Sağlık Müdürü: Kovid-19’la ilgili son bilgileri verdi

Kayseri Sağlık Müdürü Doç.Dr. Ali Ramazan Benli, kovid-19 virüsünün tehlikesine dikkat çekerken, özellikle umreden gelenlerle ilgili son durumları, alınan ve alınacak, uyulması istenen önlemlerle ilgili şu açıklamalarda bulundu.

Bu işin şakası yok. Bugün Italyada 349 kişi öldü. Alınan önlemleri dikkate almaz, evde karantina uygulananlar gerekli uyarılara uymazlar ise, toplu yerlerden uzak durmaz isek üzülenlerden oluruz. Umreden dönenlerden yüksek riskli vakamız var. Lütfen ziyaretlerimizi telefonla yapalım.

Ilçe belediye başkanlarımıza umreden dönenlerin listelerini gönderdik ki evde karantinaya uyulmasını kontrol edelim. Muhtarlarımız dikkatli olsunlar.

Bugün umreden gelen uçağın yolcularını bir yurtta karantinaya aldık. Sayın Valimizin önderliğinde kurumlar (Gençlik ve Spor il Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyemiz, Müftülük, Kızılay, Melikgazi Sağlık Vakfı ve diğer kurumlarımız) elele vererek misafirlerimizin ihtiyaçlarını karşılıyoruz.

Aile Sağlığı Merkezlerimizde rutin kan alma işlemlerimizi erteleyelim. Kan sonuçlarını e-nabız sisteminden öğrenebiliriz. Çok gerekli olmadıkça sağlık merkezlerine gitmeyelim.

Yurtdışından son 10 gün içinde gelen vatandaşlarımız evde 14 günü tamamlayana kadar dışarı çıkmasınlar. Ateş, öksürük ve kırgınlık gibi semptomlar olursa Alo 184 veya 05389314566 (Kayseri corona hattı) numaralı hattı arayınız. Semptomlar yoksa corona testine gerek yoktur. Bu nedenle hasteneye gelmeyiniz. Telefonla gerekli bilgiyi alabilirsiniz.

Böyle bir dönemde fedakarca çalışan sağlık çalışanlarımıza Allah güç kuvvet versin. Hepsine müteşekkirim.
Sağlık Bakanlığımızın uyarılarını dikkate alalım. Tedbir bizden, Takdir Allah’tan..

Sosyal medya hesaplarında hızla yayılan bu belge gerçeği yansıtmamaktadır.

Vatandaşlarımızın bu tür belgelere itibar etmemeleri, doğru ve güncel bilgi için Sağlık Bakanlığımızın iletişim kanallarını ve sosyal medya hesaplarını takip etmeleri önemle rica olunur.

Bu iki hafta çok önemli. Randevular ve acil durumlar haricinde sağlık kuruluşlarına müracaatlarımızı erteleyelim. Aile Sağlığı Merkezlerimizde rutin kan tahlillerini çok gerekli olmadıkça ileri bir tarihte yapalım.
Toplu mekanlardan uzakta duralım. Hep birlikte elele bu problemi aşacağız inşallah.

Bu kadar önlemin artırıldığı bir durumda cenaze taziyelerimizi telefonla yapalım ve düğünlerimizi erteleyelim. Toplu yerlerden uzak duralım.

Umreden dönenleri ziyaretlerimizi 2 hafta erteleyelim. Onların evde izole edilmeleri önemli. Bunlar havaalanında anlatılıp imza altına alındığı halde üzülerek talimatlara uyulmadığını müşahede etmekteyiz. Tüm uyarılara dikkat edelim ki sorunsuz atlatalım. Bakanlığımızın önerilerine dikkat edelim.
Sorun Küresel Mücadelemiz Ulusal.

Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler ile ilgili Bakanlığımızın Duyurusu

Çin Halk Cumhuriyeti’nde ortaya çıkan ve çeşitli ülkelerden bildirimi yapılan yeni bir alt tipe bağlı Koronavirüs hastalığı (COVİD-19) tüm dünya için halk sağlığı tehdidi oluşturmakta ve Bakanlığımız tarafından yakından takip edilmektedir. Ülkemizde Dünya Sağlık Örgütü’nün önerileri de dikkate alınarak gerekli önlemler alınmaktadır. Hastalığın ülkemizde yayılımının önüne geçilmesi amacıyla Bilim Kurulu konuyla ilgili düzenli olarak toplanmakta ve değerlendirmeler yapmaktadır. Birçok alanda tedbirler alınmakla birlikte
mücadelenin en önemli aktörleri sağlık kuruluşlarımız ve hizmet veren sağlık personelimizdir. Bu dönemde sağlık kuruluşlarındaki yoğunluğun en aza indirilmesi ve sağlık personelimiz üzerindeki yükün azaltılması, büyük önem arz etmektedir. Bu bağlamda aşağıdaki geçici tedbirlerin alınmasına ihtiyaç duyulmuştur:

1. Acil bir durumu olmayan hastaların öncelikle aile hekimliklerinden hizmet almasının teşvik edilmesi.

2. Acil olmayan elektif cerrahi işlemlerin mümkün olduğunca daha uygun bir tarihe planlanması.

3. Acil olmayan diş hekimliği uygulamalarının mümkün olduğunca ertelenmesi.

4. Kronik hastalık nedeniyle takip edilen hastaların, takibi yapan hekimlerin oluru ile takip aralıklarının olabildiğince daha uzun dönemler halinde yapılması.

5. Yoğun bakım ünitelerinin kullanımında endikasyon-seviye uyumuna özen gösterilmesi, yoğun bakım endikasyonu ortadan kalkan hastaların gecikmeden durumuna göre, ilgili branşın yataklı servisine veya palyatif bakım servisine yatırılmaları; yatarak tedavilerini gerektirir bir durum olmadığı durumda taburcu edilmeleri.

6. Sağlık turizmi kapsamında dünyanın değişik ülkelerinden gelen hastaların ülkemize getirilmesinin ertelenmesi.

7. Kronik hastalık ve engellilik nedeniyle raporlu ve sürekli kullanımı gerektiren ilaçların, tıbbi malzemeler ve hasta altı bezlerinin sağlık kuruluşuna gidilmeden reçete yazılmasına gerek duyulmaksızın eczaneler ve medikallerden temin edilebilmesi.

8. Rapor süresinin bittiği süreli engelli raporu bulunan hastaların mevcut raporları Mayıs 2020 sonuna kadar geçerli sayılacak olup rapor yenilemek amacıyla hastanelere müracaat etmemelerinin sağlanması.

9. Salgın sürecinde tüm hekimlerin, diğer sağlık çalışanlarının ve diğer kurum çalışanlarının branşı ve çalıştığı birim fark etmeksizin, ilgili hastaların görüldüğü birimlere gerekli desteğin sağlanması konusunda kurum yöneticilerinin uygun planlamaları yapması.

Bir yanıt yazın