Kayseri, Fahri Konsolosluklarla Dünyaya Açılıyor

zKayseri’nin ekonomik alanda gösterdiği başarı kentte bir kaç yıl içinde 14 ülkenin fahri konsolosluk ofisi açmasına neden oldu.

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, yaptığı açıklamada, fahri konsoloslukların Kayseri’nin dünyaya açılan kapısı olduğunu söyledi.

Türkiye ve Kayseri’nin son yıllarda ekonomik alanda gösterdiği başarının gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin dikkatini çektiğini ve bunun sonucu olarak da ekonomide Türkiye’nin lokomotif şehirlerinden birisi olan Kayseri’de birçok ülkenin fahri konsolosluk açma ihtiyacı hissettiklerini ifade eden Boydak, “Fahri konsoloslukların açılması hem Türkiye’nin hem de Kayseri’nin ekonomik ve ticari anlamda gelişmesinin göstergesi. Fahri konsolosluklar sayesinde ülkeler arasındaki hem ticari hem de kültürel ilişkiler gelişiyor. Dostluklar pekişiyor. Birbirini hiç tanımayan ve ticari ilişkisi olmayan ülkeler fahri konsolosluk sayesinde iletişim kurabiliyor” şeklinde konuştu.

Afrika ülkelerinin fahri konsolosluklarını önemsiyoruz

Kayseri’de dünyanın en gelişmiş ülkelerinin fahri konsoloslukları olduğu gibi gelişmekte olan Afrika ülkelerinin de fahri konsoloslukları bulunduğuna dikkati çeken Boydak, şunları kaydetti:

“Özellikle Afrika ülkelerinin fahri konsolosluklarını önemsiyoruz. Çünkü Afrika gelişmeye açık bir bölge. Dünya ekonomisi de gelişmiş ekonomilerle değil gelişecek ve gelişmekte olan ülke ekonomileriyle büyüyor. Afrika ülkeleriyle şimdi ilişkilerimizi geliştirebilirsek gelecekte karlı çıkan biz oluruz. Çünkü küçük ekonomiyle ilişki kurmak, ticari birliktelikler oluşturmak gelişmiş ülkelere göre çok daha kolay. Afrika ülkeleri son yıllarda gösterdikleri ekonomik ve ticari atılımlarla dikkati çekiyor. İlerleyen yıllarda bu ülkeler illa ki gelişecek. Eğer şimdiden alt yapı oluşturmazsak gelecek te çok daha zorlanabiliriz. Önümüzdeki yıllar dünyada Afrika merkezli bir yapı oluşturacağını gösteriyor. Biz açılan fahri konsolosluklar ve iş gezileriyle şimdiden hazırlığımızı yapmış oluyoruz. Afrika’da çok ciddi anlamda yeraltı ve yer üstü zenginlikleri var. Bunlar değerlendirilmeyi bekliyor.” 

Şu an Kayseri’de 14 ülkenin fahri konsolosluk ofisi olduğunu ama bunu yeterli görmediklerini belirten Boydak, önümüzdeki dönemlerde bu sayının 30-40’a çıkmasını arzuladıklarını ve bu konudaki girişimlerin devam edeceğini vurguladı.

Ülkelerin, her ile fahri konsolosluk vermediğini, konsolosluk ofisi açılan il sayısının 5-6 ile sınırlı olduğunu ifade eden Boydak, Kayseri’nin de bu illerin arasında yer almasından dolayı büyük bir mutluluk duyduklarını söyledi. 

Ürünler yurt dışına daha kolay pazarlanabilecek

Kayseri Ticaret Odası Başkanı (Kto) Mahmut Hiçyılmaz da Türkiye’nin her geçen gün geliştiğini, bu gelişimi gören ülkelerin Türkiye’nin lokomotif şehirleriyle ilişkilerini artırarak, ülkeler arası iş birliğini geliştirmek istediklerini vurguladı. 

Bu kapsamda da fahri konsolosluk sayısının arttığını belirten Hiçyılmaz, “Fahri konsolosluklar Kayseri’ye çok şey kazandıracak. Ankara üzerinden temas yerine direkt fahri konsolosluklar kanalıyla bu ülkelerle Kayserili işadamları temasa geçebilecek. Ayrıca Kayseri’de üretilen ürünler yurt dışı pazarına çok daha kolay çıkabilecek. İş ortaklıkları çok daha rahat yapılacak” diye konuştu.

Genç Sanayici ve İşadamları Derneği (GESİAD) Başkanı Hamdi Kınaş da Kayseri’nin kentte açılan 14 fahri konsoloslukla bir dünya şehri olduğunu gösterdiğini dile getirdi. 

Kayseri’nin ticareti, sanayisi, eğitimi, sağlığıyla ülkenin önde giden şehirlerinden birisi olduğunu kaydeden Kınaş, “Fahri konsolosluk sayısının da her geçen gün artması ülkemizin sanayisine, ticaretine kültürüne çok büyük katkıları olacağını düşünüyorum. Bu sayı 14’le kalmayacak arkasının geleceğini düşünüyorum. Her bir fahri konsolosluk o ülkelerle ekonomik iş birliğini artırmamızda öncülük edecektir” dedi.

Bir yanıt yazın