İhracatımızın kilosu 1,57 dolardan 3 doların üstüne çıkması gerekir

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türkiye’nin ihracatta gelinen noktasının hızlı bir şekilde artırılması ve 2023 hedeflerine ulaşması için daha çok çalışılması gerektiğini söyledi. Bakan Zeybekçi, Türkiye’nin ihracatta teknolojik ürün miktarını artırmak zorunda olduğunu ifade etti.
Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (AKİB) 2013 Yılı Kayseri İhracatının Yıldızları Ödül Töreni düzenlendi. Törene Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve çok sayıda davetli katıldı. Törenin açılış konuşmasını AKİB Başkanı Ersoy Ulubaş yaptı. Ulubaş, ihracatta önemli mesafeler kat edildiğini belirterek, bu ihracatın artışında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün iş dünyasına verdiği desteğin önemli olduğuna işaret etti. Ulubaş, 12. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın iş dünyasına katkıları olduğunu aktararak, davete katılan iki bakana teşekkür etti ve önemli ihracatçıya önemli katkılarda bulunduğunu ifade etti. Ekonomi Bakanı Zeybekçi’nin sanayi bölgesini gezerek sanayicinin yaşadığı problemleri yakından öğrendiğini anlatan Ulubaş, çözümü noktasında kendisinin söz verdiğini ve bu konuda sorunların aşılmasıyla sanayi şehri olan Kayseri’nin ihracatçı şehir olacağını ifade etti. İhracatçılar Birliği Başkanı Mehmet Büyükekşi, Kayseri ihracat rakamlarının beklenenin çok altında olduğunu ifade ederek, şunları söyledi; “Kayseri’nin ihracatı için gidilecek daha çok yer var. İhracatta öne çıkan ihracat kahramanlarımızı ödüllendirerek bir nebze gönül almayı düşünüyoruz. Türkiye önemli günlere tanıklık ediyor. Bizde ilk olarak Türkiye’de seçilmiş bir cumhurbaşkanı var ve yeni görevinde cumhurbaşkanımıza hayırlı olması temennisinde bulunuyoruz. Bizim 500 milyar dolar hedefimiz var. Yeni hükümetimiz kuruluyor. Ahmet Davutoğlu başbakanımız olmak üzere ve yeni bakanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Ekonomi Bakanlığı bizim her zaman yanımızda en büyük destekçimiz. Ekonomi bakanımız ve ev sahibimiz enerji ve tabii kaynaklar bakanımız bizle birlikte ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz.” Kayseri Valisi Orhan Düzgün, yaptığı konuşmada, sanayi ve ticaret kentinde güzel bir organize yaptığı için AKİB’e teşekkür etti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, törende konuşma yaptı. Kayseri’nin iki önemli programa ev sahipliği yaptığına işaret eden Bakan Taner Yıldız, Türkiye’nin değiştiğini, geliştiğini ve büyüdüğünü ifade etti. Yıldız, “Obez bir büyüme yok. Her şeyi ile büyüyor. Gelişiyor. Enerji sektörü ile ilgili yatırım yapmak isteyen firmalar, lisansa ve lisansa tabi olmayan bütün sektörlerin kendi ihtiyaçlarını karşılama amaçlı yapacakları enerji yatırımlarının çok önemlidir. Bu yönde güneş yada rüzgardan enerji üretimine yönelik şehirde yapılan yatırımların arttığını görmek bizi mutlu ediyor. En fazla enerji çekildiği günlerden birini yaşadık. Buna rağmen arz, talepten yüzde 12 fazla idi. Gezi, 17 ve 25 Aralık tarihlerine rağmen, büyümeye devam ediyoruz. Enerji sektörü artan refah seviyesini karşılamak için Türkiye’nin ortalamasından daha fazla büyüyor” dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, gece katılmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade etti. Bakan Zeybekçi, Kayseri’nin kadim ve tarihi bir şehir olduğunu ve ecdadın her yerinde bir eseri ve tanıklığının yapıldığı bir kent olduğunu dile getirdi. Kayserilinin yeni bir şeyler üretme, dünden daha iyi olma adına bir gayret içinde olduklarını dile getiren Bakan Zeybekçi, bunu içerde olanların fark edemeyeceğini ama dışardan bakılınca övünülecek ve gurur duyulacak bir şehir olduğunu dile getirdi.
Bakan Zeybekçi, Taner Yıldız’ın 35 yıllık ev arkadaşı olduğunu dile getirerek, AK parti olarak ilk cumhurbaşkanlarının şehri, Abdullah Gül’ün şehri olduğunu ve sevmeleri içinde birçok sebep olduğunu söyledi.
35 yıl önce Türk ticaret hacminin 4,5 milyar dolar olduğunu aktaran Bakan Zeybekçi, bugün 470 milyar dolara yaklaştığını belirterek, şunları söyledi; “1980 yılında dünyaya kapalı bir ekonomi iken, rahmet, Allah razı olsun eski başbakanlarımızdan Turgut Özal, “takılın bana” diyerek esnafımızı tüccarımızı farklı ülkelere çıkardı. Üretimin olduğu farklı ülkelere çıkardı ve görme imkanına verdi. Sonrasında ise ihracata dayalı bir ekonomi programı oluştu. Türkiye’de faizini ve enflasyonun tavan yaptığı bir dönem yaşadık. Gazetelerin başlıklarında şunlar yazardı. Önümüzdeki üç ayı görebiliyoruz diye mutluluk yaşardık. 6 ayı görünce de Türkiye için büyük zaferdi. Türk senetleri, hazinesi, bugün 10 yılın üzerinde borçlanır haline geldi. O günleri değerlendirmeden, resmi görmeden bugünlere değerlendirmemiz mümkün değil. Bir gecede yüzde 7 binlik faizleri gördü. Bankaları battı. Hazineye devredildi. Bankalardan 60 milyar dolar zarar yaşadı. Partimiz göreve geldiğinde bankaların kapatılmasıyla ilgili alınan kararı iptal ettik ve yapmayacağımızı söyledi. Devamında bankalarımız dünyada en hızlı büyüyen bankalar oldu. Türkiye bu süreçleri yaşadı ve gördü.”
Bakan Nihat Zeybekçi, 152 milyar dolarlık ihracatımızın içinde yüksek teknolojisinin seviyesinin yüzde 4 seviyesinde olduğunu ifade ederek, şunları söyledi; “500 milyar dolarlık ihracata ulaşmak istiyorsak, ihracatımızı bugün kilosunu 1,57 dolardan 3 doların üstüne çıkması gerekir. Bizimle aynı durumda olan ülkelerin bugün ihracattaki teknolojisi yüzde 12 seviyesinde. Milli gelirimizi artmasına rağmen araştırma ve geliştirmeye ayırdığımız pay yüzde 1 bile olmadı. Kore’de ise bu durum yüzde 3 seviyesinde oldu. Eğer gelecekte ihracatta söz sahibi olmamız gerekiyorsa, araştırmaya, geliştirmeye ve eğitime büyük paylar ayırmamız gerekiyor. Başka ülkeler yürüyerek gidiyorsa bizim koşarak gitmemiz gerekiyor. Biz Türkiye’nin geleceğini parlak ve aydınlık görüyoruz.”
Bakan Nihat Zeybekçi, 10 Eylül’de büyümenin ikinci çeyrek rakamlarının açıklanacağını belirterek, ikinci çeyrekte ihracatın büyümeye katkısının yüzde 2,8 yada 2,9 olacağını belirtti. Bakan Zeybekçi, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bizimde bazı hataları ve yanlış adımları yapmamız gerekiyor. Bazı arkadaşlarımızı ve dostlarımız desteklememiz gerekir. Faiz meselesine gelelim. Faiz bu yükseklikte olduğu sürece yatırım, üretim olmaz. İnsanlar istihdam ve hammadde stoku yapmak istemez. Üretimin üzerindeki faiz maliyetlerinden dolayı stok yapmak istemezler. Bizi iki şekilde yanıltıyorlar. Bazı eksik bilgi veriyorlar. Enflasyon yüzde 9,4. Faizler aha fazla düşmemeli diyorlar. Yanlış söylüyorlar. Enflasyon dendiği zaman bu enflasyon nereye aittir. Bugün itibarıyla 365 gün geriye aittir. Ağustos ayı itibarıyla söylenen rakam 2013 yılı Temmuz ayına kadar ait olandır. Tüketicinin kullandığı faiz oranları yüzde 13-14 civarında mı? Faiz oranları denildiğinde ise bu oran geleceğe aittir. Enflasyonla faizi karşılayacaksak, beklenti enflasyonla bizim faizi karşılaştırmamız gerekiyor. Bizim bir yıl sonra enflasyon beklentisi yüzde 6. Reel anlamında yüzde 6-7 fazla faiz ödeniyorsa bazı alanlarda performans beklenmesi doğru değildir. Enflasyonla mücadele bizim için önemlidir. Doğru mücadele etmeliyiz. Enflasyonla faiz ekonomide bir sonuçtur.”
Tören Kayseri’den ihracat yapan bütün firmalara plaket verilmesiyle devam etti. Kayseri’den en fazla ihracatı gerçekleştiren ilk 5 firmaya da ayrıca ödül verildi. En fazla ihracat yapan ilk 5 firmadan Boydak Holding’e bağlı Boyteks birinci, yine Boydak Holding’e bağlı Hes Kablo ikinci oldu.

 

Bir yanıt yazın