MEVSİM GEÇİŞLERİNE DİKKAT

Mevsimsel geçiş dönemlerinde sık yaşanan sorunların başında ani sıcaklık değişimleri nedeniyle vücudun savunma mekanizmasının zayıflaması gelmektedir. Havaların soğumasıyla birlikte artan gribal enfeksiyonlara karşı özellikle bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerekir.  Memorial Kayseri Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Murat Koç, mevsimsel geçiş döneminde gribal enfeksiyonlardan korunmak için alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

Sonbahar güneşine aldanmayın

Gün içerisinde değişen hava sıcaklıklarına bağlı olarak vücut ısısı da değişim gösterir. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde vücut ısısını dengede tutabilecek kalın giysiler tercih edilip, giysiler gün içerisindeki hava sıcaklığına bağlı olarak değiştirilmelidir. Havaların soğumasıyla birlikte artan gribal enfeksiyonlara karşı özellikle bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi önerilmektedir. Bu durumda ılık duş alınarak giysiler değiştirilmelidir.

Mevsime uygun besinler tüketin

Sonbahar döneminde, yaz aylarından kalan yemek tercihi alışkanlıkları da terk edilip, mevsime uygun yiyecekler tercih edilmelidir. Özellikle sonbahar döneminde sık tüketilen dondurma ve soğuk gıdalar vücutta çeşitli enfeksiyonların oluşumuna neden olmaktadır. Soğuk gıdaların yerine mevsime uygun yiyecekler tercih edilmelidir. Kaliteli, dengeli ve yeterli beslenme dışında, gribal enfeksiyonlardan korumanın ya da hastalığı hızlıca atlatmalarını sağlamanın diğer bir yolu bol ve dengeli sıvı tüketimi sağlamaktır. Meyve sularının tüketimindeki aşırılık ise vücut dengesinin bozulmasına neden olmaktadır. Meyve sularının ve vitamin içeren ilaçların tüketimindeki aşırılık vücuttan atılırken böbreklerin iş yükünü de artırmaktadır. Gerekli ölçüde tüketilen ıhlamur, kuşburnu, ada çayı ve bol limonlu bir yeşil çay bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.

Grip aşısı gerekliyse yaptırın

Vücudu dışarıdan alınan enfeksiyonlara karşı koruyucu özelliği olan grip aşıları, sağlıklı bireylere önerilmemektedir. Ancak grip aşısının vücutta tamamen koruyucu özelliği bulunmadığı için sağlıklı bireylerde gribal enfeksiyonların artmasına ve hastalığın uzun süre devam etmesine neden olabilmektedir. Çünkü grip aşısı sadece içerdiği etken maddeye karşı etkilidir. Diğer enfeksiyonlara karşı korucu özelliği bulunmadığı için gribal hastalıkların daha ağır seyretmesine yol açmaktadır.

Kimler grip aşısı yaptırmalı?mevsim değişimi (1) [640x480] mevsim değişimi (2) [640x480]

Toplumun geneline önerilmeyen grip aşısı, çeşitli kronik hastalıkları bulunan bireylerin vücudunda oluşabilecek yaygın enfeksiyonların önüne geçmek için önerilmektedir.

  • Kemoterapi gören kanser hastaları,
  • Kronik böbrek yetersizliği ve kalp yetersizliği olan hastalar,
  • Diyabet ve hipertansiyon hastaları,
  • 65 yaş üstü bireyler ve sağlık çalışanlarına grip aşısı yaptırılmaları tavsiye edilmektedir.

Bir yanıt yazın