Kansızlık tedavisi için ilaç kullanmak yeterli değil

Kayseri Özel Tekden Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Solak, kansızlık tedavisinde sayım yaptırıp ilaç kullanmanın yeterli olmayacağını söyledi.
Kansızlık hastalığını, kanın içindeki alyuvarların normalden daha düşük olması biçiminde tanımlayan Kayseri Özel Tekden Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Solak, hastalığın tamamen tedavi edilmesi için, altta yatan nedenlerin bulunması gerektiğini ifade etti. Kansızlık sorununun bir tanı değil, bir bulgu olduğunu belirten Uzm. Dr. Mehmet Solak, tedavi sürecinde kan sayımı yaptırıp ilaç kullanmanın çözüm olmayacağına dikkat çekti. Kan sayımından sonra mutlaka bir dahiliye doktoruna gitmek gerektiğini kaydeden Uzm. Dr. Mehmet Solak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kansızlığın altında yatan neden bulunmadıkça kesin çözüm olmuyor. Türkiye’deki birçok kadın hasta bu nedenle, hastanelere gidiyor, kan ilaçlarını kullanıyor ama altta yatan belirlenmediği için çözüme ulaşılamıyor. Bu ilaçlar sindirim sistemine dokunan ilaçlar, kilo aldırıyor ve iştah açıyor. Hastalar da bir süre sonra ilaçlardan sıkılıyor ve kullanmamaya başlıyor. Bu nedenle kansızlık saptandığında dahiliyeye gitmek gerekiyor ve alttaki sebebin bulunması gerekiyor. Alttaki sebep bulunursa sorun hallediliyor ama yüzeydeki kansızlıkla uğraşılırsa kişi tekrar tekrar kan ilaçları kullanıyor ama tedavide bir sonuca ulaşılamıyor.”
KADINLARDA DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR
Kansızlığın kadınlarda yüzde 40, erkeklerde ise yüzde 10 ile 20 arasında görüldüğünü söyleyen Uzm. Dr. Mehmet Solak, “Kadınlarda daha sık görülmesinin nedeni demir azlığına bağlı olarak hemoglobin sentezinin azalması ve bağlı olarak kansızlık ortaya çıkması. Kadınlarda beslenmeden dolayı demir eksikliğinin ortaya çıkmasının yanı sıra erkeklerden farklı olarak görülmesinin sebebi gebelik. Çünkü çocuk annedeki demiri alıyor ve buna bağlı olarak annede kansızlık ortaya çıkıyor. O nedenle gebelerde demir eksikliği ile çok sık karşılaşıyoruz ve bunun için ilaç tedavisi uyguluyoruz. Bunun yanı sıra kadınlarda hormonal sorunlar, uterus ve jinekolojik hastalıklar da demir azlığına ve dolayısıyla kansızlığa neden oluyor.” diye konuştu.
KAN SAYIMINDAN SONRA DAHİLİYEYE GÖRÜNMEK ÖNEMLİ
Uzm. Dr. Mehmet Solak, üşüme, halsizlik, iştah azlığı, sürekli uyuma isteği, ciltte, dudaklarda solgunluk, baş dönmeleri, kulak çınlamaları, tırnaklarda kırılma sorunu yaşayanlara, kan sayımı yaptırmaları ve sonuçların düşük çıkması halinde dahiliye doktoruna gitmelerini önerdi.

Bir yanıt yazın