Genital Siğil Tedavisini İhmal Etmeyin

Sık rastlanan bulaşıcı bir hastalık olan ve kondiloma aküminata olarak da adlandırılan genital siğiller; genital bölge ve anüs etrafında, ender olarak da ağızda oluşur. Toplu iğne başı büyüklüğünde, bazen de 4 mm çapında olabilen genital siğiller, tek veya çok sayıda görülür. Başlangıçta deri renginde veya kahverengi kabartılar şeklinde oluşur. Genellikle şikayete neden olmazken, bazen kaşıntı ve hafif sulantıyla kendini belli eder.

Genital siğillerin tanı ve tedavisiyle ilgili açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr.Akın Demir şunları söyledi:” Human Papilloma Virüs (HPV)’ün 100’e yakın tipinden bazıları genital siğil oluşturur. En sık olarak tip 6 ve tip 11, genital siğile neden olur. Hastalık insandan insana cinsel temasla bulaşır. Bulaşma olduktan sonra bulgular birkaç ay ya da birkaç yıl sonra ortaya çıkabilir. Bu belirtisiz sürede kişi taşıyıcı durumunda olur yani hastalığı başkalarına bulaştırma riski bulunur. Tedavi edilmeyen hastalarda siğiller çoğalabilir, boyutları büyüyebilir.

Tanı nasıl konuyor?

Tanı, muayenede klinik görünüm ile konuyor. Ancak şüpheli durumlarda tanı için biyopsi ve histopatolojik inceleme yapılıyor, gereğinde dokudan alınan örneklerden virüs tip tayini yapılıyor. HPV kana geçmediğinden, kanda bu virüsü saptamak veya herhangi bir kan testiyle teşhis koymak mümkün olmuyor.

Nasıl tedavi ediliyor?

Tedavide cerrahi, kriyoterapi (soğuk tedavi ile siğilleri dondurarak tedavi), elektrokoterizasyon veya o bölgedeki bağışıklık sistemini kuvvetlendirici kremler kullanıyor.

Kriyoterapi, en sık kullanılan tedavi yöntemi. Siğile sıvı azot püskürtülerek uygulanıyor, anestezi gerektirmiyor.

Elektrokoterizasyon ise siğilin ısı yoluyla yakılması yöntemi ve operasyon öncesi bölgesel anestezi uygulanıyor.

Siğillere cerrahi operasyon uygulandığında ise siğiller birer birer temizleniyor. Tedavideki esas hedef, siğillerin ve bulunduğu taban dokunun tamamen yok edilmesi oluyor. Tüm bu tedavi yöntemleriyle mevcut siğiller iyileşiyor; ancak taşıyıcılık yıllarca devam edebileceğinden, kişinin immün sistemindeki değişikliklere bağlı olarak yeni siğiller çıkabiliyor.

Genital Siğil Neden Tedavi Edilmelidir?

Tüm hastalıklarda olduğu gibi genital siğillerin tedavisinde de erken teşhis ve tedavi son derece önemli. Hem bayanları hem de erkekleri tehdit eden bu siğiller, bulaşıcı ve hızla yayılan yapıdadırlar.  Dolayısıyla başlangıçta bir iki tane olan siğil sayısı kısa zaman içinde çok daha fazla sayılara ulaşacaktır. Bu nedenle problem çok kısa süreli bir tedaviyle aşılacak haldeyken, siğillerin çoğalmasıyla birlikte daha zorlu ve uzun bir tedavi gerekebilir. Aynı zamanda bu durum estetik ve fonksiyonel sorunlar da doğurabilmektedir. Virüsün bazı tipleri, kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olabilirken, erkeklerde ise uzun süre tedavi edilmeyen siğillerin üzerinde kanser gelişebiliyor.

Bir yanıt yazın