HİPOFİZ TÜMÖRLERİNDE ENDOSKOPİK YÖNTEMLE YAPILAN AMELİYATLAR

Hipofiz beynin alt kısmında yer alan iç salgı bezlerinden en önemlisidir. Ön ve arka olmak üzere iki loba ayrılan hipofiz bezinden vücudun günlük fonksiyonlarıyla ilgili birbirinden farklı çok sayıda hormon salgılanmaktadır. Hipofiz bezi veya civarından (beyin tabanı, burun arka kısmı) kaynaklanan tümörler hayati önem taşıyan yapılara, görme yollarına baskı yapabilir ve görme kaybına yol açabilir.

Hipofiz hastalıkları ve endoskopik hipofiz ameliyatı hakkında bilgi veren Acıbadem Kayseri Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr.Cengiz Çavumirza şunları söyledi: ” Hipofiz beynin önemli organlarından biridir. Bu nedenle hipofiz tümörlerinin  belirtileri de çok dramatik bulgulara neden olmaktadır. Hipofiz tümörlerinde hastalarda hormon bozukluğu, görme kaybı en sık görülen bulgulardır. Tüm hastalarda ameliyattan önce tam bir fizik muayene, nörolojik muayene, kulak burun boğaz muayenesi, hormon seviyelerine yönelik endokrinolojik değerlendirme ve görme alanı muayenesinin yanı sıra bilgisayarlı sinüs tomografisi ve hipofizdeki patolojiye yönelik MR tetkiklerinin yapılması gerekmektedir.

Hipofiz ameliyatları iki yöntemle yapılmaktadır. Bu yöntemler, burundan sfenoid sinüs içerisine girilerek tümörün çıkartılması veya kafatası açılarak tümörün çıkartılmasıdır. Ameliyatın gerekli olduğu bu bölge tümörlerine sinüs yoluyla daha kolay ulaşmak mümkündür. Endoskopik hipofiz cerrahisi ameliyatını kulak burun boğaz uzmanı ile beyin ve sinir cerrahisi uzmanından oluşan ekip birlikte yapmaktadır.

Ameliyata karar verildiğinde ise endoskopik yöntemle burun içerisinden endoskoplarla girilerek hipofiz tümörü ameliyatı yapılabilmektedir. Endoskop denilen alet 2-3 mm çapındaki aydınlatmalı ve büyütmeli çubuk şeklinde kameraya bağlı aletlerdir. Burun içerisinden endoskopla girilerek sinüsler geçildikten sonra hipofize ulaşılmaktadır. Ardından yapılacak cerrahi işlem gerçekleştirilmektedir.Yöntemin burun içerisinden yapılması, hastanede kalış süresinin kısa olması ve ameliyat komplikasyonlarının az olması gibi nedenlerle tercih edilir bir yöntem olmuştur”.

Endoskopik hipofiz ameliyatını klasik ameliyat tekniği ile karşılaştıran Acıbadem Kayseri Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr.Muammer Karagöz ise şunları söyledi:”

*Ameliyat sonrası burun tamponu gerektirmemesi,

*Hipofizi içinde barındıran anatomik yapının (sella), sadece düz görüş sağlayabilen mikroskoplarla

görülmesi mümkün olmayan bölgelerinin açılı endoskoplar kullanılarak görülebilmesi sayesinde

hastalığın tam olarak temizlenebilmesi,

*Ameliyat sahasında yer alan şah damarı, görme siniri gibi kritik anatomik yapıların açılı endoskoplarla

kolayca takip edilerek korunması,

*Hastanede kalış süresinin kısa olması endoskopik hipofiz ameliyatının klasik yönteme göre

kolaylıklarıdır.”hipofiz [640x480] hipofiz Dr.Muammer Karagöz [640x480] hipofiz Dr.Cengiz Çavumirza [640x480]

Bir yanıt yazın