Kadınlarımızı iş hayatını katmazsak kalkınma hızımızı devam ettiremeyebiliriz

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, kadın ve kızların insan haklarının geliştirilmesine yönelik projelere destek verdiklerini söyledi. Sabancı, “Önümüzdeki dönem görülüyor ki kadınlarımızı ve kızlarımızı iş hayatına katmasak ülkenin kalkınma hız aynı şekilde devam ettiremeyebiliriz” dedi.

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Teknosa’nın “Kadın için Teknoloji” eğitiminde kurs görenler 45 kadın için düzenlenen sertifika törenine katıldı.  Sabancı burada yaptığı konuşmada, sadece bina yapmak sadece kalıcı eserler yapmak sosyal değişimi ve gelişimi desteklemek için yeterli olmadığını gördüklerini söyledi. Sabancı, “Bizim gibi büyük vakıfların biraz daha sosyal değişimi olacak yeni programlar yapabileceğini gördük. 2005 yılından itibaren yeni strateji içinde böyle çalışma yapıyoruz. Kadın ve kız çocukların programı ve kadın ve kız çocuklarının insan haklarının geliştirilmesi böyle bir çalışmanın  ürünü. Çok ortaklı bir program. Birlemiş Milletler, yerel yönetimler, bakanlıklar var. Zaten bu tip toplumsal olaylar beraber yapılırsa başarılı olur. Beraber yaparsak hedefe ulaşırız” dedi.

 11 tane şehirde sivil toplum örgütlerinin projelerine hibe verileceğini kaydeden Sabancı, program başlangıcını Kayseri’den başlattıklarını söyleri. Sabancı, “ Önümüzdeki 3 yıl içinde gidilecek ve birlikte çalışılacak. O şehirlerdeki sivil toplum örgütlerindeki projelerini hibe veriyoruz. Vakıftaki arkadaşlarımız destek oluyor ve yön gösteriyor, proje yapmayı öğretiyor. Başarılı olmalarını sağlıyoruz. Programının başlangıcını Kayseri’den başlıyoruz. 2 proje ile Sabancı Vakfı olarak destekliyoruz” diye konuştu.

Projenin biri meslek sahibi olmayan kadınlara  yönelik olduğunu ifade eden  Sabancı şunları kaydetti:

“Bunlardan bir tanesi Kadın İşbirliği Geliştirme Derneği’nin bir projesi. Kayseri’de 18-35 yaş arasında meslek sahibi olmayan kadınlara meslek edindirmek ve iş gücünü katmak ile ilgili bir proje. Bir doktor hanım projenin başında. Kayseri’de aile bağlarının kuvvetli olduğu bir şehir. Projenin başındakı doktor hanım Anne ve abalarımızı yaşlı evlerine göndermeyiz kendimizi bakarız diyor. Meslek sahibi olmayan 25 kadından evlerinde bakım isteyen hanımlar için yetiştiriyoruz. Eğitiyoruz ve  Alzheimer hastalarına bakabilecek yetkinliklere ulaşıyorlar. Bu bir başlangıç 25 kandımızı 250 kadın olsun. İnşallah yaşlılarımıza daha iyi bakılsın”

KAYSE’DE GELİN ÇOCUK PROJESİ

Sabancı Vakfı’nın hibe verdiği ikinci projenin ise Çocuk Gelin projesi olduğunu ifade eden Sabancı, çocuk gelinler konusunda çarpıcı rakamlar var olduğunu söyledi. Sabancı, “Bugün Türkiyemiz de 3 kadından biri 18 yaşından önce evleniyor. Çocuk yaşta evleniyorlar. Okumak eğitim hakkı bir kız çocuğunun en önemli insan hakkı. 18 yaşına kadar okumak en önemli insan hakkı. Bunu sağlamalıyız. Ondan sonra karar vermeliyiz. Artık dünya değişti. ErkeTEKNOSA SABANCI (1) [640x480] TEKNOSA SABANCI (2) [640x480]n evlilik ve erken doğumda anne ve çocukta hasar görüyor. Bütün değişen şartlarda çocuk gelinler projesi böyle bir proje. Bu projenin Kayseri’de uygulanması için çalışacağız” şeklinde konuştu.

Sabancı, bu projelerin başarılı olması halinde model olacağını belirterek, şunları söyledi:

“Kayseri’nin çok güzel yüzü var. Anadolu’nun en başarılı şehri. İş adamları, iş kadın ve girişimcileriyle Kayseri bu tip sosyal konularda tüm Anadolu’ya örnek olabilir. Bu projeler başarılı olursa bu projeler model olur. Kayseri’den diğer illere yayılır. Burada bu başarılı yakalayacağımıza inanıyorum. Ülkemiz başarılı ekonomik kalkınma gösteriyor. Kayseri özellikle başarılı bir kalkınma gösteriyor. Önümüzdeki dönem görülüyor ki kadınlarımızı ve kızlarımızı iş hayatına katmasak bu kalkınma hızlarımızı aynı şekilde devam ettiremeyebiliriz. Hepimize iş düşüyor. Teknoloji ile buluşmak yeni bir dünyaya açılmak demek. Öğrenmenin kendini geliştirmenin yaşı yok. Ölene kadar öğrenebiliriz. Kendimizi geliştirebilirsiniz”

Bir yanıt yazın