Et ve tatlı tüketirken dikkat edilmesi gerekenler

Kurban bayramının yaklaştığı bugünlerde et ve tatlı tüketiminin hat safhada olduğu bir dönem bizi beklemekte. İşin sakıncalı yanı ise etlerin kesilmesiyle tüketilmeye başlanmasının bir olması…
Hayvan strese girdiği için kesildikten hemen sonra eti çok sert olur ve çözülmesi zaman alır. Oysaki 24 saat bekletildiğinde etin sertliği ciddi oranda azalır. Hem daha lezzetli ve yumuşak, hem de vücut sıcaklığını kaybettiği için daha sağlıklı bir et tüketmiş oluruz. Ayrıca sindirimi çok daha kolay olur. Çünkü ilk kesildiğinde tüketilen etin sindirimi yaklaşık 8 saati bulurken, dinlenen etin sindirimi 4 saati bulmaktadır. Aynı zamanda yeni kesilen hayvanın etini tüketmek hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık ve uykusuzluk yapabilir.
Kurban bayramında et ve tatlı tüketirken dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hümeyra Taşçıoğlu şunları söyledi: ” Kırmızı et iyi kalite proteinin yanısıra yağ, çeşitli mineraller (özellikle demir, çinko, fosfor, magnezyum) ve vitaminler (özellikle B12, B6, B1 ve A vitamini ) de içerir, ancak C ve E vitamini içermez.
Et ve Tatlı Tüketirken Dikkat Edilecek Püf Noktalar
*Dinlenmiş eti tüketirken yanında bol limonlu salata tüketmek gerekir ki içeriğindeki demir vücudumuzda en iyi şekilde emilsin ve yararlanım göstersin.
*Ayran, yoğurt, cacık ve kefir gibi süt türevleri sindirimi kolaylaştırdığı için et tüketiminden 40-45 dk önce veya sonrasında tüketilmesi faydasını artırır.
*Et tüketimi kahvaltı ya da akşam yemeğinde değil, öğle yemeğinde tercih edilirse daha yararlı olur.
*Eti pişirirken yağ kullanmaya gerek yoktur, hem etin lezzetini almanızı engeller hem de kalorisini katlanmış olur. Pişerken yanmaması için sebzelerin vermiş olduğu su ile kendi suyu ve yağı yeterlidir. Kavurma esnasında bir miktar süt ilave edilmesi hem yumuşaklığını hem lezzetini artırır.
*Eti pişirirken baharat katmak sindirime ve metabolizma hızının artırılmasına yardımcı olur. Kekik, pul biber, defne yaprağı, tarhun otu, kimyon, çekme karabiber gibi baharatlar tercih edilebilir. Tuz ocaktan almadan hemen önce katılmalıdır, böylelikle etin daha yumuşak olmasını ve tuzun içeriğindeki iyotun kaybolmaması sağlanır.
*Bayramda tatlı tüketimine gelince, her zaman olduğu gibi şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
*Tatlı tüketimini ara öğünlere denk getirmek gerekir. Tatlı asla bir öğün olmamalıdır ya da tatlı tüketmiş olmanın pişmanlığı ile ana öğünler atlanmamalıdır. Ana öğün yerine tatlı tüketmek daha çok yağlanmaya neden olur.
*Tatlı yendiğinde; ekmek ve meyve tüketimi kısıtlanmalı, yanı sıra ayran içilmelidir.”

Bir yanıt yazın