Kayserili Profesörün Buluşları Dünyada Büyük Yankı Uyandırıyor

Yoga dunyanin dort bir yaninda milyonlarca insanin yaptigi bir eksersiz turu. Son yillarda Turkiye’de de katilimi hizla artan yoga uzerine simdiye kadar yapilmis olan bilimsel arastirmalar bu binlerce yillik pratigin saglik uzerine cesitli yararlarini gostermis. Yoga yapanlarin da ortak deneyimi her yoga seansi sonrasi olusan derin bir rahatlama, streslerden arinma, ve uzun boylamda daha saglikli hissetme yonunde.

Norvec’de Oslo Universite’sinde molekuler, hucre, ve kanser biyolojisi arastirmacisi Kayserili Prof. Fahri Saatcioglu dunyada ilk defa bu yararli etkilerin bagisiklik sistemi uzerine genetik duzeyde yoga pratigi sonrasi cok kisa bir zaman icinde olustugunu gosterdi. Biyolojik bilimlerde taninmis bir dergi olan PLOS ONE’da basilan makalede Saatcioglu ve ekibi yogik hareketler, yogic nefes, ve meditasyondan olusan iki saatlik bir yoga programinin kandaki bagisiklik sistemi hucrelerinde genetik duzeyde etkili oldugunu tespit etti.

“Denekler gunun ayni saatinde ya 2 saatlik bbuluş-yoga (1) [640x480] buluş-yoga (2) [640x480]ir yoga programi, ya da doga yuruyusu ve sonrasinda rahatlatici muzik dinledikleri kontrol programini uyguladilar. Ayni denekler iki yoga veya iki kontrol programini ayri gunlerde (toplam dort gun) uyguladilar. Programlara baslamadan ve hemen sonrasinda deneklerden kan aldik, bagisiklik hucrelerini ayristirdik, ve bu hucrelerde genomik metodlari kullanarak tum genlerde olabilecek ekspresyon degisikliklerini belirledik. Yogaya ozgu 97 genin ekspresyonunda degisiklik olusurken, hafif spor ve rahatlama kontrol programi sadece 24 geni etkiledi. Yani yoga programi kontrole gore cok daha etkili oldu genetik duzeyde. Bu bulgular yogik pratiklerin faydalarinin hemen pratik sirasinda basladigini ve fizyolojimizin en temel duzeyi olan DNA molekulundeki genetik bilgilerin nasil kullanilir hale geldigini gosteriyor ve bu pratiklerin uzun vadede hücre biyolojisi ve üst düzey fizyolojideki sağlık etkileri için temel olusturabilecegini oneriyor’’ diyerek bu calismayi aciklayan Prof. Saatcioglu uzun yillardir yurt disinda yasiyor. Kendisi de duzenli yoga yapan Prof. Saatcioglu, yuksek ogrenimini ABD’de yaptiktan sonra 17 yildir Norvec’de arastirmalarini surdurmekte.

Bu makale basildigindan beri bilimsel ortamlar kadar uluslararasi medyada da buyuk ilgi cekmis. Bunlardan biri haberini soyle bitiriyor: ’Eger yoga matiniz kullanilmamaktan dolayi tozlanmissa, bu bulgular onu dolaptan cikarip yeniden yogaya baslamaniz icin guzel bir neden olabilir. Dogada yuruyus ve muzikle rahatlama iyi bir seydir –  fakat yoga cok daha iyi olabilir!’’

Bir yanıt yazın