KAYSERİ TABİB ODASI “HEKİME SALDIRANA HİÇ BİR HEKİM BAKMAYACAK”

Son  yıllarda hekim ve  sağlık personeline yönelik  artan şiddet olaylarından sonra Kayseri Tabip Odası ilginç bir karar aldı. Uygulamaya konmayan  ve sadece  Kayseri’de uygulanacak  bu karar doğrultusunda, hekimin canını yakan  saldırganlara ilde görev yapan  2 bin  hekim  bakmayarak cezalandıracak.

Bir dönem  trafik  canavarlarının bıçaklı saldırısına uğrayarak ölümden dönen Kayseri Tabip Odası Başkanı, Erciyes Üniversitesi  Tıp Fakültesi  Beyin Cerrahisi Ana Bilim Dalı  öğretim üyesi İ. Suat Öktem, yaptıkları ‘Hekimlerin  şiddet algısı ve şiddete uğrama durumları’ araştırmasının sonuçlarını  açıkladı. Araştırmaya Kayseri’de  görev yapan 2 bin hekimden, 20-75 yaş arası  459’u evli, 383’ü erkek  600 hekimin katıldığını belirterek ilginç bazı detayları şöyle sıraladı.

“Doktora niye saldırılır? Çeşitli  bahaneler  üretilebilir. Ancak hiçbirinin geçerliliği yoktur. Verilen  hizmetin  sonucunda  herkes iyileşecek  diye bir  kuraldı yoktur. Elimizde  sihirli bir sopa da yok. Verilen  hizmetin herhangi bir safhasını beğenmeyebilirsiniz. O zaman  Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Sağlık bakanlığı, Sağlık Müdürlüğü, Cumhuriyet Savcılığı, Tabipler Odasına şikayet edebilirsiniz. Kanun ‘İnsan insana dokunamazsınız’ diyor.  Dokunursa ne oluyor.  Hafifletici nedenler, ilk cezası, para cezası  v.s. Doktorun  adliye ile  uğraşacak ne zamanı var ne de parası.  Sonuç olarak  yapanın yanına bu kar kalıyor. Oysa, dokunursanız  sonuçlarına  katlanmalısınız.”

Hekimlerin  son yıllarda sağlık çalışanlarına yönelik saldırılar  nedeniyle mesleklerinden memnun olmadıklarını da belirten Prof  Dr. İ. Suat Öktem şu rakamları verdi.

“Araştırmamıza katılan 600 hekimden,  209’u kesinlikle meslek değiştirmek istiyor. 93’ü kararsız. Yüzde 18’i  mesleğinden memnun değil. 165’i görev yerlerinin değiştirilmesini bekliyor. 103’ü bu konuda kararsız.  Acı ama gerçek. 5 hekim bir kişinin eşine tokat atması ve dövmesini doğal bir davranış olarak kabul ediyor. 3 hekim ise eşini aşağılama ve alay etmesi  normal buluyor.  597 hekim’in yüzde 86.4’ü  meslekleri  boyunca  çeşitli şiddet görmüşler. Bunlardan 487’si sözel,  135’i fiziksel, 5’i cinsel şiddet. Kadın hekimlerin yüzde 89.5’i, erkeklerin yüzde 84.7’si  hasta yada yakınlarının şiddetini görmüş. Erkeklerin yüzde 27.7’si, kadınlarında  yüzde 14.9’u  fiziksel şiddet görürken,  kadın hekimlerin  yüzde 88.5’i ile erkeklerin  yüzde 81.2’si  sözel şiddet gördüklerini belirtmişlerdir.  Hekimler, işyerlerindeki şiddetle ilgili  endişeleri 5 puan üzerinden  3.1’dir.  En çok  endişe  Kayseri Eğitim Araştırma hastanesi ve acil servisindedir. “

Kayseri Tabip Odası Başkanı  Prof. Dr. İ. Suat Öktem, araştırmada, şiddet gören hekimlerin ne  yaptıkları, ne yapacakları konusunu da araştırdıklarını kaydederek şu bilgileri verdi.

“Hekimlerimize ‘Şiddete maruz  kaldığınızda nereye başvuracaksınız?’ diye sorduk. 280’i  bilmediğini, işyerinde ilk bilirimin yapılacağı kişinin tanımlı olup olmadığına 300’ü  tanımlı olmadığını, 495’i  işyerinde güvenliğin yetersizliğini,  324’ü işyerinde  saldırıya uğradıktan sonra  şikayetçi olmaları konusunda cesaretlendirme desteği olup olmadığına  ‘Hayır’ cevabı vermiştir.  Hekimlerin 560’ı toplumda şiddetin arttığını,  569’u sağlık  personeline yönelik şiddetin arttığını, 413’ü çalıştıkları yerlerde şiddetin çoğaldığını, 539’u medyadaki haberlerden sonra  kendilerine yönelik saldırıların arttığını  açıklamışlar. Bu artışla ilgili hekimlerin  439’u politikacı-yöneticileri,  419’u hekim aleyhine haberler nedeniyle medyayı suçlu buluyor.  Sonra toplumun eğitimsizliği,  sistemdeki aksaklıklar, uzun beklemeler geliyor. Hekimlerimizin  350’si  son bir yıl içinde  çalıştıkları kurumlarda  hekime yönelik fiziki,  511’i ise  sözel bir şiddetin tanığı olmuş. Hekimlerin yüzde 34.3’ü  işyerlerinde güvenlik önlemlerini orta buluyor.  ‘Ben son bir yılda saldırıya uğradım’ diyen hekimlerin 8’i öğretim üyesi, 21’i aile hekimi, 59’u uzman, 56’sı asistan, 18’i pratisyen. Hekimlere saldırı türleri sırasıyla; eşya fırlatma, yumruk, itme-kakma, vurma-tokat atma, kesici-delici alet. Saldırının çoğu25-64 aş  erkekler tarafından  poliklinik ve acil serviste mesai saati içinde  hasta yakını ya da hasta tarafından olmuştur.”

Hekimlerin çoğunun saldırı  sonrası kendilerini savunma amaçlı  tepki gösterdiğine dikkat çeken  Öktem, bu konuda da şu örnekleri verdi.

“Tepki gösteren 137, kişiye durmasını söyleyen 68, yargıya başvuran 24, fiziksel kendini koruyan 50, şiddeti  kurum sorumlusuna bildiren  65, bildirmeyen 97, işe yaramayacağını düşünen 74, önemli olmadığını düşünen  22, kime bildireceğini bilmeyen 8,  olumsuz sonuçlardan çekinen 7, utanan 2,  kendini suçlu hisseden 1. Hekimlerimiz ‘Uğradıkları şiddet  davranışının nedeninin ne olabileceği’ sorusuna; 94’ü  hekime fatura edilir, 92’si gereksiz hasta talepleri, 80’i işin hemen  bitirilmesi, 55’i  iletişim sorunları,  47’si iş yoğunluğu, 41’i  çalışma ortamı,  21’i personel eksikliğini göstermiştir. “

Prof. Dr. İ. Suat Öktem,  hekimlere ve sağlık çalışanlarına yönelik  tüm şiddetin azalması için  Türk Ceza Kanunundaki  ilgili maddedeki  hafifletici  nedenlerin ve para cezasının kaldırılarak  2-4 yıl arası hapis cezası getirilmesini, sağlık kesintisinde  bu oranın yarı nisbetinde artırılmasını, toplumun eğitilmesini, medyanın  daha fazla  çaba göstermesini istediklerini  tekrarladı.

-KAYSERİ’DE UYGULANACAK MI?

Başkanı Prof. Dr. İ. Suat Öktem,  kendilerinin Türkiye’de ilk olarak Kayseri’de 2 bin hekimle,  hekime yönelik şiddete karşı uygulamak istedikleri  bir  caydırıcı yöntemi de şöyle açıkladı.

“Bu şiddetin artık önüne geçmek istiyoruz. Hukuk büromuzdaki arkadaşlarımızla detaylı olarak görüşüp, hekimlere olan şiddette artış olursa, inisiyatif hakkımızı kullanacağız. Yani, bir kişi hekime karşı şiddet uyguladı ve bize şikayet etmeyip, kanuni haklarını kullanmayıp cezayı kendisi uygulamaya kalktıysa o kişinin kimlik bilgilerini tek tuşla iki bin doktora bildireceğiz. O kişi hayatının herhangi bir döneminde Kayseri’de acil durumlar hariç muayene olmasını mümkün olduğunca engellemeye çalışacağız. Eş, çocuk, yakınları değil.  Şiddeti gösteren kişi. Bu bizim bir tepkimiz. Durumu acil değilse doktor o zorbaya dokunmayacak. ‘Git kardeşim seni hasta olarak kabul etmiyorum ve bu hakkımı kullanmak istiyorum’ diyebilecek. Bunu eğer uygulamaya sokarsak, birilerinin aklını başına getirmiş oluruz. Sağlık hizmetini alma özgürlüğünü engelleme maddesini kanun taslağına ekletmek istiyoruz. Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi’ne Kayseri Tabipler Odası’nın bir görüşü olarak bir araya geldiğimizde bildirdik.”

Gaziantep’te hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen Dr. Ersin Aslan ile canlarının yandığını ifade eden Prof. Dr. Öktem, “Yapılacak olan şey şu; Herhangi bir şekilde canımızı çok ciddi bir şekilde yakan olursa onu gerçekleştirenin ismi Kayseri bölgesindekiler başta olmak üzere bütün doktorlara bildirilecek. Acil durumlar ve yakınları hariç o şiddeti uygulayanın kendisi muayene olmak için gelip de bizden randevu isterse reddetme hakkımızı kullanacağız. ‘Seni ben muayene etmeyi kabul etmiyorum şekline’ getireceğiz. Bunun sonucunda bize ceza verilirse ölen ve yaralanan arkadaşlarımız için 3-5 kuruş cezamızı öderiz. 30 yıllık hekimimim ben gidip tırı vırı işlerle uğraşmıyorum” diye konuştu

Bir yanıt yazın