MELİKŞAH’TA YAŞLILIĞA DUYARLILIK SEMPOZYUMU DÜZENLENDİ

Yaşlılar Haftası kapsamında duyu ve duyguları hissedebilme şeklinde tanımlanan, duyarlılığa en sık ihtiyacın olduğu dönem olan yaşlıyı, yaşlılığı ve sağlık sorunlarını  konuşmak üzere Melikşah Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, Yaşlılık Platformu ve Geriatri Hemşireliği Derneği işbirliği ile Melikşah Üniversitesi’nde “Yaşlılığa Duyarlılık Sempozyumu” düzenlendi.

Melikşah Üniversitesi İİBF-Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve Melikşah Üniversitesi Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin yoğun katılım gösterdiği programın açılış konuşmasını Melikşah Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülşen Terakye yaptı.

Türkiye’de 9 ilde 715 yaşlı üzerinde yapılan bir anket çalışması yapıldığını ve bu ankete göre yaşlıların vakitlerinin büyük kısmını TV başında geçirdikleri, %10’unun yalnız yaşamayı tercih ettiğini ve Mutlu Yaşlılık nedir? sorusuna sağlıklı olmak cevabını verdikleri ve bu anketin kendileri için kaba bir profil oluşturduğunu söyleyen Prof. Dr. Terakye: “Hepimizin yaşlanmayı istemediğini ancak uzun yaşamayı istediğini görüyorum. Uzun yaşarken sağlıklı yaşlanabilmek ve mutlu, sağlıklı ve huzurlu yaşayabilmek son derece önemli.” dedi.

Programda üniversite adına bir konuşma yapan Melikşah Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut D. Mat: “Belli yaşın üzerinde vatandaşlarımız bizim için çok güzel örnek ve tecrübe kaynağı, onların tecrübelerinden her zaman istifade etmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.

KAYSERİ’DEKİ YAŞLILAR NE DURUMDA

Gün boyu süren sempozyumun sabah oturumunda Kayseri’de yaşayan yaşlılar üzerinde yapılan araştırma sonuçlarını Melikşah Üniversitesi Hemşirelik Bölümü öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sibel Arguvanlı  ve Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Bilimdalı Öğretim Görevlisi Dr. Sibel Akın Yanmaz katılımcılarla paylaştı.

Araştırma çalışmasına Eylül ayının sonunda başladıklarını ve Ocak ayında tamamladıklarını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Sibel Arguvanlı; çalışma boyunca 960 bireyle bilişsel ve depresif bozukluklar üzerine görüştüklerini ve her birinin farklı hikayelerinin olduğunu söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Sibel Arguvanlı, Kayseri’de yaşayan 60 yaş ve üstü bireylerin %27’sinin bilişsel bozukluğunun %25’inin ise depresif sıkıntısının olduğunu belirlediklerini ifade etti. Araştırmalarının diğer sonuçlarını da açıklayan Yrd. Doç. Dr. Sibel Arguvanlı; Bilişsel bozuklukların ve depresif sıkıntıların kadınlarda, okur yazar olmayanlarda, gelir durumu orta ve kötü durumda olanlarda daha çok görüldüğünü söyledi. Yrd. Doç. Dr. Sibel Arguvanlı, depresyon sıkıntısı olmayanlarda, bilişsel bozukluk bulunmadığını fark ettiklerini de sözlerine ekledi.

Programa katılan tüm katılımcılara katılım sertifikası verildikten sonra sempozyum sona erdi.

Bir yanıt yazın