KAYSERİ ŞEKER FABRİKASI A.Ş. 57. OLAĞAN GENEL KURULU’NU YAPTI

Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş.’nin 57. Olağan Genel Kurul Toplantısı, Kayseri Şeker Fabrikası Toplantı Salonu’nda yapıldı. Denetim Kurulu Üyeleri seçiminin de yapıldığı Genel Kurul’da konuşan Başkan Hüseyin Akay, “Yakın bir geçmişte dizlerinin üzerine çökmüş olarak bulduğumuz bu fabrika, bugün ayakta ve dimdik durumdadır. Kayseri Şeker Fabrikası Özelleştirmede artık kötü örnek olmaktan çıkıp, iyi bir örnek olarak gösterilmektedir. Burada görev aldığımız sürece bu görevin hakkını vererek, bize verilen emanete sahip çıkacağız. Bu konuda herkesten destek bekliyoruz. Çiftçilerimizden, çalışanlarımıza, ortaklarımızdan üst birliklerimize kadar tüm kesimlerin desteği ile daha güçlü olacağız” şeklinde konuştu.

Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş. Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen 57. Olağan Genel Kurul Toplantısı’na Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Temsilcisi, Pankobirlik Temsilcileri ile ortaklığı bulunan Pancar Ekicileri Kooperatiflerinin temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

İstiklal Marşı ve Saygı Duruşu ile başlayan toplantıda kısa bir selamlama konuşması yapan Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Genel Kurula katılan tüm ortaklara ve katılımcılara tek tek teşekkür etti.

Bu konuşmanın ardından Divan Heyeti teşekkül ettirildi. Divan Başkanlığı’na Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay seçilirken, üyeliklerine ise İsmet Aksoy ve İbrahim Mollamehmetoğlu seçildi. Divan’ın oluşturulmasının ardından bir konuşma yapan Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, yakın bir tarihte çok önemli ve kritik bir süreçten geçtiklerini ve halen de geçmekte olduklarını belirterek, “Yaklaşık bir buçuk yıl önce aldığımız görevin bugün halen devam edebiliyor olmasının en önemli sebebi, şüphesiz bu şirketin kapanmasına veya iflas etmesine engel olma isteğimizden kaynaklanmaktadır. Türkiye’nin en köklü ve güçlü Şeker Fabrikalarından bir tanesi olan Kayseri Şeker Fabrikası’nın, içerisine saplandığı bataklıktan kurtulabilmesi için emin olun hepimiz ayrı ayrı fedakârlıklar gösterdik. Çiftçimiz, çalışanlarımız ve ülkemiz için buna cidden ihtiyaç vardı. Bir buçuk yıl önce vicdanlarımızın sesini dinleyerek bu büyük taşın altına elini koyan bizler, kısa fakat meşakkatli bir sürecin ardından, bu fabrikayı bugün yeniden Türkiye’nin en büyükleri arasındaki yerine kavuşturmanın, haklı gururunu taşımaktayız” şeklinde konuştu.

Akay, şirketin geçmişten günümüze kadar aldığı yolu da özetleyerek şöyle konuştu. “Görev aldığımız tarihten önce yaşanan tutuklama ve gözaltılar nedeniyle büyük bir yönetim boşluğu yaşayan Şirket ve Kooperatif’in idaresi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından, 27 Aralık 2010 tarihinde Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi’ne görevlendirildik. Ve hemen ardından yönetimsiz kalan Kayseri Şeker Fabrikası’nın mevcut Denetim Kurulu Üyelerine çağrıda bulunarak, yönetimsiz kalan fabrikaya yönetim kurulu seçimi yapılması için genel kurul yapılması önerisinde bulunduk. Yapılan Genel Kurul sonrasında, Kayseri Şeker Fabrikası’na yeni yönetim Kurulu olarak seçildik. Görev aldığımız günlerde, kasasında 210 TL’si olan ve buna ek olarak birçok bankadan icra
kararı çıkmış bir fabrikaya sahip çıkılması ise emin olun çok önemli bir sorumluluktur. Yıllarca Devletin birçok kurumu ile diyalog yollarını kapamış, üst birlikleri ile kavgaya tutuşmuş, sektördeki emsal meslektaşları ile guruplaşmış bir yapının tekrar rayına girmesi, emin olun kolay bir iş değildi. Her şeyden önce şirketin kısa ve uzun vadeli borçlarını ödeyebilmesi, birçoğunun yeniden yapılandırılabilmesi ve ceza olarak karşımıza çıkan birçok vergi ve sigorta primlerinin karşılanabilmesi için bankalarla masaya oturduk. İş Bankası, Garanti Bankası, Halkbank ve Şekerbank yetkilileri ile yapılan görüşmeler neticesinde şirketin 650 milyon liralık borcu için 450 milyon Liralık kredi sözleşmesi imzaladık. Bu kredi sözleşmesinin ardından kısa vadeli banka borçlarının tamamına yakını ödenirken, diğer kısa vadeli borçlarımız ise yeniden yapılandırıldı. Şirketin geçmiş dönem sigorta ve vergi cezaları da yeniden yapılandırılarak, ceza faizlerinde büyük bir indirimler sağlandı. Şirketimize ait 32 milyon liralık vergi cezasının, Torba Yasası aracılığı ile 10 milyon liraya indirilerek, yeniden yapılandırılması sağlanmış, geçmiş dönemden gelen 27 milyon liralık vergi ve SSK pirim borçları ise yine bu yasa kapsamında yapılandırılarak, faiz yükünden kurtarılması sağlanmıştır”

Başkan Akay, yaşanan olumlu gelişmeler ve yakalanan başarıdan dolayı asla rehavete kapılmadıklarını da belirterek şöyle devam etti. “Kullandığımız kredilerden ve dolayısıyla borçlarımızı ödeyebilme gücünden dolayı asla rehavete kapılmadık ve asla rahatlama hissetmedik, zira bu şirketin aşacağı daha çok büyük engelleri var. Aslında bu şirketin istikrarlı bir yönetim ve tasarruf ilkesine riayetle, aşamayacağı hiçbir engel yok. Ve yakalamaya çalıştığımız kurumsal anlayış ve çiftçi odaklı yatırımlar ile bu şirketin kar etmemesi için hiçbir gerekçe yok”

Akay, şirketin tarihinde ilk kez önemli oranda kar elde ettiğini de belirterek, “Yokoluşun eşiğinden dönen Kayseri Şeker Fabrikası, bizden bir önceki bilânço dönemini 35 milyon TL zararla kapatmasına, geçtiğimiz yıl yaşanan tüm olumsuz şartlara ve yatırım adı altında açılan ve sürekli zarar eden bir takım şirketlere rağmen; Bugüne kadar hiçbir dönemde olmayan bir başarı elde etmiş ve bankalara ödenen faizler, devlet kuruluşlarına ödenen geçmiş döneme ait vergiler ile sigorta cezaları düşüldükten sonra tam; 71 milyon 600 bin lira net kar elde etmiştir. Bu kâr Kayseri Şeker Fabrikası tarihinde bir ilktir. Daha önce hiç böyle bir karlılık yaşanmamıştır. Eğer bahsedilen tüm bu olumsuzluklar bugün bize miras kalmasaydı bu tutar, tam olarak 156 milyon Türk Lirası olacaktı. İşte Yönetimimiz; sizlerin inancı, güveni, desteği, çalışanlarımızın özverili gayretleri ve Allah’ın lütfu ile bu başarıyı sağlamıştır. İşte dünden bugüne özetle anlatmaya çalıştığım tüm bu çalışmaların temelinde çiftçimize ve kendimize verdiğimiz söz yatmaktadır. İlk zaman ayakta tutmaya çalıştığımız bu fabrikayı bugün, zirveye çıkartmak için verdiğimiz mücadelede, bizlere inandığınız ve desteklediğiniz için hepinize sonsuz teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Yapılan bu konuşmanın ardından gündemde bulunan maddelerin görüşmesine başlandı. Gündemde bulunan, “Şirketin 01.05.2011 – 30.04.2012 bilânço dönemini kapsayan 2011 faaliyet yılına ait bilânço, kar ve zarar hesapları ile 01.05.2012 – 30.04.2013 bilânço dönemi iş programı ve Yönetim Kurulu Faaliyet raporlarının okunması, ardından 2011 yılı bilânço, kar ve zarar hesapları tasdikinin oylanması, ardından Şirket 01.05.2012 – 30.04.2012 bilânço dönemi iş programı tasdikinin oylanması, Yönetim ve Denetim Kurulu Üyelerinin ibrası, Yönetim ve Denetim Kurulu Üyelerine verilecek ücretlerin tespiti, 2011 yılı faaliyet karı hakkında karar alınması, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müfettişi’nin şirket denetimi sonucu hazırladığı 05.07.2011 tarih ve 2011/12 sayılı raporun görüşülüp, raporda belirtilen hususların karara bağlanması ile şirket aktifinde kayıtlı İncesu Gebe Düve ve Süt Üretim Tesislerindeki gayrimenkul ve canlı hayvanların, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 19. ve 20. maddelerine göre kısmi bölünerek, Pandoğa A.Ş.’ye ayni sermaye olarak konulması konuları görüşülerek, oy birliği ile karara bağlandı.

Gündem maddeleri arasında bulunan Denetim Kurulu Üyelerinin seçimi konusunda ise Denetim Kurulu yeni Üyeliklerine; Fırat Kars, İbrahim Mollamehmetoğlu ve Niğmetullah Sevim seçildiler.

Toplantının sonunda yeniden söz alan Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Fabrikası’nın yakın bir zaman önce dizlerinin üzerine çökmüş bir vaziyette olduğunu belirterek, “Kayseri Şeker Fabrikası sektörün önde gelen kuruluşlarından bir tanesidir. Biz Kayseri Şeker Fabrikası’nı dizlerinin üzerine çökmüş durumda ve adeta idamı bekleyen mahkûmlar gibi bulduk. Ama şu anda çok şükür ki bu şirketi, tekrar ayaklarının üzerine kalkmış ve dimdik bir duruma ulaştırmayı başarmış bulunmaktayız. Burada görev aldığımız sürece bu görevin hakkını vererek, bize verilen emanete sahip çıkacağız. Bu konuda herkesten destek bekliyoruz. Çiftçilerimizden, çalışanlarımıza, ortaklarımızdan üst birliklerimize kadar tüm kesimlerin desteği ile daha güçlü oluruz. Bildiğiniz üzere Kayseri Şeker Fabrikası yakın bir geçmişte kötü bir örnek olarak gösteriliyordu. Özellikle özelleştirme idaresi geçmiş dönemde devlete ait bazı şeker fabrikalarını özelleştirme kararı aldı. Fakat özelleştirme idaresinin, yaşanan olaylardan dolayı birtakım tereddütleri oldu ve tam anlamıyla özelleştirme de gerçekleştirilemedi. Ama bugün itibariyle söylemeliyim ki, Kayseri Şeker Fabrikası artık kötü örnek olmaktan çıkmış ve iyi bir örnek halini almıştır. Bu gelişme sektörün gelişimine ışık tutacağı gibi, özelleştirmede de tereddütleri artık ortadan kaldıracaktır kanaatindeyiz. İşte bu gelişmede, bize inanan ve destek veren herkesin büyük katkısı vardır. Ve biz artık inanıyoruz ki; artık özelleştirmede tüm şeker fabrikaları pancar çiftçilerine ve dolayısıyla pancar kooperatiflerine teslim edilecektir. Buna olan inancımız tamdır. Kayseri Şeker’in bu yükselişinin, sektörümüzün geleceğine de katkı sağlayacağından şüphemiz yoktur” şeklinde konuştu.

Yapılan bu konuşmanın ardından, Kayseri Şeker Fabrikası’nın 57. Olağan Genel Kurul Toplantısı sona erdi.

Bir yanıt yazın