Müsteşar: Aileyi yıktınız eleştirilerini daha çok alıyoruz

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Zahteroğulları, kadına yönelik şiddetin artmadığını sadece görünürlüğünün arttığını ifade ederek, çıkartılan yasalarla ilgili eleştirilerin olduğunu belirtti. Ailenin koruması ve kadına şiddetin engellemesi adına her türlü fikre açık olduklarını anlatan Müsteşar, “Bize aile ve kadının korunması için çıkartılan yasalardan dolayı aileyi yıktınız eleştirileri yapılıyor. Bu doğru değil.” dedi.

Müsteşar Ahmet Zahteroğulları, kadına şiddet haberlerinin medyada yer almasıyla da ilgili ilginç bir yorum yaparak, “Bu haberler eşeğin aklına karpuz kabuğu düşürmek gibi bir etkisi oluyorsa, (bunun bir süre ihtiyaç olacak) bu işin bilinirliliğini, tanınırlığı ve korkusunu yenmek için belki buna ihtiyaç vardır.” ifadelerini kullandı.

Kayseri Barosu ile Erciyes Üniversitesi işbirliğince Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesinde Hukuki ve Toplumsal Çözümler Sempozyumu yapıldı. Sempozyuma Müsteşar Ahmet Zahteroğulları, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Kayseri Barosu Başkanı Avukat Fevzi Konaç, akademisyenler, hakimler, savcılar, avukatlar ve kadın dernekleri temsilcileri katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını Baro Başkanı Fevzi Konaç yaptı ve artık kadına şiddetin durması gerektiğini, medeni toplamlarda bu sorunun yaşanmadığını ifade etti. Rektör Prof. Dr. Keleştemur, kadına şiddet konusunda sorun yaşandığını ama kadına değer verme noktasında ülke olarak çok iyi olduğumuzu söyledi.

Müsteşar Ahmet Zahteroğulları’da, bakanlık olarak kadına şiddetin önlenmesiyle ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yasaların uygulanmasında uygulayıcının çok önemli olduğuna işaret eden Zahteroğulları, “6284 yasadan hem rahatsız olan hem pozitif yönde eleştiriler var. Bunları duyuyoruz. Ama uygulamadan kaynaklanan sorunlar ve farklıların olduğunu görüyoruz. Eğer yasada yada yönetmeliklerde hukuku düzenlemelerde eksiklik varsa yapılan sempozyum sonucunda bunlara dikkat çekilmelidir. Hazırlanacak ifadeler dikkate alınarak bunu yasaya dönüştürerek şiddetin önlenmesinde değerlendirmeye hazırız” dedi.

“Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak 4 yasa çıkarttık” diyen Müsteşar Zahteroğulları, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Muhalefetinde desteği ile bu yasaları çıkarttık. Bakanlığımız sorunları ve yasaları gündeme getirirken siyaset üstü yapıyor. Yine şiddetin önlenmesi adına yapılacak bir düşünce var ve oluşursa bununla ilgili de bakanlık olarak hazırlık yaparak yasalar çıkartabiliriz. Çok rahat çıkartabiliriz çünkü muhalefette bu konuda destek veriyor. Yine yasa çıkar ve yönetmelikler suratla hazırlanır.  Uygulayıcılar, sonuçları ile birlikte değerlendirdiklerini de bil hassa evden uzaklaştırma kararlarından dolayı bakanlık çok sayıda tenkitler alıyor. Bu yasayı çıkartınızda aileyi dağıttınız diye. Hayır aileyi dağıtmadık. Şiddet vardı sayısı artmadı. Boşanmalarda artış yok. Varsa bir algı ise biz yine düzenlemeler yaparız.”

-ŞİDDETTE ARTIŞ SÖZ KONUSU DEĞİL

Müsteşar Ahmet Zahteroğulları, şiddetin arttığı yönündeki açıklamaların doğru olmadığına dikkat çekerek,  şiddetin aynı ve görünürlük olarak arttığına işaret etti. Zahteroğulları, “Kol kırılır yen içinde kalır. Artık kalmıyor. Biz kol kırılmaması için uğraşıyoruz. Bunun için çalışıyoruz. Kadına şiddetli ilgili bir başka boyutta bu işin medya tarafından duyurulmasıdır. Bu işin medya tarafından üçüncü sayfa haberleriydi şimdi birinci sayfa haberleri oldu. Tabirimi bağışlayın. Bu haberler eşeğin aklına karpuz kabuğu düşürmek gibi bir etkisi oluyorsa, (bunun bir süre ihtiyaç olacak) bu işin bilinirliliğini, tanınırlığının ve korkusunu yenmek için belki buna ihtiyaç vardır. Sansür uygulama gibi düşünce yok ama zaman içinde medya ve toplum kendi süzgecinden geçirecektir.”

-BAKANLIK İSMİNDEN KADININ ÇIKARTILMASIYLA İLGİLİ ELEŞTİRİ ALIYORUZ

İki konuda çok eleştiri aldıklarını dile getiren Müsteşar Ahmet Zahteroğulları, kadın konusunu çok gündeme getirdikleri ve aileyi dağıttıkları yönde eleştirilere maruz kaldıklarını aktardı. Zahteroğulları, diğer bir eleştirinin de, “Kadın zaten bakanlığın adından çıkartıldı aile öncelikli dediniz, kadının unuttunuz” şeklinde olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle devam ettirdi; “Aynı hizmet devam ediyor. Bakanlığın adında olup olmaması bir şey değiştirmiyor. Düne göre bugün daha çok kadınla ilgili haklar konusunda çalışmalar yapılıyor. Son 10 yıldı kız çocuklarının okullaşmasında erkek çocukları ile eşitlendi. Kadın istihdam yüzde 30’lara ulaştı. Hedef yüzde 38 olacaktır. Çok ciddi teşvikler veriliyor. Çalışma bakanlığımız verdiği bir katkıda ilave kadın istihdamında devlet sigorta primini ödüyor.”

-TÜRKİYE’DE BOŞANMALARA ACELEYE GETİRİLİYOR

Müsteşar Ahmet Zahteroğulları, şimdi boşanma sürecinde danışmanlık hizmeti verileceğini anlatarak, bu konunun çok tartışıldığını anlatarak, şunları söyledi; “Danışmanlık hizmeti verilirken bunu kadına 90 dakikalık işkence olarak nitelendiriliyor. Böyle bir şey yok. Yapmak istediğimiz şu. Türkiye’de boşanmalar aceleye getiriliyor. Bu kanaat var. Elimizdeki verilere göre boşanmalarda yüzde 80’in yeniden evleniyor olması önemlidir. Ayrılanların büyük bir kısmı da daha sonra eski eşleriyle evleniyor. Burada boşanma yada boşanmamaya müdahale değil. İnsanlarımız boşanma aşamasında yüzde 63’ü destek alamıyor. Destek alamadığı için bunu vermek istiyoruz. Birçok sorunu olacaktır. İşsizlik, yoksulluk gibi benzeri sorunlardan boşanma varsa bunu devlet olarak çözüm bulabiliriz.  Bu kadına yönelik değil çiftlere yönelik uzman desteği ile yapılacak. Ki uzmana saygı yoksa bu ülkede uzman insanlar yetirmemeliyiz.”

-EN ÇOK ŞİKAYEK KONUSU GÖSTERİLMEYEN ÇOCUK

Boşanma kararı alanmışsa bu sürecin sağlıklı yürümesi adına da hizmet vereceklerini anlatan Müsteşar, boşanma işlemi olacaksa bile kadın veya erkeğin daha az etkilenmesini istediklerini söyledi. Küsteşar, şu bilgileri verdi; “Burada kadın, erkek ve çocuğun daha az etkilenmesini istiyoruz. Şuanda en çok gelen şikayet boşanma sonrasında çiftlerden birinde kalan çocukların diğerine göstermemesidir. İcra ile çocuk görme oluyor. Çocuk paylaşılamıyor. Çocuğu, polis bir taraftan, baba bir taraftan, anne bir taraftan çekiştiriyor. Bize gelenlerin şikayetlerinin başında bu var. Bakanlık boşanmayı kolaylaştırma gibi bir olayı söz konusu değil.”

Program sonunda Rektör Prof. DR. Fahrettin Keleştemur ve Baro Başkanı Fevzi Konaç, Müsteşar Ahmet Zahteroğulları’na plaket verdi.aile mustesar1 (4) [640x480] aile mustesar1 (1) [640x480] aile mustesar1 (2) [640x480] aile mustesar1 (3) [640x480]

Bir yanıt yazın