OECD uyardı: Obezite, Türkiye dahil ülkelerin ekonomilerini de vuracak!

OECD’nin araştırmasına göre, obezite ve obeziteye bağlı hastalıklardan ekonomisi en fazla etkilenecek ülkeler arasında Meksika ilk sırayı alırken, Türkiye, ekonomisindeki yüzde 4,5 oranındaki kayıpla dördüncü sırada bulunuyor.

OECD, obezite ve obeziteye bağlı hastalıklardan ekonomisi en fazla etkilenecek ülkeleri açıkladı. Araştırmaya göre,  Meksika, 2020-2050 yılları arasında obezite ve obeziteye bağlı hastalıklar nedeniyle GSYİH’sında yaşanacak yüzde 5,3’lük azalma ile ilk sırada bulunurken, Türkiye ise yüzde 4,5’luk kayıpla, Letonya ile birlikte dördüncü sırada yer alıyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), 2020 ile 2050 yılları arasında obezite ve obeziteye bağlı hastalıkların ülke ekonomilerinde yol açacağı kayıpları araştırdı.

Kaynak: www.oecd.org
Grafikte obezitenin ülkelerin GSYİH’ini ne kadar azaltacağı gösteriliyor. En üst sırada %5,3 ile Meksika var. Türkiye de listede 4. sırada yer alıyor.

Meksika ilk sırada!

OECD’nin araştırmasına göre, obezitenin ekonomilere maliyetinden en fazla etkilenecek ülke Meksika. GSYİH’sında yüzde 5,3 azalma öngörülen Meksika’daki ekonomik kaybın, yüzde 3,3 olan OECD üyesi ülkelerdeki ortalama azalmadan yüzde 60 daha yüksek olacağı belirtildi.

Söz konusu dönemde Meksika’da obezite ve obeziteye bağlı hastalıklar nedeniyle 2,4 milyon tam zamanlı işgücünün yitirileceği ve obezite ve obeziteye bağlı hastalıkların toplam sağlık harcamalarının yüzde 8,9’unu oluşturacağı öngörülüyor.

2019 yılında Meksika’da şekerli ve yüksek kalorili içeceklere getirilen ilave vergiler ve etiketlere uyarı konulması uygulaması, obezite ile mücadelede olumlu adımlar olarak değerlendirilirken, kapsamlı bir yaklaşımla iyi tanımlanmış kamu politikalarına ve somut eylemlerle ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.

Türkiye, Letonya ile birlikte dördüncü sırada!

OECD raporunda obezite ve obeziteye bağlı hastalıklardan GSYİH’sı en fazla etkilenecek ülkeler arasında Meksika’nın ardından Brezilya (yüzde 5), Letonya (yüzde 4,5), Türkiye (yüzde 4,5), Suudi Arabistan (yüzde 4,4), AB ülkeleri (yüzde 4,4), Litvanya (yüzde 4,3), Kolombiya (yüzde 4,3), Polonya (yüzde 4,3) ve Rusya (yüzde 4,2) sıralanıyor. (Kaynak:Gıda Hattı)

Bir yanıt yazın