Kadına yönelik şiddetle mücadele genelgesi, 500 bin polis ve jandarma personeli bu konuda eğitilecek

Özellikle kadına yönelik şiddetle mücadele için bir genelge yayımlandı. Genelgede, kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda yükümlülüğü bulunan tüm kamu kurum ve kuruluşları ile bu alanda görev alan kamu görevlilerinin sorumluluklarını gecikmeksizin yerine getirmeleri ve bu konuda topyekûn mücadele edilmesi gerekliliğinin önemine vurgu yapıldı.

Valiliklere, Emniyet ve Jandarma birimlerine gönderilen genelgede, “2020-2021 Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı” kapsamında; İçişleri Bakanlığının valiliklerin ve kolluk birimlerinin görev ve sorumluğunda olan konularda mevzuatta verilen görev ve sorumlulukların gecikmeksizin uygulanması, alınan tedbirlerde etkinliğin ve kurumsal kapasitenin artırılması, koordinasyon ve işbirliğinin geliştirilmesi ayrıca toplumsal farkındalığın artırılması istendi.Ayrıca gönderilen genelge ile şiddet mağdurunun yaşam,fiziksel ve ruhsal vücut bütünlüğünün her şart altında korunması gerektiğinin net bir şekilde altı çizildi.

Bakanlığımızın 81 İle gönderdiği genelgede kadına yönelik şiddetle mücadele için atılacak olan adımlar şu şekilde sıralandı:

500 bin kolluk personeli kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda hizmet içi eğitimle desteklenecek. Kadına yönelik şiddet konusu kolluk birimlerinde zorunlu ders olacak. Valiler/kaymakamlar başkanlığında komisyonlar kadına yönelik şiddeti kesintisiz takip edecek. İldeki tüm kamu görevlileri seferber edilecek, şüpheli durumlar kamu görevlileri tarafından şiddet önleme merkezlerine ihbar edilecek. Kadın acil destek (kades) uygulaması yaygınlaştırılacak. Aile içi ve kadına karşı şiddet olayları kayıt formu” şekil ve içerik olarak değiştirilecek.

Uyap/polnet/jabs/şönim ortak portalının kurulumu tamamlanacak. Şiddet failleri için elektronik kelepçe 81 ilde yaygınlaştırılacak. Tek bir işlemle şiddet mağdurlarının bilgilerine 3. Kişilerin erişimi gizlenecek. Sorumluluklarını yerine getirmeyen belediyeler denetlenecek. Jandarma genel komutanlığı ve sahil güvenlik komutanlığı bünyesindeki tüm er/erbaşlar kadına yönelik şiddetin engellenmesi konusunda eğitilecek

Emniyet ve jandarmada sadece kadına şiddet konusunda  uzmanlaşan  birimler kurulacak. Şiddet mağduruna delil, belge aranmaksızın resen koruyucu tedbirler verilecek. Fiziksel şiddet barındırılmasa dahi kadına yönelik şiddet adli olay sayılacak. Şiddet uygulayanın ruhsatlı silahı kolluk tarafından alınacak. Vaka bazlı çalışılacak. Kollukta yürütülen işlemlere ilişkin kontrol çizelgesi hazırlanacak. Şönimlerin personel ve idari kapasiteleri artırılıyor

Cezaevi firarilerine sıkı takip. İşlemleri hızlandırmak için tebligatlar posta ile değil kolluk yapacak. Şiddet uygulayanlara sıkı takip yapılacak.

Bir yanıt yazın