Kayseri Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı

ziraat odaları (1) [640x480] ziraat odaları (2) [640x480] ziraat odaları (3) [640x480] ziraat odaları (4) [640x480]Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Kayseri Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’na katılarak, ilçe ziraat odası başkanları ve ilgili kurum temsilcileriyle tarım ve hayvancılık ile ilgili konularda değerlendirmelerde bulundu.

Vali Düzgün, Kocasinan Ziraat Odası Başkanlığı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda, ilçe ziraat odaları başkanlarından tarım ve hayvancılıkta gelinen noktayla ilgili bilgiler aldı, istek ve önerilerini dinledi.

Vali Düzgün, toplantının sonunda yaptığı değerlendirmede, çiftçilerin temsilcisi konumundaki ilçe ziraat odaları başkanları ile bir arada bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Kayseri’nin tarım ve hayvancılığını hep birlikte nasıl daha yukarılara taşımanın gayretinde olduklarını söyledi.

Düzenlediği ilçe ziyaretlerinde çiftçilerle ilgili konulara özel önem verdiğini, çiftçilerin ürünlerini nasıl daha verimli hale getirebileceğine ilişkin çözümler üzerinde durduğunu kaydeden Vali Düzgün, şu bilgileri verdi:

“Kayseri’de son dönemlerde tarım arazilerinin daha verimli hale getirilmesine yönelik DSİ ve İl Özel İdaresi tarafından sulama projeleri yürütülüyor. Halen Kayseri’deki tarım arazilerinin yüzde 16’sı sulanabilir durumda. Ama inşaatı devam eden barajların yapılmasından sonra bu oran iki katına hatta daha fazlasına çıkacak. % 35’lik bir arazi sulanabilir hale gelecek. Sulanabilir arazi demek, verimin bol olduğu, ürün çeşitliliğinin arttığı, daha farklı ürünlerin yetiştirilebildiği ve kırsaldaki vatandaşımızın daha çok kazandığı anlamına gelmektedir. Kayseri’de tarım ürünleri denilince ilk akla gelenler kabak çekirdeği, pancar ve buğday. Diğer ürünlerde Türkiye’deki diğer iller ile aynı noktadayız ama kabak çekirdeğinde Kayseri, Türkiye’de lider durumda. Türkiye kabak çekirdeği ihtiyacının % 40’ı Kayseri’den karşılanıyor. Bu nedenle bununla ilgili bir borsa oluşturulması ve bunun daha iyi bir şekilde yönetilmesi, daha iyi pazarlanması açısından da Tomarza ilçesinde kaymakamlık belediye ve ziraat odamızla beraber yürüttüğümüz bir çalışma var. 2014’ün ilk yarısında kabak çekirdeği borsanın oluşturulmasıyla ilgili bir çalışmamız olacak. Ne kadar iyi örgütlenme olursa çiftçilerimizin aile başına düşen gelirleri artacak.”

Vali Düzgün, küçük ve büyükbaş hayvancılığın yanı sıra Kayseri’de önemli sayılabilecek bir oranda su ürünleri yetiştiriciliği yapıldığını ve yurt dışına ihraç edildiğini ifade etti. Vali Düzgün, “Bu alanlarda çiftçilerimizin ve üreticilerimizin gelirlerinin artmasını biz çok önemsiyoruz. Bazı taleplerde var. Özellikle ilimizde tarımsal kalkınmayı destekleme kurumunun kurulmasına ilişkin arkadaşlarımız çalışmayı yapıyor. Geçtiğimiz günlerde de Ankara’dan bir heyet gelerek konuyla ilgili incelemelerde bulundular. Bakanlarımızın ve milletvekillerimizin de desteğiyle ilimizdeki bu eksikliğin giderilmesini arzu ediyoruz.” diye konuştu.

Kayseri Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdulkadir Güneş de, her ay düzenli olarak gerçekleştirdikleri toplantıya Vali Düzgün’ün katılmasının kendilerini çok mutlu ettiğini belirterek, Kayseri Valiliği’nin yem bitkileri ve arazi yolları konusunda her yıl artan bir şekilde destek verdiğini söyledi.

Toplantıda, Kocasinan Kaymakamı Ali Candan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bayar Özsoy ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan’ın yanı sıra Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Akdeniz de hazır bulundu.

Bir yanıt yazın