RAMAZAN’DA MİDENİZİ YORMAYIN

mide (1) [640x480] mide (2) [640x480]Oruç tutarken mide sağlığını korumak için sahur ve iftarda sağlıklı beslenmek, iftar sonrasını ara öğünlerle desteklemek ve bol sıvı tüketmek çok önemlidir.

İftarda ağır, yağlı ve yüksek kolesterol içerikli besinlerin tüketimi, sahurda yemek yedikten hemen sonra yatmak gibi alışkanlıklar, özellikle reflü hastalarının şikayetlerini artırmaktadır.

Bu nedenle Ramazan’da mide yanması, gaz, ekşime, kabızlık gibi sorunlara karşı, ağır hamur tatlıları ve hamur işleri, fazla miktarda çay ve kahve tüketiminden uzak durulması gerekiyor.

Memorial Kayseri Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Alper Yurci, Ramazan’da mide sorunları yaşamamak için alınacak önlemler ve mide hastalarının oruç tutarken dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Ramazan’da mide sağlığı için beslenme düzeni önemli

Oruç tutarken sağlıklı olmak için beslenme düzeninden ödün vermemek gerekir. Özellikle Ramazan döneminde lifli gıdalarla beslenmek, bol sıvı alınmak, yemekleri yavaş yemek ve hazmı kolay besinler seçmek, sofraların vazgeçilmez kuralı olmalıdır. İftarda hafif besinler tercih edilmeli, iftar sonrası ara öğünler yapılmalı ve sahurda da ağır yiyeceklerden kaçınmalıdır. Özellikle iftarda; sindirimi zor, ağır yemeklerden ve hayvansal gıdalardan uzak durmalıdır.

Reflü hastaları sahuru atlamamalı

Toplumun % 20’sinde görülen reflü şikayetleri, beslenme düzeninin değiştiği dönemlerde artmaktadır. Reflü hastası oruç tutmak istiyorsa sahuru kesinlikle atlamamalı, sahurda yemek yedikten hemen sonra yatmamalıdır. Yemeğin, yatma saatinden en az 1 saat önce bitmiş olması gerekir. Reflü hastaları iftardan sahura kadar geçen süre içerisinde aşırı çay, kahve tüketiminden, hamur işi ve ağır tatlı gıdalardan da kaçınılmalıdır. Eğer pidenin üzerindeki susam fazlaysa ve kişiyi rahatsız ediyorsa pide tüketilmemelidir. Ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar ya da şekerli kompostolar tercih etmelidir. Mide hastalığı olanların ağrı kesicileri bu dönemde bilinçsiz kullanmamalıdır. Çikolata, kahve, baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durulması önemli yarar sağlar. Ramazan süresince kilo alınmaması, sıkı giysiler giyilmemesi ve gerektiğinde yatak başının yükseltilmesi de reflü şikayetlerinin artmasına karşı koruyucu önlemlerdir.

Ülser ve gastrit hastaları yemek miktarına dikkat etmeli   
Gastrit ve ülser hastaları Ramazan öncesi doktoruna danışarak gerekli koruyucu önlemleri almalıdır. Ramazan süresince sağlıklı beslenme kurallarına mutlaka uyulmalıdır. Çünkü çok miktarda yemek, hazımsızlığa, karın ağrısına, bulantı ve kusmaya neden olabilir. Bu rahatsızlıkları yaşamamak için dengeli beslenmeye, gerekli tüm besin öğelerinden az miktarlarda tüketmeye ve iftar ile sahur arasına yatmadan 2 saat kadar öncesine küçük bir ara öğün sıkıştırmaya dikkat etmek gerekir.

Bazı hastalıklar oruç tutmaya engel

Hafif mide şikayetleri olanlar, alacakları küçük önlemler ile oruç tutabilir. Ancak ağır mide rahatsızlıkları olanlar çok dikkatli davranmalıdır. Hastanın, ciddi reflü şikayeti varsa, mide ya da bağırsakların ağır iltihabi bir hastalığı söz konusuysa, aktif ülser hastalığı varsa ya da karaciğerle ilgili önemli bir hastalığı bulunuyorsa, oruç tutmaktan kaçınılmalıdır.

Mide sorunları olanlara özel iftar ve sahur menüsü

İftar:

1 – 2 küçük hurma

1 kase çorba

1 – 2 dilim kepekli ekmek

1 parça yağsız peynir, zeytin

15 – 20 dakika sonra

1 porsiyon beyaz et (tavuk, hindi ya da balık)

Ekmek yerine az miktarda kepekli pirinçten yapılmış pilav ya da makarna

Zeytinyağlı sebze yemeği

Yoğurt

Salata

2 – 3 saat sonra

Bir porsiyon meyve

Sahur

1 tabak zeytinyağlı sebze

1 –2 dilim kepekli ekmek

Sütlü tatlı ya da az şekerli komposto

Meyve

Bol miktarda su

Bir yanıt yazın