Erü’de “Kostüm ve Makyaj Festivali”

Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi’nce düzenlenen “Kostüm ve Makyaj Festivali” başladı.

Bilim Kurgu ve Fantezi Topluluğunca gerçekleştirilen ve iki gün sürecek festivalin ilk gününde Nurcan Çetinsaya Konferans Salonu’nda plastik ve efekt makyaj uzmanları, öğrencilerle deneyimlerini paylaştı.

Burada konuşan makyaj sanatçısı ve Kulis Kostüm, Tasarım, Tekstil, Sahne Sanatları ve Organizasyon şirketinin kurucularından Şenay Korgül Oyuryüz, sinema, tiyatro, televizyon ve reklam sektörlerinde hizmet verdiklerini söyledi.

Pek çok sinema ve reklam projesinin makyaj ve kostümünü hazırladıklarını anlatan Oyüryüz, ünlü yönetmen Çağan Irmak‘ın “Ulak” filminin son olarak da 28 Şubat‘ta vizyona giren “Gulyabani” filmindeki plastik ve efekt makyajları yaptıklarını kaydetti.

Türkiye‘de dizi ve filmlerde genellikle kozmetik makyajın yapıldığını belirten Oyuryüz, plastik makyajın çok yeni olduğunu ve yüksek bütçesinden dolayı çok tercih edilmediğini dile getirdi.

15 yıldır sektörün içinde olduklarını anlatan Oyuryüz, “Plastik makyaj ülkemizde 4-5 yıldır kullanılmaya başlandı. Birkaç yıl öncesine kadar malzeme bulunamadığı için senaryodaki bu bölümlerin çıkarıldığı ya da çekimin 40 gün kadar uzadığı olurdu. Çünkü bütün malzemeler yurt dışından getiriliyor. Şu an malzemeye biraz daha kolay ulaşıyoruz. Plastik makyaj için oyuncunun yüzünden kalıp alıyoruz. Daha sonra kalıba alçı döküyoruz. Bu kalıbın üzerine killerle çalışmalar yapıyoruz. Kalıbın tenle birleşeceği yerlere özellikle dikkat ediyoruz. Oyuncunun kalıbın içinde mimiklerini rahat kullanması önemli. Ayrıca bu kalıbı yapmadan önce oyuncunun yüzüne alerji testi yapıyoruz veya herhangi bir rahatsızlığı varsa bunu mutlaka soruyoruz. Bazen sektörde çok yanlış işler yapılıyor, mesela alçıyla oyuncunun yüzünden kalıp alındığı için bir oyuncunun hastanelik olduğunu bile duyduk. Kalıp alma işi uzun sürdüğü için oyuncunun panik atağı olmaması gerekiyor. Efekt makyaj ise dizi ve sinemalarda gördüğümüz yaralanmalar, kanlı sahneler…” diye konuştu.

Kostüm ve makyaj sanatçısı Umay Korgül ise katıldıkları seminer ve söyleşilerde makyaj, tasarım ve kostümün bir sinema, tiyatro ya da dizide duyguların aktarımında ne kadar önemli olduğuna dikkati çektiklerini kaydetti.

Çalışma koşullarına da değinen Korgül, “Gelen projelerde genellikle çok kısa sürede bizden işi bitirmemiz isteniyor. Yurt dışında bu iş daha profesyonel yapılıyor ve makyaj sanatçıları uzun süre proje üzerinde çalışma imkanı buluyor. Bazen de uzun günler ya da saatler uğraştığımız bir makyajın kamerada saniyelik gösterildiğini görüyoruz. Verdiğimiz emekten dolayı üzülüyoruz” diye konuştu. 

Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Öğrencisi de Onur Ata da amatör olarak başladıkları plastik makyaj alanında bazı projelere imza attıklarını anlattı.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in verdiği destekle çalışmalarını yürüttüklerini belirten Ata, sinema, tiyatro benzeri sektörlerde kendilerini göstermek istediklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından makyaj uzmanları seçtikleri iki öğrenciye efekt makyajla yara ve morarmış göz yaptılar.

Festivalin yarınki bölümünde kostüm canlandırması yapılacak.

Bir yanıt yazın