Mobilya üretimi durduran fabrika, maske üretmeye başladı

Mobilya üretimi yapan bir fabrika ham madde ihtiyacı olan ürünleri tedarik edememesi ve maske fiyatlarının artmasına tepki göstermek amacıyla mobilya üretimini durdurup maske üretmeye başladı. Üretilen maskelerin ücretsiz dağıtıldığını ifade eden fabrika müdürü Muhammed Sungur, “20 bin maske ürettik. Bize ücret vermek isteyen eczaneler dahi oldu. Ama kesinlikle ücret kabul etmiyoruz. Güvenlik güçlerimiz ve sağlık personelimiz için üretip, herkese örnek olmak istiyoruz” dedi.
Kayseri’de 1965 yılından itibaren hizmet veren ve Organize Sanayi Bölgesinde kurulu bulunan bir mobilya fabrikası ana üretim işi olan mobilya üretimine ara vererek, maske üretmeye başladı. Çalışanlarına maske bulmakta zorlanan ve fahiş fiyata satılan maskelerinin olmasına tepki göstermek amacıyla üretime geçen fabrika 1 haftada 20 bin maske üretti. İlk olarak çalışanlarına ve ailelerine ücretsiz olarak dağıtılan maskelerin 2 günlük üretimi de İl Sağlık Müdürlüğüne ücretsiz verilmek amacıyla yapıldı.
Türkiye’de görülen ilk korona virüs vakasının ardından çalışanlarını korumak amacıyla tedbirler aldıklarını belirten fabrika müdürü Muhammed Sungur, ” İlk vaka görüldükten ve karantina tedbirleri uygulanmaya başladıktan sonra biz de kendi bünyemizde ne yapabileceğimizi düşündük. Sağlık Bakanımızın tavsiyelileri ile harekete geçtik. İlk önce işletmemizin giriş ve çıkışlarını kontrol altına aldık. Daha sonra fabrikamızın tamamında dezenfeksiyon çalışmaları başlattık. Ortak alanda çalışan arkadaşlarımızın maske takmasını istedik. Ancak, maske bulamadık. Düşündük. Malzemesini temin edersek kendi personelimiz için maske üretebiliriz. Tek kullanımlık antibakteriyel bir malzeme aldık. Diğer boyutları bize aşar çünkü biz maske değil mobilya üreticisiyiz” dedi.

‘MASKELERİN FAHİŞ FİYATA SATILMASI BİZİ ÜZDÜ’

Çalışanların aileleri için de maske verdiklerini belirten Sungur, “Çalışan arkadaşlarımız aileleri için maske istemeye başladı, daha sonra da eşe dosta isteyen herkese maske dağıttık. OSB’de faaliyet gösteren 4-5 firmada maske bulamadıklarını söyleyerek bizden destek istedi. Biz profesyonel bir maske üreticisi değiliz. Öyle bir departmanımız da yok. Kendi işimiz zaten başımızdan aşkın biz üretim çarklarının dönmesini istiyoruz. Yakın bir zaman da bu salgın bitecek. Ama ekonomi ön plana çıkacak. Çarkların moralimizi bozmadan dönmesi gerekiyor. Kolonya stoklarının yapıldığını maskelerin fahiş fiyatlarına satıldığını gördük. Bu durum bizi üzdü. Örnek olması amacıyla böyle bir işe başladık. Örnek olduğumuzu da düşünüyorum” şeklinde konuştu.

‘TÜM AĞIRLIĞIMIZI MASKE ÜRETİMİNE VERDİK’

Fabrikanın konfeksiyon ve kanepe koltuk üretimi bölümüne ara verdiklerini de belirten Muhammed  Sungur şu ifadeleri kullandı: “Bir ilçemizde hastane müdürü olarak görev yapan bir kişi halk eğitim merkezinde böyle bir şey yapmak istediklerini ancak malzeme temin edemediklerini söyledi. Maske bulunamadığı gibi ham maddesi de bulunmuyor.Onlara 10 bin maske verdik. Fabrikamızın bazı bölümleri tatil edilmiş durumda.Konfeksiyon bölümü ve kanepe koltuk bölümümüze ara verdik. Tüm ağırlığımızı maske üretime verdik. İhtiyaç duyulması halinde 2 gün boyunca İl Sağlık Müdürlüğümüz için maske üreteceğiz. Elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışacağız. Bugün katkıda bulunmazsak ne zaman bulunacağız bilmiyorum.  Şu ana kadar toplamda malzemesini tedarik ettiğimiz 20 bin maske üretimi yaptık. Biz bu rakamın düşük olduğunun farkındayız. Ama tek amacımız örnek olmak. Ücretsiz dağıtıyoruz. Bize ücret vermek isteyip, eczanelerden dahi almak isteyenler oldu. Talep edilmesi halinde güvenlik güçlerimiz ve sağlık çalışanlarımız için üretime geçtik. Devletimiz için sorumluluk almak ve örnek olmak istiyoruz. Talep edilmesi halinde üretimine devam edeceğiz. Bazı tedarikçilerimiz çalışanlarına izin verdiği için ana işimiz mobilyada ham madde temin edemediğimiz için 1 haftadır bu işi yapıyoruz. Üzerimize düşeni her zaman yapmaya hazırız.” (Haber-Foto: Samed Aydın SUN/Kayseri Star Haber)

Bir yanıt yazın