Kayseri’de Alzheimer’lı hastalar için Proje

Alzheimer has (1) [640x480] Alzheimer has (2) [640x480]

Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği (KİGDER)  tarafından  hazırlanan Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı (BMOP Kadın Hakları) kapsamında Alzheimer’lı hastalara bakmayı hedefleyen  “Hayata ve Sana Güveniyorum” isimli   proje hibe’ye hak kazandı.

11 ilde uygulanacak olan programın ilkinin  il değerlendirmeleri ve yönlendirme toplantısı  3 Eylül 2013 te 11 ilin Valilerinin katılımıyla Kayseri’de yapılacaktır.

Sabancı Vakfı Hibe Sözleşmesi BM Mukim Koordinatörü ve BM Mukim Temsilcisi  Kamal Malhotra  , Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı  , Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği Başkanı  Dr Sema Karaoğlu tarafından saat:12.00 de Ommer  Hotel’de  imzalanacaktır.

Proje Sahibi Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneğimi kısa adıyla KİGDER  Başkanı Dr.Sema Karaoğlu;KİGDER’in  yaklaşık 4 ay önce Kayseri de kurulmuş bir dernek olduğunu, ORSİFED adını alan federasyonu oluşturan 5 dernekten biri olduklarını belirtti.

Karaoğlu;Ülke olarak genç bir nüfusa sahibiz, yaş ortalamamız 30’un altında,  aynı zamanda yaşam süremiz de gittikçe uzuyor. Klasik tıp kitaplarına göre 65 yaş üstü nüfusun %8-15 i, Alzheimer Derneğine göre 65 yaş üstü nüfusun yaklaşık %10 u demans hastası olarak kabul ediliyor.

Dernek olarak, Alzheimer gibi zor bir hastalığa bakacak bakıcının toplumda ne kadar eksik olduğunu, bu konuda yetiştireceğimiz, eğitim vereceğimiz  kadınların istihdam problemi yaşamayacağını farkedip bu projeyi yazma kararı aldıklarını, Projelerinin  adının “hayata ve sana güveniyorum”olduğunu, 18-35 yaş arası 25 kadının bu konuda eğitilip istihdam edilmesini hedeflediklerini belirtti.

TÜİK verilerine göre Kayseri’de 65 yaş üzeri nüfus 90 bin civarında , bu nüfusun % 10 unun demans bunun da yaklaşık % 50 si nin yani 4500 kişinin çağın hastalıklarından biri olan Alzheimer olduğu düşünülürse projenin ne kadar isabetli, ayakları yere basan bir proje olduğu görülüyor.

Kayseri sosyoekonomik ve kültürel yapısı gereği ebeveynlerini bakımevlerine bırakma konusuna sıcak bakan bir ilimiz değil. Doğal olarak bizleri gözünden sakınan ebeveynlerimiz en iyi şekilde bakılmayı hayata ve sana güveniyorum demeyi hakediyorlar.

Bu verilerden ve geleneksel yapıdan hareketle 25 kadınımızı eğiterek,  çağımızın yarasına bir miktar merhem olmak istiyoruz. Bu isteğimizi gerçekleştirme yolunda Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı kapsamında Projemize güvenip bize gerekli finansman desteğini sağlayan Sabancı kültür vakfı hibe programına cani gönülden teşekkür ediyoruz.

Bu proje ile, hem hakeden ebeveynlerimize gereken bakımı sağlamanın mutluluğunu yaşayacağız, hem 18-35 yaş arası 25 kadınımızı ekonomik hayatın içine çekeceğiz.

Projenin amacına ulaşması için tüm KİGDER üyeleri elimizi taşın altına koyduk, amacımız projenin sürdürebilir olması için alanın genişletilerek büyümesi yönündedir.

Projemizin işbirlikçisi olan Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesine, Kayseri Melikgazi Vakfına ve Sekretaryası ve koordinatörlüğü Kayseri Ticaret Odası tarafından yürütülen Kayseri Kadın Girişimciler Kuruluna da teşekkür etti.

Bir yanıt yazın