ORUÇ SOSYAL BİR İBADET MİDİR?

Oruçta neden aç kalınır? Oruç sosyal bir ibadet midir? Önceki milletlerin oruçları nasıldı? Ramazan ayında tutulan orucun anlamını ve yukarıdaki soruların cevaplarını araştırmacı yazar Tolga Kargidan veriyor.

Çıkardıkları Üç aylar kitabında ramazan ayına, oruca ve tüm bu soruların cevaplarına dikkat çeken  Tolga Kargidan öneclikli olarak sağlık açısından konuya değiniyor. Modern tıpta hekimler tarafından “aç kalma kürü” olarak kabul edilen perhizin, ramazan ayında tutulan oruç ile islami prensiplerde de bulunduğunu ve bu yöntemle insan vücudunun toksinlerden, zehirlerden temizlendiğini söylüyor. Yağ dokusu veya kanda birikmiş toksinlerin, yedek depoların harekete geçmesiyle bünyeden atıldığını sözlerine ekliyor. Orucun onbir ay boyunca çalışan sindirim sistemi ve diğer organlar için bir dinlenme olduğunu belirtiyor. Orucun ruhani bir arınma, nefis terbiyesi, aç olanın halinden anlama olduğunu belirtiyor.

Sosyal İbadet Olarak Oruç

İslamda tüm ibadetlerin sosyal bir ibadet olduğunu söyleyen Kargidan; oruç, namaz, hac ve zekatın bireysel ibadet gibi görüdüğüne, oysa ki bütün kötülüklerden, haramlardan, tecavüzlerden koruyan ve kollayan özelliği sebebiyle sosyal bir ibadet olduğuna değiniyor. Orucun insanı hem zulüm yapmaktan hem de zulme maruz kalmaktan kurtardığına dikkat çekiyor.

Önceki Milletlerin Orucu

Tolga Kargidan önceki milletlerede orucun farz kılındığını, yahudilerin farz olan oruçlarını Firavunun boğulduğu güne denk getirdiklerini; hiristiyanlarin ise yaz ve kış arası bahara aldıklarını belirtiyor. Değiştirdikleri tarihlere göre kaferat olarak on gün daha ekleyerek kırk güne çıkardıklarına ve daha sonra tadilat yaparak oruç tutmayıp perhize dönüştürlerini anlatıyor.

Ramazan ayında tutulan oruçların hem ruhun hem aklın hem de organların orucu olduğuna değinen Kargidan, bütün olarak tutulan oruçların mükemmel oruç olabileceğine değiniyor. Ruhun orucunun kısa arzulu olduğunu, aklın orucunun; heva ve hevese muhalefet, organların orucunun ise; yemeden içmeden ve cinsel ilşkiden uzak durmak anlamına geldiğini belirtiyor. Oruca niyet edenin, tüm organlarına oruç tutturmaya da niyet etmesi gerektiğini hatırlatıyor. İnsan dilini örnek göstererek dil de; yalanı, gıybeti, kaba sözleri söyletmeyerek oruç tutturulmasını tavsiye ediyor.

Bir yanıt yazın