Kızılay Kayseri’de, bağışçılardan immün plazma almaya başladı

Sağlık Bakanlığı’nın “immün plazma tedavisi nedir’, ‘kimler bağışta bulunabilir’, ‘risk var mıdır’, ‘ücretli midir’, ve ‘bağış ve transfer süreci nasıl işler?’ sorularının yanıtlarını içeren bilgilendirme notu ve  “Covid-19 tanısı konulan, tedavi sürecinin ardından iyileşen hastalardan Türk Kızılay tarafından toplanan kan plazmasının kritik durumda olan hastalarda kullanılması yoluyla gerçekleştirilen tedavi yönetimidir” açıklamasından sonra Türk Kızılayı Kayseri Bölge Kan Merkezi ekipleri bağışçılardan immün plazma almaya başladı. Kayseri’deki Korona hastalarına ümit ışığı olan tarihi olayda Kızılay’a kan bağışı yapan 33 yaşındaki Salih Doğu; “Benim için gurur verici. Çok memnunum. İyileşmiş tüm hastaları bu duyarlılığa davet ediyorum” dedi.

Koronaya umut ışığı olan plazmanın ilk bağışı Kayseri Kızılay’a İlk yapıldı

Çin ve diğer ülkelerden sonra Türkiye’yi de etkisine alarak binlerce can kaybına yol açan Covid-19’un tedavisinde umut ışığı olan yöntemlerden immün plazma konusunda, Kayseri Kızılay Kan Merkezi’ne ilk kan plazma bağışı gerçekleştirildi.  Kayseri için umut ışığı olan immün plazma bağışına tanıklık eden İç Anadolu Kayseri Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Adem Tatar, Kayseri Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Savaş Koç, Kan Bağış Kazanım Personeli Coşkun Akgöz ve Kan Bağış Kazanım Personeli Kubilay Bozkuş da olayın önemine işaret ederek hastalığı geçirmiş olan vatandaşlardan aynı hassasiyeti ve duyarlılığı beklediklerini ifade etti.

Bu konuda Türk Kızılayı Kayseri Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Adem Tatar şu açıklamayı yaptı.

“Covid-19 tanısı konulan tedavi sürecinin ardından iyileşen hastalardan Türk Kızılayı tarafından toplanan kan plazmasının kritik durumda olan hastalarda kullanılması yoluyla gerçekleştirilen tedavi yöntemidir. Covid 19 tanısı konulan hastalar için kimler plama bağışında bulunabilir? Ulusal mevzuata göre tam kan bağışı şartlarını ve Covid-19 İmmün Plazma Tedarik ve Klinik Kullanım Rehberi gerekliliklerini sağlayan bağışçılar, 18-60 yaş arası(19 yaşından gün almış,61 yaşından gün almamış)bağışçılar, erkek ya da gebe kalmamış kadın bağışçılar, daha önce kendilerine kan transfüzyonu yapılmamış bağışçılar, Covid-19 hastalığına yakalanmış ve sonrasında iyileşmiş bireyler, bağışçı adayının Covid-19 enfeksiyonu tanısı aldığına dair laboratuvar test sonucu olmalıdır.  Bağışçı adayı hastanede yatarak tedavi görmüş kişi ise en az 24 saat ara ile nazofaringeal bölge dediğimiz boğaz ve burundan alınmış iki test sonucunun nagatif olması ve tam iyileşmesinin üzerinden en aza 14 gün geçmiş olmalıdır. Bu bağlamda Kayseri İçanadolu Bölge Kan Merkezi olarak Hunat kan alma biriminde  immün plazma bağış kabulüne başlamıştır.”

“ÇOK BASİT BİR İŞLEM, DAVET EDİYORUM”

Kayseri Kızılay Kan Merkezi’ne ilk immün plazma bağışında bulunan Salih Doğu, Hunat Kan Merkezi’nde yaptığı bağış sonrasında yaptığı konuşmada, immün plazma bağışının tıpkı kan vermek gibi çok basit bir işlem olduğunu vurgulayarak şunları paylaştı: “Yaklaşık 25 gün önce Covid-19 hastalığı tedavisi olmuştum Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Araştırma Hastanesi’nde. Şu an Kayseri’de ilk gönüllü olarak immün plazma bağışçısı oldum. Çok basit bir işlem, yaklaşık 45-50 dakika sürüyor. Kan vermekle eş değer bir işlem. Çok memnunum. Bir insana faydalı olabilmek, bu plazmanın başka bir bedene ulaşabileceğini bilmek benim için gurur verici. İyileşmiş tüm hastaları aynı hassasiyete davet ediyorum.”

Bir yanıt yazın