı.

KAYMEK tarafından düzenlenen Sarıkamış Şehitleri’ni anma programı Hunat Kültür Merkezi’nde yapıldı. Kar yağışı altında ve soğuk bir havada gerçekleşen anma programını Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç ve eşi Dr. Necmiye Büyükkılıç’ın yanı sıra Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ercan Teke de izledi.

Anma programında saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Kuranı-ı Kerim okundu ve şehitlerimiz için dua edildi. Anma programında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, şehitlerimize rahmet diledi ve böylesi anlamlı bir etkinliği düzenleyenlere teşekkür etti. Sarıkamış Şehitlerini anma programında o günleri anlatan konuşmalar yapıldı, şiirler okundu ve ağıtlar seslendirildi.

Talas Belediyesi ve Emmioğlu buluşmaları inisiyatif gurubunca ortaklaşa hazırlandı

 ‘Bir gecede tek kurşun atamadan Şehit oldular’

 Bugün, tarihe damga vuran, tüm Dünyanın hala konuştuğu Sarıkamış Şehitlerinin 105’nci günü nedeniyle Talas belediyesi ve Emmioğlu buluşmaları inisiyatif grubu tarafından Talas Esma Hatun sosyal tesislerinde ‘anma etkinliği’ gerçekleştirildi.

Sarıkamış harekatının Osmanlı ve Rus imparatorluğu arasındaki kara çatışmalarından biri olduğuna dikkat çeken Emmioğlu buluşmaları inisiyatif gurubu koordinatörü Doktor İsmail Gökşen, etkinlikte Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın’da bir konuşma yaptı, şunları söyledi.

“Sarıkamış denince 22 Aralık 1914’te, 15 günlük Sarıkamış Meydan Muharebesi boyunca 90 bin şehit vermiştir. Bu şehitlerimiz bir gecede tek kurşun atamadan donarak şehit olmuşlardır. Bu kahramanların hiç birisi oraya giderken Sarıkamış’ın nerede olduğunu dahi bilmiyorlardı. Oraya gittikleri zaman eksi 40 derecede savaşmak zorunda kaldılar. Asla geri dönmeyi düşünmediler. Orada bir komutan askerlerine, ‘Aranızda dolaştım. Ayağınızda çarık ve sırtınızda paltonuz dahi yok. Ancak emin olun karşınızdaki düşman sizden korkuyor’ derken Mehmetçiğin ve o isimsiz kahramanlara dikkat çekti. Erzağın az olması, gereği gibi taşınamaması ve salgın hastalık olması, kağıt üzerinde çizilen planın uygulanması, başarısızlığın en önemli nedenidir. Osmanlı askerlerinin bir çoğu Ruslar ile yapılan çatışmalarla değil de, ağır soğuk hava koşullarında şehit olmuştur. Çanakkale ve Sarıkamış iki ayrı destandır. Bu vatan uğruna hayatını kaybeden bütün şehitlerimizin ruhu şad olsun” dedi.

Bir yanıt yazın