SABANCI VAKFI’NDAN KADINLARIN İNSAN HAKLARI KONUSUNDA TOPLUMSAL DEĞİŞİM YARATACAK 9 PROJEYE HİBE DESTEĞİ 3 YILLIK DESTEĞİ 2 MİLYON DOLAR OLACAK

Sabancı Vakfı, “Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı” (BMOP) kapsamında hibe vereceği 9 projeyi açıkladı. Ortak Program kapsamındaki illerde bulunan 9 sivil toplum kuruluşu, kadınların insan haklarının ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesine yönelik projeleriyle Sabancı Vakfı Hibe Programı’ndan destek aldı. Projelerin açıklandığı Kayseri’deki basın toplantısı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Aziz Yıldırım, Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Mukim Temsilci Yardımcısı Matilda Dimovska’nın katılımıyla gerçekleşti.

“Demokrasimizi, toplumsal cinsiyet eşitliği ile güçlendirmeliyiz”

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı konuşmasında, “Kadın ve kız çocuklarının hakları konusunda atmamız gereken daha çok adım var. Kız çocukları, en önemli insan hakkı olan eğitime devam etmelidir, bunu başarabilirsek, zaten birçok sorunu da çözmüş olacağız. Kadın istihdamını da teşvik etmeliyiz, erken yaşta evlilikleri de önlemeliyiz Kadınların eşit ve ortak olduğu bir toplumu birlikte yaratmalıyız. Siyasette, ekonomide, eğitimde, toplumsal hayata katılımda toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacak tüm adımları atmalıyız. Ülkemizin ekonomik alanda kazandığı ivmeyi, toplumsal cinsiyet eşitliği ile destekleyerek, demokrasimizin gelişmesini de desteklemiş olacağız” dedi.

Güler Sabancı, Sabancı Vakfı’nın kadın haklarının geliştirilmesi hedefiyle uygulamaya koydukları Toplumsal Gelişme Hibe Programı ile birlikte BMOP kapsamındaki Hibe Programıyla bu yıl toplamda 18 sivil toplum kuruluşunun projesine hibe desteği vereceğini söyledi. BMOP kapsamında Sabancı Üniversitesi tarafından toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik bir sertifika programı da uyguladıklarını belirten Sabancı, “Toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki duyarlılığın arttırılması ve sürdürülmesi için gençlerimizin okul çağlarında bu düşünceyi kazanması önemli… Gençlerimizi eğiten lise öğretmenlerine Mor Sertifika Programı kapsamında toplumsal cinsiyet eğitimleri veriyoruz. Şimdi bu öğretmenlerimiz toplumsal cinsiyet konusunda daha donanımlı olarak öğrencilerini yetiştirecekler” dedi.

Ortak Program kapsamında gerçekleştirilen çalışmaların odağında “Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme” olduğunu söyleyen Güler Sabancı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yerel yöneticilerimiz bundan sonra kamu bütçelerini cinsiyet eşitliği açısından sorgulayacak. Her çalışmaya, bütçeye ve stratejik plana toplumsal cinsiyet eşitliği açısından bakacaklar. Bütçe süreçlerinde eşitlik sağlanması konusunda bir model yaratabilirsek, bu ülkemiz için de çok önemli bir kazanç olacak.”

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Mukim Temsilci Yardımcısı Matilda Dimovska ise konuşmasında, demokrasilerde her vatandaşın eşit haklara sahip olması gerektiğini fakat günümüzde birçok kadının hayatının anayasal haklar ve medeni kanun yerine sosyal ve kültürel geleneklerle şekillendiğini vurguladı.

Türkiye’de daha önce çeşitli Bakanlıklarla işbirliği içerisinde çalıştıklarını belirten Dimovska, Sabancı Vakfı, Sabancı Üniversitesi ve Bakanlıklar ortaklığıyla yürütülen Ortak Programın önemini şu sözlerle aktardı: “Cinsiyet eşitliği uluslararası ajandada da önemli bir yer tutmaktadır. Pozitif ayrımcılık düzenlemeleriyle, cinsiyet eşitliğinin uygulama alanları arttırılmalıdır. Yerel yönetimlerin bütçelerinde yapacakları düzenlemeler ile pozitif ayrımcılığın hayata geçmesi Türkiye’de bir ilk olacak. Bu program sayesinde, siyasi iradenin de gündeminde olan pozitif ayrımcılığı somut bir harekete dönüştürme imkanı bulacağız” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, her vatandaşın cinsiyet gözetmeksizin yaşam kalitesini yükseltmesini istediklerini belirterek, “Ulusal ve uluslararası düzeltmeler yapıldı. Kadın haklarında taraf olmadığımız imza koymadığımız anlaşma kalmadı. Kanunlar da gerekli düzenlemeler yapılarak, başarı sağlandı” dedi.

Meclis’te anayasa çalışmalarında kadın erkek eşitliğine önemli vurgular yapıldığını kaydeden Aşkın Asan, “Kadınların önünde engellerin olduğu yerde toplumsal ilerleme olamaz. Bizi, gerek ulusal gerekse uluslararası sıralamada aşağıya çeken değerler arasında kadınların sorunları gelmektedir. O nedenle bu engelleri bir bir kaldırmalıyız” diye konuştu.

Bakanlık olarak yeni eğitim politikasının kız çocuklarının okullaşmasını nasıl etkileyeceğini yakından takip ettiklerini anlatan Asan, “Kuran’ı Kerim’in ilk ayeti oku’dur. Erkek için de, kadın içinde, bu ayet geçerlidir” dedi. Aşkın Asan, ekonomiye katılım alanında rakamlarda kadınlarla ilgili oranın yüzde 31.8’e yükseldiğini, ancak bunun yeteri olmadığını söyledi.

HOLDİNG ÇALIŞANLARININ AİLELERİYLE BULUŞTU

Kayseri ziyareti kapsamında Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ile Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan, Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür sitesinde, Sabancı topluluğu şirketleri çalışanlarının ailelerindeki kadınlar ve genç kızlarla buluşarak, kadın haklarının geliştirilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği gibi konularda paylaşımlarda bulundu.

Toplantıda Teknosa‘nın kadınlara ücretsiz bilgisayar eğitimi amacıyla başlattığı Kadın İçin Teknoloji programına katılan kadınlara başarı belgeleri verildi. Güler Sabancı, buradaki konuşmasında da teknolojinin önemi üzerinde durdu.

Kadınların insan haklarını geliştirme çalışmaları 11 ilde devam ediyor

Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı; Aydın, Çanakkale, Edirne, Erzincan, Eskişehir, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli ve Ordu olmak üzere 11 pilot ilde uygulanıyor. 2012 yılında başlayan Ortak Program, 2015 yılı sonuna kadar devam edecek. Sabancı Vakfı’nın yeni Ortak Program için 3 yıllık desteği 2 milyon dolar olacak.

Sabancı Vakfı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi (UN Women), Sabancı Üniversitesi ve Türkiye Belediyeler Birliği olmak üzere Türkiye’nin önde gelen kurumlarının işbirliğiyle yürütülen program, kadının toplumsal yaşam içindeki rolünü güçlendirmeyi, kadın hakları konusunda toplumsal bir bilinç yaratmayı ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Sabancı Vakfı’nın 2006 – 2010 yılları arasında desteklediği Ortak Program’ın devamı niteliğinde olan

BMOP, uygulandığı illerde üç çalışmayı kapsıyor.

-“Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme” sistemleri oluşturulmasına yönelik yerel çalışmalar, 11 ilin ihtiyaç analizlerinin yapılmasıyla başladı. Yerel yönetimlere yönelik bütçeleme eğitimleriyle devam edecek olan çalışmalar sonucunda, yerel yönetimlerin bütçelerinin toplumsal cinsiyet eşitliğine uygun hale getirilmesi hedefleniyor.

-“Mor Sertifika Programı” kapsamında bugüne kadar 6 ilde 240 lise öğretmenine Sabancı Üniversitesi akademisyenleri tarafından toplumsal cinsiyet eğitimleri verildi. Program, diğer illerdeki eğitimlerle devam ederken, yerel yönetimler ve STK’lar da toplumsal cinsiyet atölyelerinden yararlanacak.

-“Sabancı Vakfı Hibe Programı”ndan yararlanmak üzere başvuru yapan 34 proje arasından seçilen 9 sivil toplum kuruluşunun, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik projelerine hibe desteği verilmeye başlandı. 2014 yılında da açılacak yeni başvuru süreci ile 11 ildeki STK’lardan gelecek yeni projelere hibe verilecek.

Güler Sabancı, kadınlara toplumsal cinsiyet eşitliğini anlattı

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan, Kayseri ziyareti kapsamında Sabancı topluluğu şirketleri çalışanlarının ailelerindeki kadınlar ve genç kızlarla buluştu. Topluluğa yönelik bir konuşma yapan Güler Sabancı, kadınlara toplumsal cinsiyet eşitliğinin öneminden, ekonomi, toplumsal yaşam, siyaset gibi birçok alanda fırsat eşitliğinden bahsetti. Güler Sabancı, konuşmasının ardından, Teknosa’nın kadınlara ücretsiz bilgisayar eğitimi amacıyla başlattığı “Kadın İçin Teknoloji” programına katılan kadınlara başarı belgelerini takdim etti. Sabancı Vakfı çalışmalarını aktaran Zerrin Koyunsağan ise, kadınlara Vakfın destek verdiği projelere gönüllü katılmaya çağırdı.

“Sabancı Vakfı Hibe Programı”ndan yararlanmak üzere başvuru yapan 34 proje arasından seçilen 9 sivil toplum kuruluşunun, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik projelerine hibe desteği verilmeye başlandı. Hibe alan sivil toplum kuruluşları ve projeleri şöyle:

-Aydın Girişimci Kadınlar Derneği’nin “Ekonomik Şiddete Hayır” projesinde meslek sahibi olmayan kadınlara süs bitkileri yetiştiriciliği eğitimleri verilerek kadınların kooperatifleşmesi hedefleniyor.

-Edirne Kadın Merkezi Danışma Derneği’nin “Eşit Söz Eşit İnsanca Yaşam” projesinde Edirne’de 6 mahallede toplumsal cinsiyet, kadına yönelik şiddet ve siyasal katılım konularında eğitim çalışması yapılacak.

-Eskişehir Soroptimist Meslek Kadınları Derneği’nin “Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme Eğitimi” projesinde Eskişehir’deki 48 kurumun temsilcisine toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme eğitimi verilecek.

-Türkiye Diyanet ve Vakıf Hizmetleri Kolu Diyanet ve Vakıf Çalışanları Sendikası Maraş Şubesi’nin “Öznesi Erkek” projesinde kadına karşı şiddette erkeklerin duyarlılığının artırılması hedefleniyor.

-Kahramanmaraş Eğitim Bir Sen Sendikası’nın “Eğitim Şiddeti Yener” projesinde 30 öğretmene şiddet konusunda eğitim verilerek okullarda öğretmenlere yönelik bilinçlendirmesabancı kadın (1) [640x480] sabancı kadın (2) [640x480] sabancı kadın (4) [640x480] sabancı kadın (7) [640x480] sabancı kadın (8) [640x480] sabancı kadın (11) [640x480] sabancı kadın güler sabancı (3) [640x480] sabancı kadın güler sabancı (9) [640x480] sabancı kadın matilda dimovska (5) [640x480] sabancı kadın matilda dimovska (10) [640x480] sabancı kadın-aşkın asan (6) [640x480] çalışmaları yapılması hedefleniyor.

-Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Kastamonu Şubesi’nin “Fark ediyorum, Gelişiyorum, Değişiyorum” projesinde kadınların toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları konularında farkındalık ve bilgilerinin artırılması amaçlanıyor.

-Kayseri Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği’nin “Hayata ve Sana Güveniyorum” projesinde kadınlara hakları konusunda bilinçlendirme eğitimi, Alzheimer hasta hizmetlisi eğitimi ve iş hayatına uyum koçluğu eğitimleri verilecek.

-Kocaeli Kültürel Gelişim ve Dayanışma Derneği’nin “Konu Kadınsa” projesinde toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalığın artması ve kadınlara mesleki beceriler kazandırılması amaçlanıyor.

-Ordu Kadını Güçlendirme Derneği’nin “Ordu’da Kadın STKların Güçlendirilmesi Projesi”nde bilgisayar, medeni haklar, toplumsal cinsiyet eşitliği, STK yönetimi, proje döngüsü yönetimi, stratejik planlama konularında eğitim verilerek ildeki kadınlar konusunda çalışma yapan STK’ların bilgi ve teknik uzmanlığının artırılması amaçlanıyor.

Bir yanıt yazın