Kredi borcu olanlar için BDDK’dan esneklik

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), küresel salgına neden olan koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle vatandaşın ve esnafın finansman şartlarını rahatlatmak amacıyla kredi ödemelerindeki gecikmelere esneklik tanıdı ve bunu 90 günden 180 güne çıkardı.  BDDK, vatandaşın ve reel sektörün finansman koşullarını kolaylaştırmak amacıyla tedbir kararları aldı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Kararı Karar Sayısı: 8948Karar Tarihi: 17.03.2020Kurulun 17.03.2020 tarihli toplantısında, 17.03.2020 tarih ve 24049440-010.03[4/8]-E.5122 sayılı yazının incelenmesi sonucunda; alınan karar gereği, Ülkemiz de dâhil olmak üzere birçok ülkeye yayılan COVID-19 salgını neticesinde ekonomik ve ticari faaliyetlerde oluşan aksaklıklar nedeniyle, Kredilerin Sınıflandırılması ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 4 üncü ve 5 inci maddeleri kapsamında kredilerin donuk alacak sınıflandırılması için öngörülen 90 gün gecikme süresinin, bu Kurul Kararı tarihi itibariyle Birinci ve İkinci Grupta izlenen krediler için 31.12.2020 tarihine kadar 180 gün olarak uygulanmasına ve 90 günlük gecikmeye rağmen İkinci Grupta sınıflandırılmaya devam olunan krediler için ayrılacak karşılıkların, bankaların TFRS 9 kapsamında beklenen kredi zararının hesaplanmasında kullandıkları kendi risk modellerine göre ayırmalarına devam olunmasına, -Anılan Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin beşinci alt bendinin 31.12.2020 tarihine kadar uygulanmamasına,-Bu kararın Kuruluş Birliklerine duyurulmasına ve Kurum internet sitesinde yayımlanmasına karar verilmiştir.

Açıklamada verilen bilgilere göre, uygulama ihtiyaç kredilerinin yanı sıra taşıt, konut ve tüketici kredileri ile tüm ticari kredi türlerini de kapsıyor. Yeniden yapılandırılmış kredilerin geri ödemesindeki koşullar için de kolaylık sağlandı. 90 günlük gecikme süresinin 180 güne çıkarılmasına benzer şekilde, bir yıllık izleme süresi içerisinde anapara ve/veya faiz ödemesi otuz günden fazla geciken ya da bu süre içinde bir kez daha yeniden yapılandırmaya tabi tutulan kredilerin üçüncü grupta sınıflandırılma şartı kaldırıldı.

Bilindiği üzere son aylarda halk sağlığını dünya çapında tehdit eder hale gelen Corona (COVID-19) virüsünün yaygınlığının seyri tüm dünya tarafından dikkatle izlenmektedir. Virüsün yayılımının yaratabileceği ekonomik/finansal risklerin azaltılabilmesi içinfarklı ülkelerde, ilgilikuruluşlarca muhtelif tedbirler uygulanmakta, ülkemizde T.C. Sağlık Bakanlığı, dünyada da Dünya Sağlık Örgütü’nün(WHO)direktifleri doğrultusundayasalmerciler tarafından gerekli önlemler alınmaktadır. Diğer taraftan 31 Mart 2016 tarihli ve 6827 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Operasyonel Riskin Yönetimine İlişkin Rehber uyarınca “Bankaların sürekli olarak faaliyetlerine devam edebilmesine ve ayrıca önemli iş kesintilerinin ortaya çıktığı dönemlerde maruz kalacakları kayıplarısınırlamaya yönelik bir iş sürekliliği planına sahip olmaları zorunludur.” Bu çerçevede, ilgili mevzuat kapsamında bankaların iş sürekliliği ve acil durum eylem planları Kurumumuz tarafından her yıl düzenli olarak gözden geçirilmektedir. Bu kapsamda, ihtiyatlı denetimyaklaşımı çerçevesinde bankalar tarafındanrutin olarak hazırlanan iş sürekliliği planları Kurumumuz tarafından tekrar incelenerekgerekli tüm tedbirler alınmaktadır.

Bir yanıt yazın