Kayseri Kent Konseyi’nde anlamlı panel “AÇLIK TEHLİKESİNİN FARKINDA MISINIZ?”

Kayseri Kent Konseyi tarafından “Tarım Arazilerinin Hızla Yok Edilişi Açlık ve Geleceğe Bakış” paneli düzenlendi.

Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen panele Kent Konseyi Başkanı Hakan Mahiroğlu, mimarlar, şehir plancıları ve mühendisler ve davetliler katıldı.

Panelin açılış konuşmasını Kent Konseyi Başkanı Hakan Mahiroğlu yaptı. Konuşmasında dünya nüfusunun hızla çoğaldığına vurgu yapan Mahiroğlu, bu artış nedeniyle doğal kaynakların ve tarım arazilerinin yok olduğunu söyledi. Bu konuda farkındalık yaratmak amacında olduklarının söyleyen Mahiroğlu, Isparta’dan gelen panelistlere teşekkür etti.

Ardından Mimar Aysel Say tarafından projenin amaçları hakkında bilgiler verildi. Dünyayı bekleyen en büyük tehlikelerden birinin tarım arazilerinin yok olması olduğunu söyleyen Say, “Tarım arazilerinin yok olması gıda kıtlığına neden olur. Bu da milyonlarca insanın aç kalması anlamına geliyor. Tehlikenin farkında mısınız? Nüfus artışı ile gıda ihtiyacının nasıl artacağına dikkatlerinizi çekmek isteriz. Tarım arazileri iskana açıldıkça nüfus süratle açlığa doğru gider. TUİK verilerine göre 1900’lerde 7-8 milyon olan nüfus 2000’lerde 70 milyona çıkmış. 100 senede 10 kat artış göstermiş. Nüfus böyle artmaya devam ederse 2100’de 700 milyon 2200’de 7 milyar olacağını tahmin ediyoruz. Bu kadar insan ne yiyip ne içecek? Milyonlarca insan aç kalacak. Bu açlık 3.dünya harbinin sebebi olacaktır. Ovalarımızı torunlarımıza terk etmek zorundayız. Ovalarda zirai tarım arazilerinde iskâna izin verilmemeli iskân dağlara doğru yayılmalıdır” dedi.

Daha sonra Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Duygu Çukur Gökçe, kent yapılaşmasında dikkat edilecek hususlar hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

Kayseri Jeoloji Mühendisleri İl Temsilcisi Adnan Evsen ise imar planında jeolojik faktörlerin etkilerini anlatan bir sunum gerçekleştirdi.

Panelin son konuşmacısı Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Araştırma Görevlisi Erkan Karacabey oldu. Karacabey de dünyadaki açlık ve yoksulluk sınırı hakkında veriler sundu.

Bir yanıt yazın