Kayseri’nin Efeleri Öğretmen, Asker, Öğrenci, Doktor

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı’nda halk oyunları eğitimini alan farklı mesleklerden bir grup, Kayseri’nin de ilk zeybek ekibini kurdu. Konservatuar öğretmeni Ahmet Namaldı tarafından oluşturulan zeybek grubu, farklı programlarda gösteride bulunuyor. Ancak bu grubun farklı bir özelliği herkesin gönüllü ve farklı mesleklerden olması. Zeybek ekibinde öğretmen, asker, öğrenci, doktor, fabrika çalışan işçi ve serbest meslekten insanlar var. Hepsinin ortak düşüncesi ise halk oyunları ile Türk kültürünü yaşatmak ve yoğun iş temposundan dolayı oluşan stresi atmak. Hafta sonları konservatuara gelerek halk oyunları çalışmalarını yapan ekip, iş saatleri dışında davet edildikleri etkinliklerde de gösteri yapıyorlar.

Konservatuar öğretmeni Ahmet Namaldı, Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı’nın sağladığı imkanla halk oyunlarını gönüllü olarak öğrenmek isteyenlere eğitim verdiklerini söyledi. Namaldı, “Gençlerimize hafta sonunda kültür faaliyetleri değerlendirmesi için Türk halk oyunları çalışmaları yapıyoruz. Türkiye genelinde halaylar, zeybekler, taşlıklar, horonlar olmak üzere oyunlar öğretiyoruz. Oyuncularımız çok değişik meslekten oluşuyor. Lise, üniversite öğrencisi var. Ev hanımı, öğretmen, astsubay, fabrikada çalışan insanlarımız var. Doktor var. Biz burada oyun öğretiyoruz. Öğretmenlerimiz de burada öğrendikleri halk oyunlarını öğrencilerine öğretiyorlar. Kültürümüzü yaşatıyorlar.” dedi.

“Ev hanımları ve farklı meslekten olan arkadaşlar burada stres atıyorlar” diyen Namaldı, hem kültürel anlamda faaliyet gösterdiklerini hem de gittikleri yerde burada öğrendikleri çalışmaları sergileme şansı bulduklarını anlattı. Namaldı, “Halk oyunları öğrenen insanlarımız kültürel faaliyetten dolayı toplumda ayrı bir yeri vardır. Saygınlık oluyor. Sevgi oluyor. Yine birçok etkinliğe katılma imkanları buluyor” diye konuştu. Namaldı, kurdukları zeybek ekibinde ise astsubay, ev hanımı, öğretmen, üniversite öğrencilerimiz, serbest çalışanlar, dokton, işçi olduğunu ve Kayseri’de ilk zeybek ekibi olduklarını ifade etti.

Ev hanımı Semra Anıl, sosyal etkinlik anlamında halk oyunları eğitimini almasının kendisi için iyi olduğunu anlatarak, öğrendiklerini okul aile birliği aracılıyla okulda öğrencilere öğrettiğini belirtti. Gönüllü olarak bu işi yaptıklarını anlatan Semra Anıl, “Zeybek oyununu da çok seviyorum. O nedenle öğrenmek istedim ve başardım.” şeklinde konuştu. Kayseri’de astsubay olarak görev yapan Yavuz Çimen ise Kahramanmaraşlı olduğunu belirterek, halk oyunlarını hobi amaçlı öğrendiğini ifade etti. Halk oyunlarıyla stres attığını aktaran Yavuz Çimen, “Halk oyunlarını öğrenmekte ayrı bir keyif veriyor. Sosyal bir faaliyet içinde olmamız bizim için önemli. Zeybek ayrı bir şey. O yüzden daha çok seviyorum. Halk oyunlarımızda ana oyunun Zeybek olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Sosyal bilgiler öğretmeni Kemal Aslan da kurulan zeybek ekibinde yer alanlar arasında. Halk oyunlarını ortaokuldan itibaren oynamaya başladığını ve sevdiğini belirten Aslan, şunları söyledi: “Şu anda öğretmenlik yapıyorum ama halk oyunlarına devam ediyorum. Hobi olarak içindeyim. Bende de bağımlılık yaptı. Zeybek yöresel anlamda ülkemizin her köşesinde sevilen bir halk oyunudur. Biz de seviyoruz ve oynuyoruz. Öğrencilerimizi zaten halk oyunları için çalıştırıyoruz. Velilerimiz çocuklarının, çocuklarda zeybek öğrenmek istiyorlar. Biz de bu yönde katkımız olacak. Halk oyunları başlı başına bir olay. Kültürümüzün bir parçası. Çocuklarımızın başlı başlına halk oyunları tavrını değiştiriyor. Sosyalleşmesini sağlıyor. Bir şekilde kabul görmesini sağlıyor.”

Öğrencileriyle birlikte halk oyunları kursuna katılan müzik öğretmeni Funda Akbal, Türk kültüründe önemli yeri olan halk oyunlarını gelecek nesillere aktarma adına bu etkinlik içinde yer aldığını söyledi. Akbal, hafta sonu öğrencileriyle beraber halk oyunları öğrenmeye gelerek vakit geçirdiklerini anlatarak, “Hem hafta sonu etkinlikte bulunmak hem de kültürel faaliyette bulunmayı amaçlıyorduk. Okullarımızda da halk oyunlarını sergilemek istiyoruz. Burada çok şey öğrendik.” diye konuştu. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev yapan astsubay Mehmet Boydak, aslen Bodrumlu olduğunu ve İzmir’de büyüdüğü için yörenin halk oyunlarına ilgisinin çok fazla olduğunu anlattı. İki yıldır kursa geldiğini ve farklı yörelere ait halk oyunlarını oynamaya başladıklarını ifade ederek, zeybek ekibinin kurulmasından en çok kendisinin mutlu olduğunu söyledi. Sosyal bir ortamda olmanın, halk oyunlarını öğrenerek bunu sergilemenin de stres atmada yararını dile getirdi.

Öğretmen Gülhan Nurhan, halk oyunlarına gönül veren birisi olduğunu anlatarak, “Adana’da yani memleketimizde halaya büyük önem veriliyordu. İlgim vardı. Ben de burada halk oyunlarını öğrenerek ortaokulda öğrencilere öğretmek istiyorum.” dedi.

Üniversite öğrencisi Mehmet Polat ise 5 yıldır halk oyunları ile uğraştığını anlatarak, “Daha çok sosyal alanda faaliyet göstermek istiyordum. Kayseri yöresi halk oyunlarını biliyordum. Zeybekte farklı bir bölgeye ait halk oyunu olduğu için öğrenmek istedik. Bunu başardık ve iyi bir oyun sergiliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Bir yanıt yazın