Kipa 2014 yılının Kurumsal Sorumluluk Raporu’nu açıkladı

Kipa’nın Türkiye’deki dinamik genç nüfusa fırsatlar yaratmak, sağlıklı yaşama destek olmak ve gıda israfını önlemeye yönelik gerçekleştirdiği çalışmaların sonuçlarını içeren Kurumsal Sorumluluk 2014 raporunda, geçtiğimiz yıl 12 farklı projeyle 1 milyon 400 bin çocuk ve genç için yeni imkanlar yarattıldığı belirtiliyor.

Kipa’nın Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) işbirliğinde gerçekleştirdiği “İyi Yaşam” programı ise, raporun öne çıkan projesi olarak görülüyor.

Kipa CEO’su Jeff Adams, yayımladıkları 2014 Kurumsal Sorumluluk Raporu’nun, sorumlu ticaret yapmak, çevreye olumsuz etkileri azaltmak, iyi bir işveren olmak ve yerel toplulukları desteklemek adına yaptıkları çalışmaları özetlediğini belirtti.

Adams, Kipa’nın kurumsal sorumluluk projelerinin 160 bin çocuğa sağlıklı beslenme ve aktif yaşam alışkanlıkları kazandıracak 3 yıl süreli “İyi Yaşam Eğitim Programı”ndan, bölgedeki tek okula bir kütüphane kazandırmak gibi yerel toplumun ufak, ancak acil ihtiyaçlarını karşılamaya kadar geniş bir yelpazeyi kapsadığını vurguladı.

POZİTİF ETKİ BIRAKMAK SORUMLULUĞUMUZUN PARÇASI

Çalışanlarından müşterilerine ve tedarikçilere, özetle içinde bulunduğu toplumun tüm bireylerinin günlük yaşamına dokunduklarına dikkat çeken Adams, bu etkileşimin pozitif bir etki bırakmasını istediklerini belirterek “Kurumsal sorumluluk önceliklerimiz, sadece değişen dünyanın gereklerini değil, içinde yaşadığımız yerel toplumun beklentilerini de yansıtıyor” diye konuştu.

1 MİLYON 400 BİNDEN FAZLA ÇOCUK VE GENÇ İÇİN YENİ FIRSATLAR YARATILDI

“Hiç kimse müşterileri için daha fazla çaba harcayamaz” ve “Başkalarına bize davranılmasını istediğimiz gibi davranırız” ilkelerinin yanına “İmkanlarımızı yararlı işler için kullanırız” prensibini de ekleyerek Mayıs 2013’te yeni kurumsal sorumluluk stratejisini belirleyen Kipa’nın “2014 Kurumsal Sorumluluk Raporu”, şirketin çalışmalarını bu doğrultuda nasıl güçlendirdiğini anlatıyor.

Kipa’nın, genç nüfusun işsizliği, sağlıklı yaşam ve gıda israfı gibi öne çıkan sorunlar ile nasıl mücadele ettiğinin anlatıldığı raporda, “Gençler için Fırsatlar Yaratıyoruz” programı kapsamında geçtiğimiz yıl 12 farklı projeyle 1 milyon 400 bin çocuk ve genç için yeni imkanlar yarattı. Bu program dahilinde, “Çalışan Gönüllü Günleri”, “TEGV (Türkiye Eğitim Gönüllüleri) ile İyi Yaşam”, “Okulum İçin”, “Toplum Elçileri”, “Alışveriş Merkezleri Aktiviteleri”, “Mağaza Aktiviteleri”, “Okullara Ulaşalım”, “Aile Kulüpleri Aktiviteleri”, “Direktörler Kampüste”, “Çıraklık ve Stajyerlik İmkanları”, “Danışmanlık”, “Yeni Mezunlar ve “Ekonomi Üniversitesi İşbirliği ile Perakende Programı” gibi kısımlar yer alıyor.

“Sağlıklı Yaşama Katkı Sağlıyoruz” başlığı altında ise hem müşterilerinin hem de çalışanlarının daha sağlıklı bir hayat sürmelerine ve obeziteyle mücadeleye yardımcı olmak adına Kipa’nın, Aile Kulüpleri aracılığıyla yaklaşık 130 bin kişinin fiziksel aktivitelere katılımını sağladığı belirtiliyor. TEGV ile yürütülen “İyi Yaşam” projesiyle çocuklara iyi beslenmenin önemi anlatılırken, Kipa mağazalarında müşterilere 2 bin 600’den fazla organik gıda ürünü sunuluyor. Kipa öz markalı ürünlerden bazıları; renklendirici, tatlandırı ve trans yağlardan arındırılarak yeniden formüle edildi.

Bir diğer önemli amacı olan “Gıda İsrafını Önlemek” kapsamında Kipa, gıda atıklarının miktarlarını belirleyerek müşteri taleplerine ilişkin isabetli tahminler yapıyor ve israfa yol açmayacak miktarda ürün sipariş verebilmeye yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor. Ürün yelpazesi de, müşterilerin satın almak istedikleri ürünler stoklanarak düzenli olarak güncelleniyor. Kipa, müşterilerin gıda ısrafını azaltmalarına da yardımcı olmak için “Çevre Dostu Yaşam” web sitesinde (www.kipa.com.tr/cevredostuyasam) gıda atıklarıyla ilgili ipuçlarını paylaşıyor.

KİPA’NIN SOSYAL SORUMLULUK RAPORU’NDAN NOTLAR

– “Sorumlu Ticaret Yapıyoruz” prensibi uyarınca, Kipa FSC logolu sürdürülebilir orman ürünleri mahsülü kağıt mendillerin satışına devam edildi.

– Mağazalardaki her 10 üründen 9’u, yerel tedarikçilerden alındı.

– Türkiye’de yalnızca Kipa mağazalarında satılan giyim markası F&F ise kaynak yaratmaya devam etti: 61 tedarikçi ve 119 fabrikayla doğrudan çalışarak, Avrupa’daki pazarlara 340 milyon TL’nin üzerinde kıyafet ihracatı gerçekleştirildi.

– Tedarikçilerin görüşlerini almayı hedefleyen “Tedarikçi Bakış Açışı Raporu” 2013’te de hazırlandı. Tedarikçiler ile ilişkilerinin de sorgulandığı raporda,tedarikçilerinden olumlu geri bildirimler alındı.

– 2006 yılında, tüm mağazaları ve dağıtım merkezlerinde,  metrekareye düşen karbon salınımını 2020 yılında yüzde 50 azaltma sözünü veren Kipa, hedefine 6 yıl önce ulaştı. 2050 yılına kadar “0” sıfır karbon salgılayan bir firma olmayı hedeflediğini açıklayan Kipa, Mayıs 2014 itibari ile, bu alandaki hedefinin yaklaşık yüzde 50’sini gerçekleştirdi.

– 2013’te, Kipa çalışanlarına 220 bin saatin üzerinde eğitim verildi. 317 çalışan “opsiyonlu program”ı tamamlayarak bir sonraki işlerine geçti. Ayrıca, İşkur tarafından düzenlenen İzmir İstihdam Zirvesi’nde, “En Çok İstihdam Sağlayan İşletme”, “En Çok Kadın İstahdamı Sağlayan İşletme” ve “En Fazla İşbaşı Eğitim Düzenleyen İşletme” dallarında olmak üzere, Kipa üç ödüle birden layık görüldü.

 

Bir yanıt yazın