Kültepe Ekonomi Zirvesi: ‘2020 yılını Kültepe yılı ilan edilsin’

Ali Özcan, “Dünya ticaret tarihinin altın sayfalarında bir başlangıç olan Kültepe, şimdi de iş dünyasını bir araya getiren ‘Kültepe Ekonomi Zirvesi’ne ilham oluyor.”

Dünya’nın ilk ticaret şehri ‘Kültepe’ üçüncü kez ‘Kültepe ekonomi zirvesi’ne ev sahipliği yaptı.

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) ve KÜLTEPE Ekonomi Platformu girişimiyle düzenlenen “Kültepe Ekonomi Zirvesi” Kültür Bakanlığı’nın himayesi ile üçüncü kez gerçekleştirildi.
Anadolu’nun ilk ticaret başşehri olan “Kültepe” teması ile üç oturum başlığı altında  gerçekleştirilen  Ekonomi Zirvesi’nde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati, KADEM Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın ile birlikte iş ve ekonomi dünyasının temsilcileri bir araya geldi.
 Toplantıda deneyimli gazeteciler Dr. Şeref Oğuz, Hakan Güldağ ve Celal Toprak’ın moderatörlüklerini üstlendiği  ‘Türkiye’den dünyaya ihracat’ ,‘İş dünyası ve sivil toplumda kadın’ , ‘Ekonomide büyümenin yönü’ konulu oturumlar gerçekleştirildi.

“Kültepe gibi önemli  zenginliğimizi kültürel tarihimize  sahip çıkmak ve geçmişten günümüze ticaret şehri olan  Kayseri’de ulusal ve ilerleyen süreçte uluslar arası boyut kazanmasını hedeflediğimiz ASKON Kültepe Ekonomi Zirvesi ‘nin üçüncüsünü düzenliyoruz” diyerek sözlerine başlayan  Kültepe Ekonomi Platformu ve ASKON Kayseri Şubesi Başkanı Ali  Özcan , “Dünya ticaret tarihinin altın sayfalarında bir başlangıç olan Kültepe,şimdi de iş dünyasını bir araya getiren ‘Kültepe Ekonomi Zirvesi’ne ilham oluyor.   Amacımız geçmişten günümüze ‘Kültepe’ adını korumak ve Kültepe Ekonomi Zirvesi ile daha geniş kitlelere duyurarak geleceğe taşımaktır.   Kent insanının da genlerine geçen ticari yetenek , Kültepe tabletlerine baktığımızda ticarette kadınların da  aktif rol aldığını bizlere söylüyor. Bugüne kadar çözümü yapılan çivi yazılı bu tabletler karşımıza; Nahşatum, Şimatsuen, Zapi Zapi, Akidia ve Madawada adlı kadınların girişimcilikleri ile dönemin en zengin kişileri arasında yer aldığını bizlere gösteriyor. Bu dönemde kadın ve erkek, ticarette tamamen eşit haklarla anılıyor. Bizler de Kültepe’nin ruhuna uygun olacağını düşündüğümüz Dünya Kadınlar Günü’nü de içine alan bu günde birbirinden değerli  isimlerle toplantımızı gerçekleştiriyoruz ” dedi.

ASKON  Genel Başkanı Orhan Aydın , “Anadolu Arslanları olarak bizler de ,  Anadolu’nun cevherlerini ortaya koymayı ilke edindik. Bu bağlamda göreve geldiğimiz ilk aydan itibaren Anadolu’yu karış karış gezerek her ay bir şehrimizde aylık ekonomi değerlendirme toplantıları düzenledik. Ticari hayatta ilkelerin adı olan Kültepe isminin yaşatılması  için de üç yıldır ASKON Kültepe Ekonomi Zirvesi adı altında bir araya geliyoruz” diye konuştu.

Açılış konuşmalarını gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanı  Memduh Büyükkılıç, Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sümeyye Erdoğan Bayraktar , iş hayatında kadının daha çok yer alması gerektiğini ve Kültepe’ye gerekli önemin verilmesinin hem Kayseri hem ülke adına çok önemli olduğunu belirttiler.

Başkan Büyükkılıç, “KAYSERİ STRATEJİK BİR ŞEHİRDİR”

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kültepe Ekonomi Zirvesi’nde Kayseri’nin stratejik öneme sahip bir şehir olduğunu söyledi. Başkan Büyükkılıç, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Kadın ve Demokrasi Derneği’nin Başkan Yardımcısı da olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’ın da katıldığı zirvede Kayseri’nin sanayide daha fazla öne çıkarılması gerektiğini kaydetti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği tarafından Ommer Otel’de düzenlenen Kültepe Ekonomi Zirvesi’ne katıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan, Vali Şehmus Günaydın, Önceki Dönem Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Önceki Dönem Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş gibi önemli isimlerin de katıldığı zirvede bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kültepe’nin önemine vurgu yaptı.

“2021 YILI KÜLTEPE YILI OLMALI”

Dünya ticaretinin merkezi olan Kültepe’de yılın 12 ayının kazı yapılması ve Kültepe Müzesinin yapılarak çıkarılan eserlerin sergilenmesi ile Kültepe’nin daha fazla ön plana çıkarılması için çalıştıklarını ifade eden Başkan Memduh Büyükkılıç, 2021 yılının Kültepe Yılı olması için destek beklediklerini söyledi.

Kayseri’nin sanayi ve ticarette önemli bir yerde olduğunu vurgulayan Başkan Büyükkılıç, “Kayseri, 1925 yılında uçak yapmış ve ihraç etmiş stratejik bir şehirdir” dedi. Kayseri’nin sanayinin, ticaretin, eğitimin, sporun, kültürün merkezi olduğunu dile getiren Başkan Büyükkılıç, şehrin adeta açık hava müzesi ve değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmasıyla turizmin de merkezi olduğunu kaydetti.

Kayseri’nin 16 ilçesiyle ekonomiye katkısını ve stratejik yapısını vurgulayan Başkan Memduh Büyükkılıç, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank’tan Kayseri’de kurulu Aspilsan’ın daha fazla ön plana çıkarılması için destek beklediklerini söyledi. Başkan Memduh Büyükkılıç, “El ele vererek birlik beraberlik içinde vatanımıza sahip çıktıktan sonra çözemeyeceğimiz hiçbir sorun yok” diye konuştu.

BAŞKAN ÇOLAKBAYRAKDAR, “STRATEJİK ÖNEMİ OLAN TARIMI, TEKNOLOJİYLE BÜTÜNLEŞTİRİYORUZ”

Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) tarafından düzenlenen ‘Kültepe Ekonomi Zirvesi’ne katıldı. ‘Ekonomide Büyümenin Yönü’ oturumunun açılış konuşmasını yapan Başkan Çolakbayrakdar, Tarımda Dijital Dönüşüm Projesiyle stratejik önemi ve değeri olan tarımı, doğru teknolojiyle buluşturacaklarını ve alternatif üretim metotlarını uygulayacaklarını söyledi.

Kültepe Ekonomi Zirvesi’ni geleneksel hale getiren ASKON yönetimine teşekkür ederek sözlerine başlayan Başkan Çolakbayrakdar, “Kocasinan, Kayseri’nin metropol bir ilçesidir. Merkez ilçe olmasına rağmen Kayseri’de yapılan tarımın, ziraatın ve çiftçiliğin yüzde 20’si Kocasinan bölgesinde icra edilmektedir. Özellikle hizmetler yaparken hemşehrilerimin hayatlarına dokunabilmek, şehrimize ve ülkemize katkılar sağlayabilmek için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Bunlardan biri olan ‘Tarımda Dijital Dönüşüm’ projemiz, tarım ve teknolojiyi birleştirerek çiftçilerimizin kazancını artırmak adına yaptığımız bir çalışmadır. Sanayi üretimi kadar tarım üretimi de önemli ve değerlidir. Hatta tarımın stratejik bir öneme sahip olduğunu düşünüyorum. Her ilimizin kendi içerisindeki özelliklerini gün yüzüne çıkartarak, üretim planlamalarını yapması gerekiyor. Tarım konusu da bunlardan biridir.” diye konuştu.

Ülkemizin her bir köşesinde doğru ve iyi tarımın yapılacağı çok verimli bölgelerin bulunduğunu, bu konuda Kocasinan Belediyesi olarak tarımsal alanda yaptıkları örnek yatırımlarla tarımsal kalkınmaya destek olduklarını vurgulayan Başkan Çolakbayrakdar; şöyle devam etti; “Bir yandan geleneksel uygulamalarımızı devam ettirirken, bir yandan da tarım ve teknolojiyi buluşturmanın yöntemlerini aramamız gerekiyor. Dünyada ve ülkemizde bu konuda birçok uygulama var. Allah nasip ederse çiftçilerimize ve tarımla uğraşan vatandaşlarımıza bu uygulamanın nasıl yapıldığını anlatacağız. Bir taraftan da çiftçilerle endüstriyi buluşturmamız lazım. Bizler de Kocasinan Belediyesi olarak Tıbbı ve Aromatik bitkilerle ilgili bir uygulamayı hayata geçirip ilçemizde tıbbı ve aromatik bitkilerin yetiştirilebildiğini ispatladık. Bu alanda bir endüstrinin oluşması için de bundan sonraki çalışmalarımızı aralıksız devam ettireceğiz. 10 bin yıllık genetiği değiştirilmemiş ata yadigarı siyez buğdayı ile ilgili Kayseri’mizde çalışmayı başlattık ve devam ettiriyoruz. Önümüzdeki dönem hayvancılık alanında da farklı projelerimizi hayata geçireceğiz. Sahada çiftçilerimizden edindiğimiz intiba, yaptıkları işi bir sanayi kolu gibi görmemesidir. Bu aşamada ilk başta yaptıkları işin ne derece önemli ve değerli olduğu algısını oluşturmamız gerekiyor. Kendi üretim metotlarımızla doğru teknolojiyi kullanarak alternatif üretim metotlarını da uygulamamız lazım.”

Program, Başkan Çolakbayrakdar’a teşekkür plaketi verilmesiyle sona erdi.

Bir yanıt yazın