Haksız kazanç, elektrik borcu ve ÇED yönetmeliği (Köşe yazısı 6.12.2014 Kayseri Star Haber)

DAVUT GÜLEÇ
GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ
Yapılan, ‘güven’ anketlerine, ‘memnuniyet’ araştırmalarına neye bakarsanız bakın. ‘Adalete ve basına güven ayaklar altında.
Zaten, eğitim sistemi dökülüyor, okullar nerdeyse iktidar partisinin arka bahçesi olma yolunda. Dışişleri’nde başarısızlık, içişlerinde terör örgütüne taviz, ekonomide kötü gidiş, bilim ve teknoloji den uzaklaşma, dışa bağımlılığın artması, aile ve sosyal işlerde çöküntü, diplomalı işsizlikte zirve, hırsızın, yolsuzun kayırılması, namuslu-şerefli-onurlu insanların cezalandırılması, sürekli çıkartılan çeşitli aflar, bedelli askerlik, emeklilerin gözardı edilmesi derken yaşam devam ediyor.
-HAKSIZ’ ‘İÇ TESİSAT KONTROL BEDELİ’
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 17 dağıtım şirketinin binlerce aboneden ‘haksız’ yere ‘iç tesisat kontrol bedeli’ tahsil ettiğini belirledi. EPDK, fazladan tahsil edilen bedellerin, ilgili dağıtım şirketlerince 6 ay içinde hak sahiplerine iade edilmesini kararlaştırdı. İade edilecek tutarlarla ilgili hesaplamalar devam ediyor.
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, haksız tahsilatın bazı bölgelerde 6-7 yıl öncesine kadar gittiğini belirterek, “Abonelere ödenecek tutarlar tek tek belirlenecek. İlgili dağıtım şirketi, internet sitesinden hak sahibi abonelerin listesini ve iadeye esas tutarı açıklayacak” dedi.
EPDK, iç tesisat kontrol bedelini her yıl enflasyona göre güncelliyor.
2011 yılında 21 TL olan tesisat kontrol bedeli, 2014 yılında 28 TL’ye çıktı.
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, kâr marjları ile ilgili aldıkları karar üzerine “İstasyonları kapatırız” diyen bayilerin restine “Merak etmeyin, hiçbiri kapatmaz. Kâr marjları, hem bayide hem de dağıtım şirketinde yüksek” dedi.
1 Ocak 2005 (otomatik fiyatlandırma) öncesi bayi payının 11 kuruş, dağıtım şirketi payının 8 kuruş olarak ayarlandığı dönemlerde sektörün bu payları, ‘davul zurna çalarak’ karşıladığını kaydeden Yılmaz, “Şimdi, 4445 kuruşluk paylar söz konusu. Ama, kazanmıyoruz diye itiraz ediliyor” dedi. Payların istedikleri seviyeye inmediği için akaryakıt fiyatlarını izlemeye devam ettiklerini, Tarifeler Daire Başkanlığı’na fiyatlarla ilgili alınacak karar için çalışma yapılması talimatı verdiğini açıkladı.
Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik ile akaryakıt dağıtım şirketlerine, en az 5 bayiden oluşan bayi teşkilatı kurma zorunluluğu getirildi. Halen faaliyette olup da bayii olmayan şirketler 6 ay içinde bayi teşkilatı kuracak. Bu düzenleme akaryakıt sektöründe özelikle jet yakıtına dönük suiistimalleri önlemek için yapıldı.
Bu arada yeni düzenleme ile, faaliyeti olmayan 600 dolayında istasyondan 6 ay faaliyette bulunmayan bayinin lisansı iptal edilecek..
Ancak, elektrik ve gazda serbest tüketici limitleri sıfırlanmayacak
-ELEKTRİK BORCU
Elektrik enerjisinin kullanımı ve ödeme bakımından ülkenin en sorunlu bölgesi Güneydoğu. Bu bölgedeki 109 belediyenin ve 3 büyük şehre bağlı köylerin DEDAŞ’a olan elektrik borcu 159.6 milyon lira.. Zaten Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde neredeyse halkın tamamı hiç elektrik faturası ödemiyor ve kaçak elektrik kullanmaya devam ediyor. Kaçak elektriğin bedelinin namuslu vatandaştan ‘Havuz sistemi’ ile alınması sık sık gündeme geliyor.
Güneydoğu illerindeki belediyelerin elektrik borcu konusu, yerel seçimler öncesinde ekiplerin borcunu ödemeyen bazı belediyelerin elektriğini kesmesi ile gündeme gelmişti. Bu belediyeler, önce DEDAŞ’ın özelleştirme sürecinde devletten devraldığı binaları mühürlemek istedi. Sonuç alamayınca borçlarının yapılandırılmasını talep etti. Seçim nedeniyle belediyeler birikmiş olan elektrik borçlarını ödeme konusunda çaba göstermedi.
2014 başında 130 milyon lira olan belediyelerin DEDAŞ’a olan elektrik borcu, aradan geçen sürede 159.6 milyon liraya ulaştı.
DEDAŞ kayıtlarına göre bölgedeki 3’ü büyükşehir olmak üzere 6 il ve ilçe toplam 109 belediyenin kuruma elektrik borcu var. Belediyelerin borçlarındaki artışta ana unsur, arıtma tesisleri, içme ve kullanma suyu.
Dicle Bölgesi’ndeki belediye ve köy içme sularından dolayı DEDAŞ’a olan elektrik borcunun toplam 180.8 milyon TL. Bu borçların ödenmemesi halinde belediyelerin elektriğinin kesilebileceği uyarısı yapıldı. Bu da ister istemez halkı zor durumda bırakacak.
-ÇED YÖNETMELİĞİ
Bu arada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yeni Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) yönetmeliği yürürlüğe girdi.
Yeni ÇED yönetmeliği ile, toplam ısıl gücü 300 MW altındaki (yaklaşık 100 MW) termik güç santralleri ile diğer yakma sistemleri ÇED uygulanmasından muaf tutuldu. Yenilenebilir enerji kaynaklarından, rüzgar enerjisi ve güneş enerjisinde kurulu gücü 50 MW ve altındaki rüzgar enerji santralleri ile kurulu gücü 10 MW ve altındaki güneş enerjisi santralleri için ÇED raporu aranmayacak.
2 bin konut ve üzeri toplu konut projeleri, 500 yatak ve üzeri kapasiteli hastaneler, 50 hektarın üzerindeki golf projeleri, 50 bin metrekare üzeri kapalı inşaat alanı bulunan AVM projeleri ÇED kapsamı dışında bırakıldı.
Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi işlemleri, doğal afetler sonucu yıkılan, bozulan, tahrip olan veya hasar gören herhangi bir yatırımın bulunduğu yerde kısmen veya tümü ile yeniden gerçekleştirilmesi planlanan projelerde ÇED’den muaf.
ÇED Yönetmeliğine tabi olmayan veya Seçme Eleme Kriterlerine tabi olduğu halde proje sahibinin ÇED Raporu hazırlanması talebi üzerine Bakanlıkça uygun görülen projeler,
Organize Sanayi Bölgeleri, İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri, Endüstri Bölgeleri, Serbest Bölgeler ile Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde kurulması planlanan projeler,
Stratejik Çevresel Değerlendirme yapılan alanlarda kurulması planlanan projeler,
Teknoloji değişikliği uygulamak suretiyle, verim artırımına, doğal kaynak kullanımını azaltmaya ve/veya çevre kirliliğini azaltmaya yönelik yapılmak istenilen değişiklikler veya prototip üretim yapan projeler,
Eşik değeri olmayan projelerde yapılacak her türlü değişikliği içeren projeler,
“ÇED Olumlu” veya “ÇED Gerekli Değildir” kararı bulunan projelerde yapılacak kapasite artışı ve/veya genişletilmesi planlanan projeler.
Bunları niye mi kaleme aldım.
Ülkenin içine eden ‘süreç’ gibi bunlarında çivisi çıkacak ondan. Yaşarken hep birlikte göreceğiz.

Bir yanıt yazın