KURBAN BAYRAMINDA BESLENMEYE DİKKAT

Kurban bayramında bayram telaşı ve ev ziyaretleri sebebiyle öğün saatlerimiz ve öğün düzenimizde değişiklikler meydana gelmektedir. Kurban bayramı boyunca özellikle kırmızı et tüketim miktar ve sıklığı da artmaktadır. Kırmızı et tüketim miktarının artmasının yanı sıra tatlı gıdalar ve hamur işleri de sıkça yenmeye başladığı için çeşitli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalınabilir. Sindirim güçlüğü, mide ağrısı ve krampları, bulantı, kabızlık, reflü gibi sindirim sistemi sorunları, kalp çarpıntısı,  tansiyon yükselmesi ve besin zehirlenmeleri bu sağlık sorunlarından bazılarıdır.

Kurban bayramında nasıl beslenilmesi gerektiği ile ilgili açıklamalar yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Merve Çapaş şunları söyledi:” Doğru beslenme ilkeleri arasında yeterli miktarda protein tüketimi önemli yer tutmaktadır. Fakat etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksek olduğu için; kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve yüksek tansiyonu olan kişiler, kurban bayramında yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeliler. Ayrıca etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir.

KURBAN BAYRAMINDA BESLENME ÖNERİLERİ

  • Bayram boyunca artacak olan et tüketimiyle birlikte sebze tüketiminin de artırılması gereklidir.
  • İkram amaçlı sunulan ağır hamurlu tatlılar ve çikolatalar yerine, sütlü ve meyveli tatlıları tüketmek ve porsiyon miktarlarını az tutmak sağlıklı bir seçim olacaktır.
  • Bayram ziyaretleri sırasında      artan çay ve kahve tüketimi aşırı miktarlarda olduğunda uykusuzluk, kalp      ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabilmektedir. Bu tür      içeceklerin tüketilen miktarlarına dikkat edilmelidir. Ihlamur, ada çayı      ve rezene gibi bitki çayları tercih edilebilir. Eğer mide sorununuz yoksa      1–2 şişe doğal maden suyu da tercih edilebilir.
  • Bayram      boyunca da diğer günlerde olduğu gibi günlük 2-2.5 lt su tüketimine dikkat      edilmelidir.
  • Sabah mutlaka güne kahvaltı      edilerek başlanmalı, kahvaltı hafif ve her grup besin öğesini içerir      nitelikte olmalıdır. Bayram namazı veya kurban kesme telaşı içerisinde      olanlar bazen kahvaltı öğününü kaçırabilirler fakat işimiz acele de olsa      evden çıkmadan önce 1 bardak süt veya küçük bir avuç fındık, badem ya da      4-5 adet kuru kayısı, bir avuç kuru üzüm ile atıştırarak da olsa güne      kahvaltı ile başlanmalıdır.
  • Kurbanlık      hayvanların iç organları (sakatat) tüketilmesi önerilmemektedir.  Karaciğer, dil, böbrek, yürek gibi      hayvanın iç organları yüksek miktarda yağ ve kolesterol içerir.
  • Etlerin      çok yağlı kısımları tüketilmemeli, hayvanın iç yağları yemeklere lezzet      vermek amacıyla kullanılmamalıdır.
  • Etler      kavurma ve kızartma yerine buğulama, haşlama, ızgara yöntemleri      kullanılarak pişirilmelidirler.
  • Diyabet      hastaları, kalp ve damar hastaları, mide rahatsızlığı olanlar,      hipertansiyon hastaları gibi belli bir beslenme düzeni ile takip edilen      kişilerin diyetlerini bozmamaları gerekmektedir.
  • Sağlıklı      yaşamın en temel kurallarından biri olan fiziksel aktivitenin      arttırılmasına bayram boyunca da dikkat edilmeli, günlük tempolu      yürüyüşlere devam edilmelidir.

KURBAN ETLERİNİ NASIL SAKLAMALIYIZ?

  • Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzdolabında 0-2 santigrat derecede 3-5 gün, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede 3 ay saklanabilmektedirler
  • Etler kolaylıkla bozulabilen      potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar      çözünmesi bazı “mikroorganizmalar” için üreme ortamı oluşturur      ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Bu sebeple etlerin, oda ısısında açıkta      bırakılacak şekilde veya kalorifer, soba üzerinde çözdürülmesi gibi      yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları beraberinde      getirmektedir.
  • Etlerin buzdolabının alt      bölmesinde, akan su altında, mikrodalga fırında çözünmesi sağlanmalıdır
  • Çözünen et hemen pişirilmeli ve      tekrar dondurulmamalıdır.Z

Bir yanıt yazın