Kayseri’de kadına yönelik şiddette 9 bin kişiye tedbir uygulandı

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yürütülen “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi” projesi kapsamında 18 ilin ardından Kayseri’de de yapılan toplantıya katıldı.
Kadına yönelik şiddet kapsamında 3 yıl içerisinde 9 bin 523 kişiye tedbir kararı alınarak uygulandığını açıkladı. Tedbir sonrasında kararı ihlal edenlerin sayısının 420 olduğunu belirten Vali Düzgün, “Bu oran tedbir kararı alınanlar arasında yüzde 5’e dek geliyor. Yüzde 95 oranında alınan tedbir kararlarının başarılı olduğunu gösteriyor” dedi.
Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yürütülen “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi” projesi kapsamında 10 ilin ardından Kayseri’de de toplantı yapıldı. Toplantıda konuşma yapan Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Dünya İnsan Hakları gününde böyle bir programa düzenlenmesinin ayrı bir anlam taşıdığını söyledi. Vali Düzgün, “10 Aralık tarihi, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin kabul edilişinin yıl dönümü. İnsanların dil, din, ırk, renk, cinsiyet ayrımı yapılmaksınız kanun önünde eşit olduğunun vurgulandığı bir gün” dedi.
“Aile içinde de de kadına yönelik şiddetin önlenebilmesi adına çalıştay yapılması, sorunların tespiti ve ortak akılla giderilmesi adına çalışma olması çok önemlidir” diyen Vali Düzgün, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Aile içindeki şiddetin aslında temel nedeni, toplumumuzda, dünya genelindeki ülke toplumlarında var olan erkeğin kadına göre üstün olarak kabul edilmesidir. Erkeğin kadına yönelik bir baskı ve zorlama uygulamasının kendisinde hak olarak görmesidir. Bilinçaltındaki bu yargı yok edilmelidir. Kadınında, erkekle birlikte eşit birey olduğunun kabul edilmesi önemlidir. Toplumda kadına karşı uygulanan şiddetlerin kabul edilmemesi, yabancı bir erkeğin kadına işyeri yada sokakta herhangi bir mekana yönelik yaptığı şiddet ne kadar yadsınıyorsa ve cezalandırılması kabul ediliyorsa, aile içinde de aile bireyler tarafından şiddetlenmesi cezalandırılmalı. Toplum kabul etmemelidir.”
Vali Düzgün, şiddetin engellenmesi için Türkiye’de yasal düzenlemeler ve çalışmalar olduğunu hatırlatarak, “Ailesinden, eşinden şiddet gören kadınların devlet tarafından korunma altına alınması, erkeğin eve yaklaşmaması ve bazı tedbirlerin alınması da önemliydi ve çok ciddi başarılı çalışmalar elde edildi” diye konuştu.
Kayseri’deki çalışmalarla ilgili de bilgi veren Vali Düzgün, “İlimizde 3 yıl içinde alınan tedbir karar sayısı toplam 9 bin 523 kişi hakkındaydı. Bu kişilerle ilgili tedbir kararı alındı. Bunlardan sadece 420’si yani yüzde 5’i alınan tedbir kararını ihlal eden davranışlarda bulundu. Alınan tedbir kararlarında yüzde 95 başarı sağlandı. Aile ve kadının korunmasında ciddi başarı elde edildi” şeklinde konuştu.
Kadına şiddetin engellenmesi için evlilik okulu açılması gerektiğini anlatan Vali Düzgün, evlilik öncesi yada sonrasında eşlere burada eğitimler verilmesinin yararlı olacağını anlattı. Vali Düzgün, belediyeler yada halk eğitim merkezleri aracılıyla açılacak evlilik okullarında hem eşlerin birbirlerine olan saygısının artırılacağını, hem çocuk yetiştirme de önemli katkı sağlayacağı gibi hem de eşlerin uygulayacağı şiddetle ilgili yasal düzenlemeleri öğrenecek bilgi sahibi olmasının caydırıcı olabileceğine işaret etti.
Vali Orhan Düzgün konuşmasının sonunda proje kapsamında toplantıların gerçekleştirildiği illerdeki valilerin imza attığı proje haritasını imzaladı.

Jandarma Kurmay Albay Ahmet Özyurt’ta, Jandarma Genel Komutanlığı’nın, kadına yönelik aile içi şiddetin önlenmesi kapsamında attığı öncü adıma yenisini ekleyerek, ‘Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi’ni başlattığını söyledi. Albay Özyurt, şöyle dedi

Projemiz, Temmuz 2013’te başlamış olup, Temmuz 2015’te tamamlanacaktır. Proje 3 bileşenden oluşmaktadır. Birinci bileşenimiz; kurumsal altyapımızın geliştirilmesidir. Bu bileşen kapsamında, Jandarma Okullar Komutanlığı’mızdaki ders müfredatımızı ele alıp kadına yönelik şiddetin önlenmesiyle ilgili konuları ders müfredatımıza ilave ettik. Daha sonra illerimizde bulunan kadın ve çocuk birim amirliklerimizin 14 olan sayısını 26’ya çıkarttık. Proje bitiminden sonra da bu birim amirliklerinin 81 ile yaygınlaştırılması hedeflenmekte. İkinci bileşenimiz; eğitim bileşenimiz. Bu kapsamda öncelikle Jandarma personelimizde farkındalık ve bilinç oluşturmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda bugüne kadar 250 uzman eğiticiyi yetiştirdik. Bu uzman eğiticiler vasıtasıyla önümüzdeki günlerde 2 bin rütbeli personelimizi, daha sonra da askerlik görevini Jandarma Genel Komutanlığımızda yapan erbaş ve erlerimizi eğitmek ve bilinçlendirmektir. Proje kapsamında 10 bin erbaş ve erimize ulaşmayı hedefliyoruz. Proje sonrasında bütün er ve erbaşlarımız eğitimlerini tamamlamış olacak. Aynı zamanda uzaktan eğitim modülleri oluşturup sitemizde eğiticilerin hizmetine sunacağız. Üçüncü bileşenimiz ise; koordinasyon ve bilinç oluşturmaktır. Kadına şiddetle ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşlarıyla ortak bir zeminde buluşmak için bir alan oluşturmaya çalışıyoruz. Bu zamana kadar 18 ilde bu semineri yaptık ve bugün Kayseri’de 19’uncusunu gerçekleştiriyoruz. Temel hedefimiz, kadına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik çıkartılan kanunun, jandarmaya verdiği görevleri profesyonel bir anlayışla yerine getirmek ve şiddet mağduru kadınlarımıza daha kaliteli bir hizmet sunmaktır.

Jandarmanın aile içine girmek gibi bir sorumluluğu bulunmadığını ifade eden Kurmay Albay Özyurt, jandarmanın şiddetin önlenmesi ve oluştuktan sonra en önemli rol oynadığını anlatırken, Aile içerisine girip, aile içindeki konuları düzenleme gibi bir sorumluluğumuz yok. Onu diğer kamu kurum ve kuruluşlarımız ciddiyetle yerine getirmeye çalışıyor dedi.

Toplantıya, Kayseri Valiliği, Cumhuriyet başsavcılığı, İl Jandarma Komutanlığı, Emniyet Müdürlüğü, Aile ve sosyal politikalar il Müdürlüğü,  İlçe Kaymakam ve belediye başkanları, gazeteci Davut Güleç ve medya mensupları, kamu kurum ve kuruluşlar, baro, sanayi ve ticaret odaları, Üniversiteler, Sivil Toplum örgütleri temsilcileri, muhtarlar ile davetliler katıldı.
‘Kayseri, kadına yönelik aile içi şiddete ‘dur’ demek için bir araya geldi’ denilen toplantıda, Uluslararası hukukta kadına yönelik şiddet konusunda yaptırım gücü olan sözleşme niteliğindeki İstanbul Sözleşmesi’nin 11 Mayıs 2011 tarihinde Türkiye tarafından şartsız imzalandığı tekrarlandı. Ayrıca, bu sözleşmenin, taraf ülkelere şiddeti önleme ve gerekli yasal önlemleri alma, kadın erkek eşitliğini sağlama, her türlü şiddetle mücadele etme ve bu konuyu resmi eğitim ve öğretim müfredatlarına yerleştirme yükümlülüğünü getirdiği kaydedildi.
Jandarmanın projesinde, İl Jandarma Komutanı Albay Halil Uysal, kadına yönelik aile içi şiddetin boyutları, bununla mücadele, yasal gelişmeler ve başvuru mekanizmaları gibi konulara değinirken, Jandarma Kurmay Binbaşı Hasan Ali Gider ‘Kadına yönelik aile içi şiddetin önlenmesi projesi ve Jandarmanın faaliyetleri’ ile ilgili bilgi sundu. Projede, ‘şiddet hayatın bir parçası değildir. Şiddetten uzak bir yaşam her kadının hakkıdır’ denilerek Çalıştay yönetici lideri ve toplumsal cinsiyet uzmanı Gülseren Ülker’in yönetiminde daha sonra konu çok yönlü tartışıldı.
Bu arada, proje kapsamında 12 bin personele toplumsal, cinsiyet, kadına yönelik aile içi şiddetle mücadele, bu alanda jandarmanın görevi, sorumlulukları ve uygulanacak prosüdürler ile 6284 sayılı yasa ve işleyişi konularında eğitim verileceğinede işaret edildi.

Bir yanıt yazın