ERÜ’de “2. Araştırma ve İnovasyon Çalıştayı” başladı

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ve Koç Üniversitesi tarafından “2. Araştırma ve İnovasyon Çalıştayı” düzenlendi.

Sabancı Kültür Sitesi’nde düzenlenen çalıştayın açılış programına, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Borlu, Prof. Dr. Mehmet Sıtkı İlkay, Prof. Dr. Recai Kılıç, Koç Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrşadi Aksun ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasında ERÜ Rktörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, düzenlenen çalıştayın önemine dikkat çekti.

Rektör Çalış, “ Erciyes Üniversitesi 2. Ulusal ve uluslararası etkileşim ve işbirliklerimizin geliştirilmesi, disiplinlerarası ortak çalışma ve projelerin başlatılması amacıyla geçen yıl birincisini düzenlediğimiz araştırma ve inovasyon çalıştayının ikincisini bu yıl ülkemizin öncü araştırma kurumlarından Koç Üniversitesinin katılımı ve katkılarıyla düzenlemekteyiz. Araştırma odaklı üniversitelerden özel ve tematik alanlarda araştırma alt yapıları, bilgi ve işletme kümelenmesi, güçlü ulusal ve uluslararası bağlantılar, fon bulunması ve fon oluşturulması, üniversitenin beşeri sermayesini motive eden interaktif çalışmalar ve yetenekli beşeri sermaye için çekim merkezi olma gibi temel alanlarda aktif ve etkili olmaları beklenmektedir. Erciyes Üniversitesi olarak bizde bu misyonun bize yüklediği sorumluluklarımızı yerine getirmek için tüm akademik ve idari personelimizle yoğun bir gayret sarf etmekteyiz. Aşı Uygulama ve Araştırma Merkezi, Genom ve Kök Hücre Uygulama ve Araştırma Merkezi, İlaç Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezlerine yapılan altyapı yatırımlarıyla Fen, Mühendislik, Sağlık ve Yaşam bilimleri alanında önemli ve güçlü bir araştırma ekosistemi oluşturulmuştur. Bu ekosistem çalışmaları kapsamında aralarında milli aşı projesi başta olmak üzere birçok projede önemli aşamalar kaydedilmiştir. Bu ekosistemimizi ulusal ve uluslararası işbirliklerimizle güçlendirmek ve nitelikli araştırma çıktıları oluşturmak arzusundayız. Diğer taraftan sosyal ve beşeri bilimler alanlarında yapılan araştırma çalışmalarımızın da çeşitliliği ve niteliği artmakta ve önemli çıktılar elde edilmektedir. Sosyal ve beşeri alanların kendine özgü araştırma konu başlıkları kurumlar arası işbirlikleri ile uluslararası bilimsel platformlara taşınabilir ve önemli fonlara ulaşılabilir diye düşünüyorum. Bu kapsamda Fen, Mühendislik, Sağlık ve Yaşam Bilimlerinde olası yapılabilecek işbirliklerine ilaveten, sosyal ve beşeri bilimler alanında da önemli işbirliklerinin oluşacağı kanaatindeyim. Teknoparklar ve transfer ofisleri üniversitelerin araştırma süreçlerinde önemli roller üstlenmekte; başta fikri mülkiyet hakları, proje destek hizmetleri, üniversite sanayi işbirlikleri ve girişimcilik konularında etkin işlevler gerçekleştirmektedirler” dedi.

Erciyes Teknopark’ın Ar-Ge faaliyetlerine büyük katkıları olduğuna vurgu yapan Rektör Çalış, “Üniversitemizin ana iştiraki olan Erciyes Teknopark 72’si akademik personelimizin sahip olduğu 236 Ar-Ge firması ve teknoloji transfer ofisiyle ar-ge faaliyetlerimize önemli katkılar sağlamaktadır. İki üniversitemizin teknoloji transfer ofislerinin işbirlikleriyle bundan sonra da önemli çalışmalara imza atacağımızdan eminim. Koç Üniversitemiz ülkemizin öncü araştırma kurumlarından olup, sadece ulusal alanda değil uluslararası arenada da görünürlüğü yüksek olan ve önemli networke sahip üniversitemizdendir. Bu çalıştay sonucunda başlatılmasını arzuladığımız işbirlikleriyle Koç üniversitemizin özellikle uluslararası proje deneyimlerinin üniversitemiz proje çalışmalarına da yansıyacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Koç Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrşadi Aksun da konuşmasında üniversiteleri hakkında bilgiler verdi.

Rektör Yardımcısı Aksun, “Bu tür işbirliklerinin, gerçekten Türkiye’de fark yaratacak işbirlikleri olduklarına inanıyorum. Erciyes Üniversitesi, hem araştırma hem eğitim alanında Türkiye’nin önde gelen üniversitelerindendir. Koç Üniversitesi ’de bu yolda ilerlemeye çalışan ve bu yolda mücadele eden üniversitelerden birisidir. Koç Üniversitesi, küçük bir üniversite. Yani ben gelip yerinizi gördüğümde, kıskanmadım desem yalan olur. Müthiş bir kampüsünüz, herkese yetecek bir ortamınız, araştırma laboratuvarlarınız için binalarınız var. Biz daha küçük ölçekli bir üniversite olarak, etkimizi artırmanın tek yolu inanıyoruz ki, sizler gibi aynı vizyonu ve aynı misyonu paylaşan üniversiteler ile işbirliği yapmak. Bu işbirliği içinde elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından çalıştaya geçildi.

Çalıştay,  Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Borlu’nun moderatörlüğünde “Fen, Mühendislik, Sağlık ve Yaşam Bilimleri Alanında Potansiyel İşbirlikleri ve Etkileşim” ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıtkı İlkay’ın moderatörlüğünde “Sosyal ve Beşeri Bilimler Alanında Potansiyel İşbirlikleri ve Etkileşim” konularında akademisyenler tarafından gerçekleşen sunumlar ile devam etti.

Çalıştay, 4 Şubat 2020 tarihinde sona erecek.

Bir yanıt yazın