GIDA MÜHENDİSLİĞİ ÇALIŞTAYI

Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından organize edilen “The First Turkish-International Circle’s Workshop on Food Science and Technology” adlı çalıştay 9-11 Mayıs 2013 tarihleri arasında Mühendislik Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilmiştir. Çalıştay sayın rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur ve sayın rektör yardımcımız Prof. Dr. Hasan Yetim ve Mühendislik Fakültesi dekanımız sayın Prof. Dr. Mustafa Alçı’nın iştirakiyle başlamıştır. Yurt içinden 5, yurt dışından da 5 olmak üzere toplam 10 davetli konuşmacı çalıştayda kendi uzmanlık alanlarında toplam 1 saat süren sunumlar yapmışlardır. Çalıştay katılımcı sayısı yaklaşık 200 kişi olup katılımcılar yurt içinden ve yurt dışından akademisyen, araştırmacı ve öğrencilerden oluşmuştur. Bilimsel bölümü 2 gün (9-10 Mayıs 2013) süren çalıştayda sunum yapan davetli konuşmacılar, ülkeleri ve sunum konuları aşağıdaki gibidir.

  1. Prof. Dr. Nevzat Artık (Türkiye) -Meyve Sebze Teknolojisinde Son Gelişmeler.

Prof. Dr. Nevzat Artık konuşmasında meyve sebze teknolojisinde uygulanan vurgulu elektrik alan, yüksek basınç teknolojisi, ohmik ısıtma ve ozon uygulamaları hakkında bilgiler vermiştir. Bu işlemler minimal proses adıyla adlandırılmış olup önümüzdeki yıllarda gıda uygulamalarında bu işlemlerin yaygınlaşacağı üzerinde durulmuştur.

  1. Prof. Dr. Fehmi Yazıcı (Türkiye)  -Süt Teknolojisinde Son Gelişmeler.

Prof. Dr. Fehmi Yazıcı özellikle süt ve süt ürünlerindeki hile ve tağşişin belirlenmesi amacıyla kullanılan metotlar üzerinde durmuştur. Özellikle süt ürünlerinde elektronik burun ve infrared spektroskopi uygulamalarının yaygın kullanımına dikkat çekilmiştir.

  1. Prof. Dr. Nessar Ahmed (İngiltere)-Diabetes Mellitus Tedavisinde Gıdaların Rolü.

Prof. Dr. Nessar Ahmed şeker hastalığının dünya üzerindeki yaygınlığına vurgu yapmış olup gıdaların bilinçsiz tüketiminin ve fiziksel aktivite azlığının şeker hastalığını tetiklediğine vurgu yapmıştır. Gıdaların bilinçli tüketimi ve biyoaktif bileşenlerce zengin gıdaların diyete dahil edilmesiyle şeker hastalığının yönetilebilir olduğunu belirtmiştir. Özellikle sarımsak, çay ve soya sosu gibi gıdaların aktif bileşenlerce yoğun olduğu ve diyete dahil edilmesi gerektiği vurgulanmıştır.

  1. Prof. Dr. Ryoichi Sakata (Japonya)- Et Teknolojisinde Proses Teknolojisi ve Araştırma Trendleri.

Prof. Dr. Ryoichi Sakata sunumunda Japonya’da et teknolojisinde robotik teknoloji uygulamaları ve sağladığı yararlar üzerinde durmuştur. İşlenmiş et ürünlerinde renk ve mikrobiyolojik kriterleri etkileyen renk maddeleri üzerinde durarak alternatif renk maddelerinin neler olabileceği üzerine yoğunlaşmıştır.

  1. Doç. Dr. Zehra Ayhan (Türkiye)- Paketleme Teknolojisinde Son Gelişmeler.

Doç. Dr. Zehra Ayhan konuşmasında paketleme teknolojisinde günümüz yaklaşımları, sorunlar ve çözüm önerileri üzerinde durmuştur. Biyobozunur paketleme materyallerinin, paketleme materyallerinin üretilmesinde nanoteknoloji uygulamalarının ve kontrollü salınım amacıyla kullanılabilecek nötrasötiklerin  kullanım olanakları açıklanmıştır.

  1. Doç. Dr. Mehmet Hançer (Türkiye) -Gıdalarda Nanoteknoloji Uygulamaları.
  2. Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çam (Türkiye) -Tarih Boyunca Gıdalar

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çam insanlık tarihi boyunca gıdaların medeniyetin oluşumu üzerine etkileri üzerinde durmuştur. Antik medeniyetlerin diyet tipleri, gıda hilelerinin belirlenmesi, gıdalarda katkı maddesinin kullanılmasının tarihsel gelişimi, çay ve kahvenin endüstri devrimini tetikleyici etkileri, obezite ve gelişimi ve gelecekte gıda teknolojisi açısından önemli olması beklenen konular üzerinde durulmuştur.

  1. Yrd. Doç. Dr. Gen Kaneko (Japonya)-Gıda Biliminde Biyoteknoloji Uygulamaları.

Yrd. Doç. Dr. Gen Kaneko sunumunda biyoteknoloji uygulamalarının avantaj ve dezavantajları üzerinde durmuştur. Spesifik olarak önümüzdeki yıllarda balık popülasyonunun daha da azalacağını belirten Gen Kaneko biyoteknolojik yöntemlerle balıklarda lipit metabolizmasının manipule edilebileceğini belirtmiştir.

  1. Dr. Tania Ngapo (Kanada)-Gıdalarda Tüketici Tercihleri.

Dr. Tania Ngapo konuşmasında tüketici tercihlerini etkileyen faktörler üzerinde durmuştur. Et ürünlerinin tüketiciye sunum şeklinin, tüketicilerin nihai seçimlerini etkilemesinde etkili olduğuna vurgu yapmıştır. Eğitimli panelistler ve tüketici panellerinin gerçekleştirilme şekilleri üzerinde de detaylı bilgiler verilmiştir.

10. Guy Kurkjian (Malta)-Gıda Güvenliği ve HACCP Uygulamaları.

Dünya Gıda Güvenliği Organizasyonu Başkanı Guy Kurkjian dünyada gıda güvenliği uygulamaları arasındaki yasal boşluklardan bahsetmiştir. Gıda üretim prosesleri esnasında firmaların ve ajansların sorumluluklarından bahsetmiş ve firmaların kritik kontrol noktalarında risk analizleri yapmasının zorunluluğuna işaret etmiştir.

Çalıştayın bilimsel programı davetli konuşmacıların katıldığı ve bir saat süren tartışma bölümü ile sonlandırılmıştır. Bu bölüm hem konuşmacıların hem de katılımcıların iştiraki ile interaktif olarak gerçekleştirilmiştir. Bu bölümde gıda üretiminde standardizasyonun zorunluluğu, fonksiyonel gıdaların önemli bir pazar haline gelmesinin beklendiği, süt ve süt ürünleri tüketiminin daha da yaygınlaştırılması gerektiği, geçmişte olduğu gibi gelecekte de gıdaların hayatımızı şekillendirmede önemli roller üstleneceği konuları üzerinde konsensüs sağlanmıştır.

Çalıştayın gala yemeği 10 Mayıs 2013 akşamı Melikgazi Belediyesi tarafından verilmiş olup 2 adet firma da sponsorluk katkısı vermişlerdir. Çalıştaydan sonra 11 Mayıs 2013 günü Erciyes Dağı’nda davetli konuşmacılarımıza mangal partisi verilmiş olup aynı gün Göreme Bölgesi ve Derinkuyu Yer altı Şehri gezdirilmiştir. Çalıştayın davetli konuşmacılarından Dünya Gıda Güvenliği Organizasyonu başkanı Guy Kurkjian 12 Mayıs 2013 günü Gıda Mühendisliği öğrencilerine HACCP konusunda 1 gün süren bir eğitim vermiş ve eğitimi takiben 83 öğrenciye sertifikaları dağıtılmıştır. İlki üniversitemiz Gıda Mühendisliği tarafından organize edilen bu çalıştayın önümüzdeki yıllarda ülkemizin diğer üniversitelerinde gerçekleştirilerek geleneksel hale getirilmesi planlanmaktadır.

Bir yanıt yazın