Sanofi Türkiye, diyabetle yaşamayı kolaylaştıracak mucitlerini buldu

Ar-Ge’ye önemli yatırımlar yapan Sanofi Grubu, yeni ve etkili tedavi yöntemlerinin yanı sıra sosyal sorumluluk projeleriyle de diyabet konusunda farkındalık çalışmaları yürütüyor. Bu kapsamda Türkiye Diyabet Vakfı ve Sanofi işbirliği ile başlatılan “Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın” proje yarışmasının kazananları belli oldu. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Emre Ceyhun ve Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Çağatay Yıldız’ın icadı olan “Şekerim” projesi, yarışmanın birincisi oldu.
Yarışmada ikinciliği, “Diabetes Mellitus – Zorlukları Aşmak Ve Yönetim Aile Hekimliği SMS Uygulaması” ile Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Oktay Dokuz, üçüncülüğü “D.A.K.S.B.O.” projesi ile Erciyes Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi İsmet Can Demirtaş kazandı. Ayrıca üç proje de mansiyon ödülüne layık görüldü. Yarışma sonucunda birinciye 30.000 TL, ikinciye 20.000 TL, üçüncüye 10.000 TL ödül dağıtıldı. Ayrıca iki kişiye 5.000 TL değerinde mansiyon ödülü ve bir kişiye yine 5.000 TL değerinde Türkiye Diyabet Vakfı Özel Ödülü verildi.
Dereceye girenler tüm Türkiye’den gelen 145 başvuru arasından seçildi
Diyabetli hastaların günlük yaşamlarını kolaylaştıracak buluşların ortaya çıkması amacıyla düzenlenen “Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın” proje yarışmasına Türkiye’nin farklı üniversite ve fakültelerinden toplam 145 başvuru yapıldı. Tıp, eczacılık ve mühendislik gibi farklı disiplinlerden öğrencilerin katıldığı yarışmada dereceye girenler Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, Diyabetle Yaşam Derneği Başkanı Emine Alemdar ve Sanofi Diyabet ve Yenilikçi Ürünler İş Birimi Direktörü Pelin Yunusoğlu gibi isimlerden oluşan jüri üyelerinin ev sahipliğinde düzenlenen törenle açıklandı.
Mobil uygulamalar ilk üçe girdi
Yarışmanın birincisi “Şekerim” mobil uygulaması, hastalar için düzenli kan şekeri, tansiyon gibi parametrelerin takibini yapan ve hatırlatan aplikasyon modeli sayesinde hekimlerin hastayı takip etmesini kolaylaşıyor. Yarışmanın ikincisi “Diabetes Mellitus- Zorlukları aşmak ve yönetim Aile Hekimliği ile kısa mesaj (SMS)” projesi diyabetin daha iyi yönetilebilmesi amacıyla diyabet hastaları ile hekimler arasında iletişimi artırma üzerine kurulu kısa mesaj (SMS) modelini kapsıyor.
Yarışmanın üçüncüsü “D.A.K.S.B.O” ise hastanın kan şekeri ve doktor randevu takibini yapmak, bulunduğu konuma göre en yakın nöbetçi eczane ve hastane bilgisine ulaşmak, gerekli durumlarda tek tuş ile aile ve ambulansa ulaşabilmek gibi özellikleri içeren bir modele sahip.
‘Kan Dolaşımını Arttıran Çorap’, ‘Diabook’ ve ‘DiYaşam’ mansiyon ödülü aldı
Yarışmada İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Aylin Çiftkaya’nın “Kan Dolaşımını Arttıran Çorap” projesi mansiyon ödülü aldı. Proje, diyabet hastalığının uzun dönem komplikasyonları sonucunda oluşan sinir ve damar hasarlarını ayak bölgesi ve çevresinde kan dolaşımını artırarak önlemek veya yavaşlatmayı amaçlıyor.
Bir diğer mansiyon ödülünü alan Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Arzu Güneysu’nun Diabook projesi, hastanın boy, kilo gibi kişisel bilgilerin girilebildiği ve bu bilgiler doğrultusunda hastaya beslenme tavsiyeleri sunan bir mobil uygulama.
Marmara Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Evrim Nur Çelik’in DiYaşam uygulaması ise Türk Diyabet Vakfı Özel Ödülü’ne layık görüldü. Eczane Bul, Günlük Egzersizim ve Adımsayar uygulamalarını barındıran bu mobil uygulama, diyabet hastalarının merak ettiği sorulara cevap veriyor.

Bir yanıt yazın