Kayseri sanayisi 2014 durum raporu (Köşe yazısı 26.12.2014 Kayseri Star Haber)

DAVUT GÜLEÇ
GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ
davutgulec@hotmail.com

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kayseri Sanayisi 2014 durum raporu açıklandı. Bu raporu yorum yapmadan sizlere aktarıyorum.
1.SANAYİ YAPISI
İlde sanayileşme Kayseri Tayyare Fabrikası ve Bunyan Halı İpliği Fabrikası, Sümerbank Kayseri Bez Fabrikasının faaliyete geçirilmesiyle başlamıştır.
İstanbul Sanayi Odasının tarafından yapılan Türkiye’nin ilk 1000 firması sıralamasında, Kayseri firmalarından 14’u ilk 500, 20’si ise ikinci 500 firma listesinde yer almaktadır.
Kalkınma Bakanlığı’nın “İllerin ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması”na göre 17. sırada yer almaktadır. Ekonomi Bakanlığı’nın “İl Dış Ticaret Raporu”na göre, nitelikli sıçrama kabiliyeti sıralamasında 10. sırada yer almaktadır. Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu’nun “İller Arası Rekabetçilik Endeksi” sıralamasında 12. sırada, “Markalaşma Becerisi ve Yenilikçilik Alt Endeksi” sıralamasında ise 4. sırada yer almaktadır.
2.TİCARET YAPISI
İlde, Kayseri Ticaret Odası, Bunyan Ticaret Odası, Yahyalı Ticaret Odası ve Develi Ticaret Odası olmak üzere 4 Ticaret Odası bulunmaktadır. Ticaret Odalarına kayıtlı toplam 16.494 adet ticari kuruluş faaliyet göstermektedir. Bu ticari kuruluşların 1.666’sı anonim şirket, 8877’si limited şirket ve 5.951 ‘i ise diğer şirket ve şahıslardır. Kayseri Ticaret Borsasının faal 857 üyesi bulunmaktadır. İlde toplam faal 1.156 kooperatif bulunmaktadır.. İlde 1 Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve 42 mesleki oda bulunmaktadır.
3. SANAYİ SİCİL KAYITLARINA GÖRE İL SANAYİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
a.Türkiye Sanayisi ve Kayseri İli Sanayisi : Kayıtlara göre sanayi işletmelerinin, başta İstanbul(%31) olmak üzere, Bursa(%8), Ankara(%7), İzmir(%5), Konya(%4), Gaziantep(%3), Denizli(%3), Kocaeli(%2), Adana(%2), Tekirdağ(%2), Kayseri(%2 ), Mersin(%2) olmak üzere; toplam % 71’i on iki ilimizdedir.
Bölgelere göre bir değerlendirme yapıldığında; sanayi işletmelerinin %48’i Marmara Bölgesinde, %17’si İç Anadolu Bölgesinde, %14’ü Ege Bölgesinde, %8’i Akdeniz Bölgesinde, %6’sı Karadeniz Bölgesinde, %5’i Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, % 2’si Doğu Anadolu Bölgesindedir.
Kayseri ilinde sanayi siciline kayıtlı sanayi işletmesi sayısı 1.160’dır. Toplam sanayi işletmesi içerisinde %2’lik bir oran ile sanayisi gelişmiş on birinci ildir.
İç Anadolu Bölgesi’ndeki illerin sanayi bakımından değerlendirmesi yapıldığında, %45 ile Ankara ilk sırada yer almaktadır. Ankara ilini takip eden iller sırasıyla; Konya(%24), Kayseri(%10), Eskişehir(%5), Sivas(%3), Karaman(%2), Kırıkkale(%2), Aksaray(%2), Nevşehir(%2), Yozgat(%2), Niğde(%1), Çankırı(%1) ve Kırşehir(%1) olarak görülmektedir.
b.Kayseri İlinde Sanayi İşletmelerinin Sektörel Dağılımı;Kayseri ilinde bulunan sanayi işletmelerinin sektörel dağılımına bakıldığında;
%15 Mobilya imalatı, başka yerde sınıflandırılmamış diğer imalatlar,
% 14 Fabrikasyon metal ürünleri imalatı(makine ve teçhizatlar),
% 11 Gıda ürünleri ve içecek imalatı, % 8 Tekstil ürünleri imalatı,
% 7 Başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı,
% 6 Plastik ve kauçuk ürünleri imalatı,
% 5 Elektrikli teçhizat imalatı,
%5 Metalik olmayan diğer mineral ürünlerin imalatı,
% 4 Ana metal sanayi,
% 4 Diğer madencilik ve taşocakçılığı,
% 3 Kimyasal madde ve ürünleri imalatı,
% 3 Ağaç ve mantar ürünleri imalatı(mobilya hariç),
% 3 Metal cevherler madenciliği,
% 2 Giyim eşyası imalatı; kürkün işlenmesi ve boyanması, % 2 Motorlu kara taşıtı, römork ve yarı römork imalatı, % 2 Diğer imalatlar,
% 2 Kağıt hamuru, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı,
% 1 Tıbbi aletler; hassas ve optik aletler ile saat imalatı,
%1 Başka yerde sınıflandırılmamış elektrikli makine ve cihazların imalatı,
% 2 Diğer (derinin tabaklanması ve işlenmesi; bavul el çantası saraçlık, koşum takımı ve ayakkabı imalatı, radyo, televizyon, haberleşme ve teçhizatı ve cihazları imalatı, kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri ve nükleer yakıt imalatı, diğer ulaşım araçlarının imalatı)
c.Çalışan sayısı ve Ar-Ge: Sanayi sicil kayıtlarına göre Kayseri ilinde kayıtlı işletmelerde çalışan personel sayısı 55.053’tür. Ar-Ge birimi bulunan 11sanayi işletmesinde, 68 personel çalışmaktadır. Kalite kontrol birimi bulunan 25 sanayi işletmesinde, 273 personel çalışmaktadır.
d.Genel Değerlendirme: Kayseri ilinde sanayi sektöründe çalışanların, %44’ü mobilya imalatı, %12’si tekstil ürünleri imalatı sektöründe istihdam edilmektedir. İstihdamın %84’ü işçi, %2’si mühendistir. Kayseri ilinde bulunan sanayi işletmelerinin %40’ı mikro ölçekli, %44’ü küçük ölçekli, %13’ü orta ölçekli, %3’ü büyük ölçekli işletmelerdir.
Personel Sayısına Göre Büyük İşletmeler:
-Boytaş Mobilya Sanayi ve Ticaret A.Ş
-Merkez Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş
-Orta Anadolu Ticaret ve Sanayi İşletmesi Türk A.Ş
-Ceha Büro Mobilyaları Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti
-Hes Hacılar Elektrik Sanayi ve Ticaret A.Ş
4. ÖNE ÇIKAN YATIRIM ALANLARI
Potansiyeli Değerlendirmeye Yönelik Yatırımlar
•Gıda sanayi; yüksek katma değerli gıda ürünleri üretimi,
•Sağlık sektörüne yönelik imalat sanayi; tıbbi cihaz ve ekipmanların ve sağlık sektöründe kullanılan ürün ve sarf malzemelerin imalatı,
•Savunma sanayi; savunma sanayinde kullanılan ürün ve ekipmanların imalatı,
•Enerji sektörüne yönelik imalat sanayi; enerji üretimi, depolanması, transferi ve tüketimi kapsamında kullanılan ürün ve ekipmanların imalatı,
•Makine imalat sanayi; yeni ve yenilikçi makinaların imalatı ile stratejik sektörlerde makine imalatı,
•Tarım ve hayvancılığa dayalı sanayi.
Talebi Karşılamaya Yönelik Yatırımlar
•Madencilik ve yapı malzemeleri imalatı,
•Metal ürünleri ve makine/teçhizat imalatı,
•Mobilya imalatı,
•Gıda ürünleri ve içecek imalatı.
5.DIŞ TİCARET
İlin Dış Ticarete Konu Olan Sektörleri
Kayseri ilinde; tekstil ürünleri imalatı, başka yerde sınıflandırılmamış ev aletleri ve metal eşya imalatı, mobilya imalatı, çelik kapı ve makine imalatı dış ticarette öncülük eden sektörler olarak göze çarpmaktadır. Mobilya imalat sektöründe; mobilya, sandalye, tabure, mutfak dolabı vb. ürünler üretilmektedir. Tekstil ürünleri imalatı sektöründe; doğal ve sentetik elyafın hazırlanması ve eğrilmesi, giyim eşyası dışındaki hazır tekstil ürünleri ve halı/kilim ile pamuklu dokumalar üretilmektedir.
İlin Dış Ticarete Konu Olabilecek Potansiyeli
Ekonomi Bakanlığı tarafından hazırlanan İl Dış Ticaret Raporu’na göre, illerin mevcut sanayi yapısı ile daha nitelikli ürünleri ihraç edebilme kapasitesini gösteren, Nitelikli Sıçrama Kabiliyeti sıralamasında Kayseri 10. sırada yer almaktadır.
Gelişme potansiyeli olan sektörler; vantilatörler, aspiratörler, demir/çelikten inşaat aksamı, prefabrik yapılar ve buhar üreten kazanlar olarak değerlendirilmektedir.
Ortaya çıkma potansiyeli olan sektörler; demir yolu, tramvay hatlarına ait tertibat ve taşıtların aksam-parçaları, sentetik ve suni liflerden atkı iplik, pelüş ve kadifeler, benzinli ve dizel motorlar için aksam ve parçalar olarak görülmektedir.
İllerin, gelişmiş ülkelerin ihracat sepetlerinde yer alan ürünleri ihraç edebildiklerini gösteren, Sofistikasyon sıralamasında Kayseri 12. sırada yer almaktadır.
6. KAYSERİ İLİNDEKİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ VE KÜÇÜK SANAYİ SİTELERİ İLE İLGİLİ ÖZET BİLGİLER
a.Organize Sanayi Bölgeleri
Kayseri İli Normal İller kapsamında olması nedeniyle, OSB’lerin yapımı için kullandırılan kredinin faiz oranı yıllık %2’dir. Kredinin vadesi; kredinin kullandırıldığı tarihten itibaren 3 yılı ödemesiz olmak üzere, toplam 13 yıldır.
Kayseri ilinde 3 adet sicil almış OSB bulunmakta olup, doluluk oranı %58’dir. Buna göre en az 10 kişilik istihdam sağlanması ve üretime geçilmesi halinde tahsisi yapılmamış parsellerin;
-Kayseri Melikgazi ilçesinde Kayseri OSB’de %70 indirimli, -Kayseri İncesu OSB’de %70 indirimli
-Kayseri Melikgazi ilçesinde Kayseri Mimarsinan OSB’de %70 indirimli olarak yatırımcılara bedelsiz parsel tahsisi yapılabilecektir.
Tamamlanan Organize Sanayi Bölgeleri
Kayseri Organize Sanayi Bölgesi:
•2.200 hektar büyüklüğünde olup, 600 hektarlık alan kredilendirilmiştir.
•1990 yılında tamamlanmıştır.
•Bölgedeki 1.235 adet sanayi parselinin 1.117 adedi tahsis edilmiştir. Tahsis edilen parsellerin; 895 adedi üretim, 45 adedi inşaat, 177 adedi proje aşamasındadır. 118 adet parsel tahsis edilmemiştir.
•Üretime geçen parsellerde yaklaşık 41.810 kişi istihdam edilmektedir.
•Ağırlıklı sektör grubu; orman ürünleri, demir-çelik ve dokuma-giyim sanayidir.
•Atıksu arıtma tesisi kapasitesi 40.000 m /gün dür.
b. Sanayi Siteleri
Kayseri ili Normal İller kapsamında olması nedeniyle, sanayi sitelerinin yapımı için kullandırılan kredilerin faiz oranı yıllık %2’dir. Kredinin vadesi; kredinin kullandırıldığı tarihten itibaren 2 yılı ödemesiz olmak üzere, toplam 13 yıldır.Sanayi siteleri, merkez, Develi, ağaç işleri, Tomarza, Pınarbaşı’nda toplam 1591 işyerinden oluşmaktadır. 92 işyeri boştur.
7. SANAYİ SEKTÖRÜNE YÖNELİK GÜNCEL SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
•Maden analiz laboratuvarlarının kurulması, maden sondaj çalışmalarının yapılması, maden işleme tesislerine ait fizibilite çalışmalarının yapılması gerekmektedir. Ayrıca, çıkarılan madenlerin zenginleştirilmesi ve işlenmesi ile ilgili işletmelerin desteklenmesi, doğal taş-mermer çıkarma ve işleme tesislerinin modernizasyonunun desteklenmesi gerekmektedir.
•Yenilikçi ve katma değeri yüksek ürünlerin üretilebilmesini sağlamak amacıyla, mevcut tesislerin modernize edilmesi ve çalışma şartlarının uluslararası standartlara yaklaştırılması sağlanmalıdır.
•İldeki işletmelerin kurumsallaşma konusunda bilinçlendirilmesi ve desteklenmesi gerekmektedir.
•Nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak üzere, mesleki ve teknik eğitim kalitesi yükseltilmeli; yüksekokul bölümü ve teknik liseler açılmalıdır.
•SGK Primleri ve ücretler üzerinden alınan vergilerin düşürülmesi gerekmektedir.
• Kaçak enerji kullanımı ile mücadele edebilmek amacıyla yeni stratejiler geliştirilmelidir.
•Nano teknolojiye yönelik eğitim ve Ar-Ge çalışmalarına destek ve teşvik sağlanmalıdır.
•Savunma sanayi ile ilgili yatırımların yapılması ve işletmelere uluslararası ticaret yapabilmeleri için gereken sertifikaların alınmasında yol gösterici danışmanlık hizmetinin verilmesi sağlanmalıdır.
•Bilişim sistemlerinin faydaları ve işletmelere uygulanması konusunda işletmelerin bilinçlendirilmesi amacıyla eğitim verilmeli; teşvik ve destekler yaygınlaştırılmalıdır.
8.BÖLGESEL KALKINMA AJANSLARI TARAFINDAN İL İÇİN BELİRLENEN VİZYON, MİSYON VE STRATEJİLER
Orta Anadolu Kalkınma Ajansı
Vizyon: Türkiye’nin merkezinde, çok boyutlu, planlı ve orantılı olarak kalkınan dinamik ve güçlü bir Orta Anadolu.
Temel Amaçlar:
•Rekabet edebilirliğin artırılması,
•İnsan kaynaklarının geliştirilmesi,
•Yatırım altyapısının iyileştirilmesi
•Kentsel altyapının iyileştirilmesi.
9.BİLİM VE TEKNOLOJİ ALANINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇALIŞMALAR
1.Yapılmış Olan İşler
Erciyes Üniversitesi TGB –Tekno Girişim Sermayesi Desteği. SAN-TEZ projesi kapsamında Erciyes Üniversitesine ait (7), Melikşah Üniversitesine ait (1) proje olmak üzere toplam 8 proje tamamlanmıştır.
2.Devam Eden İşler
SAN-TEZ projesi kapsamında Erciyes Üniversitesine ait (5), Melikşah Üniversitesine ait (3) proje olmak üzere toplam 8 proje için destek çalışmaları sürdürülmektedir.

Bir yanıt yazın