Kayseri Turizm Geliştirme Çalıştayı (Köşe yazısı. Kayseri Star Haber)

DAVUT GÜLEÇ
GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ
Ben Kayseri’de 40 yıldır gazetecilik yapan biriyim.
Kayseri turizminin geliştirilmesi için-bazı eleştirdiğim eksikleri olsa da – böylesine geniş kapsamlı ele alındığına ilk kez tanıklık ettim.
Valimiz Orhan Düzgün için Ordu’dan Kayseri’ye atandığında ‘Şehrimiz için bir şans’ demiştim. O dönem Ordu’da görev yapan gazeteci arkadaşlarımla konuşmuştum.
‘Tam bir atom karınca’ demişlerdi.
Basına değer vermesi, yazdıklarını ihbar kabul etmesi, sonucunu alması ve araması-açıklaması, yarınların göstergesiydi.
Meyveli ağaç taşlanır.
Hele hele iş yapan ağırda olsa eleştirilir.
İşin içine çekememezlik, çalıştırma, koşturmaca girince, kısaca insanların rahatı, keyfi kaçınca ağızlarının kapanması hiç mümkün olmaz.
Çeşitli nedenlerle Valimiz Orhan Düzgün’ü makamında birkaç kez ziyaret ederek, faaliyetlerimizi, yaptıklarımızı, düşündüklerimizi, yapılması gerekenleri anlatmıştım.
Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il Temsilcisi, yönetim ve tertip komitesi olarak ilk görüşmemizde; Kayseri’de doğa sporlarının çok geliştiğini, kar banyosunun şehrin bir maskotu haline geldiğini, hatta ilgili Bakanlıkların yapması gerekirken biz ‘Kayseri yürüyüş ve turizm rotaları ile parkurlarını’ işaretlemeye başladığımızı, levhalarını bile bölgelerin otantik durumuna göre düşündüğümüzü, ancak bu bölgelerde yapılması gerekenler gibi konuları detaylı anlatmıştım.
Ben anlattıktan sonra Valimiz Orhan Düzgün, bunun önemine işaret ederek, ‘Bu Kayseri için büyük eksiklik. Bununla ilgili çalışmalarımızı hemen başlatmalıyız’ demişti ve gereğini de yapmıştı.
Tabi bu çalışma bizimde desteğimizle kısa sürede ‘Kayseri yürüyüş rotaları ve turizm keşif rehberi’ ile sonuçlandı.
İl Kültür Müdürlüğü salonunda yapılan toplantıda bu konudaki eksiklikleri iletmemize ve önermemize karşın, hazırlayan arkadaşlar her nedense biraz bizleri ciddiye almadı. Zaten bu kitabın ön hazırlanmasında her nedense hiç davet edilmedik. Bu parkurların çizilmesinde bir arkadaşımız kaburgasını kırarak hastanelik oldu. Sonuç, bu yapılan işlerin tamamı birilerine maledildi. Teşekkür edilenler arasında bile, ne bu işi başlatan Herkes İçin Spor Federasyonu var ne de bu parkurlarda yıllardır spor yapan, yaptıran Erciyes Kar Kaplanları Spor kulübü.
Zaten kitabın son bölümüne bakıldığında bile teşekkürlerde, yararlanılan kişilerde bu net görülür.
Kayseri Turizm geliştirme çalıştayında bu konuyu tekrarladım. Vali Yardımcımız Yasemin Özata Çetinkaya, Kültür ve Turizm İl Müdürümüz İsmet Taymuş ile bazı ilgililere de ilettim.
Ama çalıştay gerçekten geniş kapsamlı ele alındı.
Zaman dar olduğu için bazı konular hızlı geçildi.
Eksikliklerin giderilmesi için kişi ve kurumlar arası koordine ve görevlendirmeler yapıldı.
Katılımcıların büyük bölümü, konu başlığı kendilerini ilgilendirdiğinde söz aldı, yapılanları, yapılmayanları, neden yapılmadığını, önerilerini, yönetmelikleri örnekleri ile anlattı.
Bana göre eksiklikler arasında gündeme gelmesi gereken konulardan biri Develi Meteor, Soğanlı bebekleri, Tuzla gölü çamuru, Erciyes Dağ yönetimi, bir bütün olarak yeraltı şehirleri, Gazeteciler Cemiyeti, Gençlik Hizmetleri Spor il Müdürlüğü, endemik bitkilerin korunması, çeşitli güvenlik önlemleri, Kadı bağları mostar köprüsü ve şelale, tarihin yağmalanması, Sultansazlığında kamış turizmi-ticareti, Aladağlar milli parkı güzellikleri, Mimar Sinan’la ilgili Türkiye kokartlı rehberlerin yanlış bilgileri, tanıtım için maraton düzenlenmesi, 68 kuşağından Deniz Gezmiş’in Ağırnas’ta ki yeraltı şehrinde saklanması, turizmde nitelikli eleman bulunmaması, turistlerin bekledikleri hizmetleri alamamaları gibi konulardı.
Bunlar çok yönlü ele alındı, tartışıldı.
Ama çalıştayda en ilgi çeken konu ise; Kayseri’ye gelen yabancıların hizmet sektöründen bekledikleri hizmeti alamadıkları için başka bölgelere kaymasıydı. Bunlar arasında turistik belgeli tesislerde alkol bulunmaması. Kumkapı gibi eğlence kültürünün gelişmemesi. Bu konularda belediyelerin ruhsat vermedikleri, vermemek için Turizm Bakanlığının verdiği ruhsatları bile takmamasıydı.
Bir yanda Erciyes Kış Turizm projesi yapılacak, yabancı turistlerin gelmesi için devletin paraları toprağa gömülecek, toplantılar, çalıştaylar düzenlenecek, sonra ‘Biz, bize yeteriz. Kimsenin gelmesini istemiyoruz. Gelenler bize uysun’ modası başlatılacak.
Ben Valimizin bu çalıştaydaki ““Bu plan doğrultusunda gerekli çalışmaların bundan sonra yürütülmesi için sorumlu olan kuruluşlar hangileridir, nerede ne eksiğimiz var, o eksiği gidermek için neler yapmamız gerekiyor ve yapması gerekenler kimlerdir, hepsi bu turizm çalıştayında ele alınacak. Çalıştayın verimli olabilmesi ve istenilen sonuçların elde edilebilmesi için toplantıya katılanların aktif katılımcı olarak, çevrenizde, sektörde görmüş olduğunuz eksiklikler ile ilgili yapılması gerekenlere ilişkin fikirlerinizi mutlaka ifade etmenizi çok önemsiyoruz. Kayseri’nin turizmden elde ettiği payı almasında da bu çalışmaların ve sizlerin vermiş olduğu fikirlerin çok önemli olduğunu düşünüyorum” sözlerinden cesaret alarak çalıştayda da, bu köşede de dile getirdim.
Umarım bundan sonra, Doğa Sporlarında ilk akla, bu sporların bağlı olduğu Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il Temsilcisi akla gelir. Tarihe geçecek kaynaklarda da, hem Federasyon hem de Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü unutulmaz.
Her zaman söylüyorum. İnsana en ağır gelen, doğduğu ve doyduğu topraklara hiçbir beklentisi olmadan çeşitli hizmet eden ‘İsimsiz kahramanlar’ın, birilerinin ticaretine kurban gitmesi.
Birileri bu vatan, millet, devlet, topraklar için gerekirse canını ortaya koyacak, diğerleri bunları görmezden gelip ‘Onları boşver’ deyip ticaret yapacak, yaptıracak.
Artık bu suskunluk asaleti bozuldu. Bu konuda herkes çok sesliliğe alışacak.
Alışmazsa, birilerinin maskeli-göstermelik yaşantısı önüne konacak.
Ben, bu çalıştayda önemli rol oynayan Kayseri Valimiz Orhan Düzgün başta olmak üzere, tüm kişi ve kuruluşlara samimi, içten duygularımla teşekkür ediyorum.
Siz böyle adımlar atın ‘Unutulsakta’ ben her zaman sizlerin yanındayım..

Bir yanıt yazın